Afričani so nam lahko za zgled

Thumbnail

Zakaj se spravni procesi v Sloveniji komaj kam premaknejo in kaj bi se lahko naučili od drugih?

»Ko sem bil star 11 let, so v mojo vas prišli oboroženi moški. Vsi so se poskrili v bližnji gozd, sam pa sem ostal, da bi poskrbel za mojo staro mamo. Vojaki so me zajeli in mi zagrozili, da če se jim ne pridružim, me bodo ubili ali mi odsekali roko. Tako sem se jim pridružil.«

Pripoved danes odraslega družinskega očeta Fodaya o tem, kako so razne vojaške milice v Sierra Leoneju pred četrt stoletja prisilno novačile otroke za vojake – ocenjuje se, da je bilo na ta način zlorabljenih do 10 tisoč otrok – je le ena izmed številnih tragičnih zgodb v 11 let trajajoči državljanski vojni v tej zahodnoafriški državi.

Morija se je končala s premirjem, ko so Združeni narodi od sprtih strani med drugim izsilili tudi oblikovanje t. i. Komisije za resnico in spravo. Slednja je v zgolj 2 letih uspela raziskati medvojno dogajanje in identificirati tako rablje kot žrtve.

Za naše slovenske razmere, ko se še po 70 letih le s težavo in ob množici poltično-birokratskih ovir soočamo s temnimi platmi lastne polpretekle zgodovine, se zdi dosežek Afričanov skoraj nepredstavljiv.

Kdo od nas menda evropsko razvitih Slovencev lahko Afričanom še očita civilizacijsko zaostalost? Bolj pošteno povedano, v primerjavi z njimi smo mi očitno civilizacijsko bistveno bolj nezreli.

Ravno o primerjavi med spravnimi dejanji v Sierra Leoneju in Sloveniji govori včerajšnja kolumna Janeza Šušteršiča. Pisec prizna, da polovičarske slovenske debate in politične načelne pristope k procesu zdravljenja narodnih travm spremlja le od strani, morda pa ravno zato tudi zelo trezno oceni njegove pomankljivosti.

Na primeru sprave v afriški državi jasno pove, česa še nismo opravili in kaj nas še čaka. Prej ali slej. Ker »ljudje morajo izraziti in priznati trpljenje, ki se je zgodilo, morajo izmenjati svoje zgodbe in izkušnje, morajo vedeti, kdo je bil odgovoren za vso to krutost, in morajo se nekako pomiriti z nekdanjimi sovražniki.«

Vir: siol.net, sierraleonetrc.org