Bullet journal – rešitev za vse, ki iščemo popoln planer

Thumbnail

Načrtovanje – obožujemo ga skoraj vse ženske. V decembru posledično že vse iščemo koledar, v katerega bi lahko zabeležile že vse svoje načrte, ideje, prihajajoče dogodke novega leta. A katerega izbrati?

Okusi so različni – veliki kvadratki, majhni kvadratki, veliko prostora za zapiske ali vse čim bolj strnjeno, veliko dodatkov, spodbudnih misli, ali pa vse čim bolj enostavno.

Pa tudi od življenjskega sloga je veliko odvisno – med porodniško ni ravno veliko vpisov dogodkov v koledar, za mame, ki hodijo na delo, pa je še tako veliko okence za vsak dan lahko premajhno.

Seveda je po tem še težko najti koledar, ki ustreza tudi estetsko. Nekateri imajo zelo lepo platnico, z veseljem ga vzamemo v roke, a se v njem težko znajdemo. Drugi so sicer praktično organizirani, a pri njih pogrešamo malo več igrivosti, osebne note …

Vzemite načrtovanje v svoje roke – dobesedno

Kaj pa, če vam povem, da si lahko same naredite koledar, ki vam bo pisan na kožo? Preprosto kupite zvezek z debelimi platnicami in se načrtovanja svojega življenja lotite same. Rešitev se imenuje Bullet journal.

Slovenskega izraza za bullet journal še nisem zasledila, morda ga sploh še ni, saj gre za relativno mlad pojav, ki je ZDA obnorel leta 2016.

Zelo težko je razložiti, za kakšne vrste dnevnik sploh gre, ker se vsebina od ene osebe do druge lahko tako razlikuje. Zelo aktivna poslovna ženska si ga lahko preprosto uredi v rokovnik popolnoma po svoji meri. Športna mama si lahko vsak teden pusti poseben prostor za označevanje uspešnosti rekreacije.

Študentska mama si lahko stran ali dve rezervira za roke oddaj seminarskih in drugih nalog, datume izpitov, z okencem za pričakovano oceno (in morda z idejo za nagrado, če jo doseže), mama na porodniški si preprosto lahko beleži uspešnost pri skrbi zase – ali pa število podojev, število nočnih zbujanj, urnik uvajanja goste hrane … Jaz si, recimo, ko me je tako pač prijelo, stran rezervirala za zapis besedil pesmi, ki so me nagovorila.

Kako sploh začeti?

Leto 2017 je bilo zame z več vidikov precej uspešno, gotovo v določeni meri tudi zato, ker sem ga načrtovala, spremljala in sproti ocenjevala s pomočjo tega krasnega pripomočka. Ker vsem privoščim eno res uspešno novo leto, vam zaupam, kako sem se ga lotila. In seveda je dobrodošlo, da si ga ve uredite po svojih željah in potrebah.

Na začetku si dve ali tri strani rezerviram za kazalo, ki ga sproti dopolnjujem. Prav tako sproti, po potrebi, številčim strani. Označevanje mesecev pa se mi najbolje obnese s samolepilnimi lističi, ki štrlijo iz zvezka, saj imajo mesečni vpisi zelo podobno strukturo in zato po njih ni težko iskati.

Za kazalom je barvna lestvica, zaradi katere že ob prvem pogledu na mesečni ali tedenski razpored vem, iz katerega področja je obveznost, ki me čaka ta dan. Pa tudi vpisi so potem lepo pisani. Na naslednjih dveh straneh pa zapišem načrte in cilje za to leto prav po teh področjih.

Tako v mojem trenutnem kot v novem bullet journalu sledi letni koledar. Tu sem res malo pogoljufala in majhne mesečne razporede izrezala in lanskega planerja, načeloma naj bi vsak dan napisala na roko. Sem zapisujem obveznosti, za katere že več mesecev vnaprej vem, kdaj bodo.

Pred prvim mesečnim vpisom sledi še nekaj seznamov, za katere vem, da jih bom dopolnjevala vse leto in jih zato želim imeti čim bolj dosegljive, torej na začetku zvezka (seznam prebranih knjig in tistih, ki jih želim prebrati; seznam ogledanih filmov in seznam tistih, ki jih želim videti, seznam idej za pisanje, seznam idej za izlete in še kaj).

Nato pa sledijo mesečni vpisi, ki sem jih skozi iskanje in preizkušanje v prejšnjem planerju zdaj oklestila na naslednje vsebine: ena stran za mesečni razpored, stran za službene obveznosti v tem mesecu, stran s prazniki, rojstnimi dnevi in godovi tega meseca, stran naj trenutkov tega meseca (ki jih je vsak mesec znova res lepo pogledati za nazaj), beleženje skrbi zase (ja, dejansko si kljukam, kolikokrat mi je v enem mesecu uspelo iti na sprehod ali skočiti pod tuš!;) in tabela beleženja dobrih navad (pitja dovolj vode, dnevni sprehod, pravočasen odhod v posteljo …).

Skozi slednje sem odkrila, koliko lažje se držim nekaterih dobrih sklepov, če za njih sama sebi zvečer odgovarjam s pobarvanim ali nepobarvanim kvadratkom. No, seveda pri nekaterih navadah tudi to ni dovolj velika motivacija, kot se vidi s slike moje novembrske razpredelnice …

Mesečni razpored si običajno naredim zadnji dan iztekajočega meseca in takrat tudi malo pregledam pretekli mesec. Tedenske razporede pa delam ob nedeljah popoldne in zvečer. Takrat skušam tudi sestaviti jedilnik (in nakupovalni seznam) za prihajajoči teden. Pri tem nisem vedno najbolj vestna, a bullet journal je vsaj spodbuda.

Pametni pišejo. In nato ne prečrtajo

Dobra lastnost bullet journala je tudi drugačno označevanje opravljenih nalog – ne prečrtaš jih, temveč spremeniš oznako pred nalogo. Mnogi prakticirajo pike, ki se spremenijo v križce, ko je naloga opravljena ali v puščice za nalogo, ki je prestavljena.

Tako tudi neopravljene naloge manj verjetno ostanejo pozabljene, saj jih lažje poiščeš in prepišeš v plan za naslednji dan ali teden. Jaz imam raje kvadratke, ki jih pobarvam, kadar so naloge opravljene ali napišem puščico, kadar jih prestavim, če dogodek odpade, pa prekrižam.

Dejstvo je, da si stvari bolje zapomniš, če jih sam zapišeš, in to s pisalom, ne s tipkanjem. S pomočjo prepisovanja dni v mesečnem razporedu sem opazila, da zelo jasno vem, kateri dnevi v mesecu so nedelje oziroma vikendi. In ker moram sama napisati tudi dni, ne le aktivnosti, ki jih tisti dan imam, si mnogo bolje zapomnim, kdaj me čaka kakšna naloga, obveznost ali dogodek.

Saj vem, marsikdo bo zamahnil z roko in rekel: »Kje pa imam čas za to?« A v resnici sem z načrtovanjem meseca gotova v pol ure, tedenski načrt mi jih vzame mogoče 10. Malo več časa traja okvirno načrtovanje dnevnika na začetku leta, a tudi tu ni potrebno preveč komplicirati. Razen če si seveda želite …

V ta namen pa lahko malo pobrskate po spletu – idej za beleženje, okraševanje, za različne pisave, sezname, pa tudi organizacijo dni, tednov, mesecev in leta je res ogromno. V brskalnik vpišite »bullet journal« in odkril se vam bo povsem nov svet. Potem je pomembno le, da res poiščite svoj ritem, svoj pristop.

Če ste ena tistih oseb, ki je konstantno neorganizirana, hkrati pa vsakič, ko poskuša z novo aplikacijo za urejanje dejavnosti ali z vsakim nakupom novega planerja znova brcnete v temo, bo morda to končno prava rešitev za vas. Vem, da zame je.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja