Bravo, očki!

Vir: Shutterstock

Oni dan, bilo je nekje ravno na sredini naših družinskih morskih počitnic, sva z možem ležala vsak v svoji viseči mreži pred šotorom in vsak po svoje »meditirala«. To pomeni, da je mož dremal, jaz pa sem malo gledala v krošnje, malo pa opazovala ljudi ob drugih šotorih. Nenadoma je moža zbudil moj glas: »Veš, kako mi je letos na morju spet lepo gledat očke!«

Preden mi pripišete kakršne koli nečastne namene in možu rečete, da je izjemno potrpežljiv, da to prenaša, naj vas ustavim. To je tema, ki si jo deliva že nekaj poletij. In, prosim, bodite pozorni – nisem rekla, da mi je vedno lepše gledati druge moške, ampak sem uporabila besedo – očka.

Da sem vse skupaj omenila, me je spodbudil očka, ki ga praktično nikoli nisem videla brez sinka. Navsezgodaj sta se, da ne bi bila moteča, sprehajala po robu kampa, mali je čebljal iz nahrbtnika, očka pa mu je dobrovoljno prigovarjal. Po zajtrku ju je bilo prisrčno opazovati, ko je očka, s sinom na hrbtu, pomival posodo. Dopoldne sta čofotala, zlivala vodo v mlinček, delala potičke, se vrtela v vodi, na glas prepevala …V času popoldanskega počitka je očka pomil posodo, popoldne pa spet sprehodi, igranje, čofotanje, do večernega uspavanja na očkovem hrbtu.

Oče sodeluje, spodbudi, pomaga otroku premagati sebe in strah, navdušuje. Oče posodi mišice, kadar mami ali otroku nekaj ne gre, oče spleza na drevo, da z vej reši žogo, oče se domisli zvite rešitve, kako na visoko drevo pritrditi vrv za plezanje.

Gotovo vas zanima, kje je bila mamica. Pestovala je ogromen nosečniški trebuh, počivala in se pustila razvajati. Prav videlo se je, kako jo ima mož rad in kako ima rad oba svoja otroka. Tistega, ki je bil že na svetu in tistega, ki je bil še v maminem trebuhu. Kako človek ne bi opazil takega očka?

Drugega očka sem srečevala v vodi. Opazila sem ga, ker je bil vedno obkrožen s svojimi tremi fantiči. Dva sta še nosila rokavčke, eden pa je bil že plavalec. Ves čas so viseli z očkovih močnih rok. In koliko enih hecnih iger so se šli! »Ati, ati, poglej, bom skočil na bombico!« – Čof! – »To ni bila nobena bombica, to je bil navadni ritopad!« In razposajen smeh vseh štirih …

Tretji je s svojima dvema otrokoma vsake toliko odsupal ob skale, potem pa so, vsak s svojo masko in dihalko poskakali v vodo in iskali školjke, ježke in rakce. Kakšno pristno navdušenje je bilo slišati nad vsako najdbo!

Pa tisti, ki je svojo plaho deklico spodbujal, naj poskusi zaplavati: »Ne boj se! Tukaj sem, ujel te bom, glej moje roke so ves čas pripravljene!«

Pa naslednji, ki je ure in ure s svojimi in prijateljskimi otroki igral vodno odbojko, »Pepčka« in »kisle kumarice«. Potem pa enega za drugim ovil v brisačo, da so ven gledale samo vijoličaste ustnice …

Eden od opazovanih je vsako jutro svojega malo zdolgočasenega najstniškega sina vzel s seboj. Enkrat sta odšla na hribolazenje, drugič na turo s kolesom, tretjič na plavanje prek zaliva, četrtič na zgodnje jutranje ribarjenje ali popoldansko potapljanje. V celem dnevu so se sinu oči res svetile samo takrat, ko sta se z očetom vrnila s pustolovščine in je sestri in mami razlagal, kako nevarno ali razburljivo je bilo.

Skratka, na morju že nekaj let opazujem pravi razcvet tega, kar naj bi očka bil. Ljubeče, skrbno bitje, ki varuje življenje, dovoli kakšno drzno traparijo, ki je mamice v svojem zaščitništvu nikakor ne bi. Oče pa sodeluje, spodbudi, pomaga otroku premagati sebe in strah, navdušuje. Oče posodi mišice, kadar mami ali otroku nekaj ne gre, oče spleza na drevo, da z vej reši žogo, oče se domisli zvite rešitve, kako na visoko drevo pritrditi vrv za plezanje. Očeta se pokliče, ko gre kaj narobe, ko ne zmoreš, ko je kaj zares zapleteno. Oče reši, občuduje, se čudi, pohvali in ima čas … Oče je junak.

Kako srečni so otroci, ki so bili in so deležni očetovih mišic, misli in idej, razmišljanj, nasvetov, junaštva, časa in pripravljenosti pomagati. Bravo, očki, ki znate na svoj poseben očetovski način darovati Ljubezen.

Moj mož ni nič hud, ker občudujem tudi druge očke. Ve namreč, da od vseh očkov najbolj občudujem njega.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja