Božič – iskrenost do sebe ob drugih

Thumbnail

»Življenje ni čas, ampak so srečanja s prijatelji.« (T. Špidlik)
Prav tako pa tudi božič ni »navaden« čas, je čas, ko nam je Bog na najbolj nežen način pokazal, da nas ima rad – prav prek novorojenega Jezusa, ob katerem se omehča še tako trda bolečina in ob katerem dobi možnost, da požene cvet še tako izsušena veja. Novorojenček namreč v nas odraslih vzbudi posebno globoko potrebo po skrbi, zavarovanju in nežnosti do bitja, ki nas gleda z ranljivostjo, iskrenostjo in zaupanjem.

Začutiti sebe – začutiti druge

To hrepenenje po iskrenih in varnih odnosih ter srečanjih je položeno v človekovo naravo, je del nas in je naše bistvo. Pa se tega včasih niti ne zavedamo. Šele če se uspemo umiriti v sebi in se v tihem premišljevanju poglobiti vase ter razmišljati o odnosu do drugih, pridemo do novih spoznanj. Na tak način se lahko srečamo s sabo, s svojo šibkostjo, s svojo stisko, s svojo krhkostjo, s svojimi strahovi, napetostjo, nesproščenostjo, lahko začutimo ter srečamo druge na globlji, bolj nežen, bolj resničen in bolj iskren način.

Prebujanje hrepenenja po resničnem srečevanju

S stalnim preverjanjem svoje iskrenosti, svojega bistva ob drugih, lahko pridemo v stik s hrepenenjem po tem, da bi bili bolj ljubeči, bolj iskreni in bolj resnični. Šele tako lahko globlje začutimo, kaj življenje v odnosih, kaj resnično srečevanje z ljudmi sploh pomeni.

Gre za to, da ob vsakem človeku, posebej pa ob možu in otrocih, lahko pridemo do globlje resnice o sebi, do globlje iskrenosti, do novega načina razumevanja sebe in s tem seveda do bolj sočutnega videnja drugih. Ko se na nov način zavedamo sebe, se lahko na nov način prepoznamo in na bolj sočuten, mil, nežen, bolj odprt in manj prestrašen način, z manj obsojanja pa toliko več sprejemanja, naredimo prostor, kjer se lahko vsi počutimo varno, sproščeno in sprejeto.

Vera, da zmoremo

Predvsem pa gre poleg zavedanja sebe tudi za vero in zaupanje vase ter v božjo milost, da smo kot starši lahko do svojih otrok in do partnerja spoštljivi, da jih lahko iz dneva v dan bolj čutimo, bolj razumemo, da se jih vsak dan razveselimo na nov način, v vsej njihovi igrivosti, navihanosti, veselju, pa tudi stiski, bolezni, utrujenosti ter sitnobi. Prav tako pa, da verjamemo, da je Bog vsakega od nas ustvaril kot čisto ljubezen, pa vseeno vsakega drugačnega, po izgledu, talentih, temperamentu, sposobnostih, vstopanju v odnose …

Skupaj nismo naključno

Ob partnerju in ob otrocih lahko začutimo in verjamemo, da kot družina nismo skupaj naključno, ampak smo z namenom poklicani k iskanju svoje resnice v trajnih medosebnih odnosih, kjer lahko svojo edinstvenost drug ob drugem vedno bolj prepoznavamo in čutimo, kjer to enkratnost in neponovljivost iščemo in prepoznamo v svojih otrocih – v vsakem posebej. Da bo vsak otrok ob nas lahko čutil, da smo v njem prepoznali njega, in da ob njih ne iščemo pravice in enakopravnosti zaradi strahu, da se med seboj ne bodo kregali, temveč, da lahko vsakega začutimo na najbolj iskren in enkraten način in ga vodimo po poti, za katero čutimo, da je zanj najbolj primerna, da je usmerjena k Resnici.   

Božič je priložnost

Božič je čas milosti, ko lahko globlje verjamemo, da zmoremo narediti nov korak v iskrenosti do sebe, iskrenosti in predanosti do partnerja ter novem prepoznanju enkratnosti in vzpostavitve globljega stika z vsakim otrokom posebej. Starši in otroci bomo ob takem božiču veseli in hvaležni za to, da se drug ob drugem lahko razvijamo in pripadamo.

Dr. Andreja Poljanec je specialistka zakonske in družinske terapije, soavtorica knjig Med dvema ognjema in Rahločutnost do otrok, ustanoviteljica Študijsko-raziskovalnega centra za družino, vodja Šole rahločutnega starševstva in »Skupine za mlade mamice«; je poročena mama petih otrok; spremljate jo lahko tudi v nizu oddaj Srce na iskreniPLUS.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja