Adam in Eva v kavbojkah namesto v figovih listih

Foto: Shutterstock

Zgodba o Adamu in Evi je stara kot človeštvo. Takšne arhetipske zgodbe nikoli ne izgubijo ostrine, saj se v njih skriva globoka modrost. Zgodba o Adamu in Evi je zgodba o začetku sveta. O Božji ljubezni do človeka, ki ga je ustvaril po svoji podobi. O moškem in ženski, ki sta namenjena drug drugemu. O človekovem raziskovanju mej in želji po posnemanju Boga. O grehu – prvem in vsem, ki sledijo. O moškem in ženski, ki se ljubita, odkrivata in sobivata, a se nikoli povsem ne razumeta.

O vsem tem na sodoben in hudomušen način govori knjiga Adamovo rebro, ki je v prevodu Tadeje Petrovčič Jerina nedavno izšla pri založbi Iskreni. Gre za poetično ubesedeno zgodbo o nastanku sveta in Božji ljubezni, ki se prepleta z zakonskimi izzivi sodobnega para. Zgodba namreč prehaja iz starozavezne pripovedi v moderni svet, kjer vladajo tehnologija, hitenje in potrošništvo. Toda Adam in Eva sta še vedno podobna prvemu moškemu in ženski. Še vedno se razlikujeta, ne razumeta, spoznavata in seveda ljubita. Ob sebi še vedno čutita prisotnost Boga, ki ju kljub tistemu nesrečnemu sadežu ni nikoli zapustil.

»Mojstrsko, duhovito in nežno nas Gilbert le Mouël – v prav tako mojstrskem, duhovitem in nežnem prevodu Tadeje Petrovčič Jerina – popelje od Raja vse do današnjih dni. In moje ‘rebro’, ki se mi je pridružilo pri branju, me je od strani do strani suvalo pod rebra, češ: ‘Točno tako!‘«

Gregor Čušin, dramski igralec

Svetopisemska zgodba o (in za) sodobne pare

Francoskega pisatelja Gilberta Le Mouëla poznamo po duhoviti knjižici Bog v metroju (Celjska Mohorjeva družba, 2008). Letos pa je pri založbi Iskreni izšlo njegovo drugo delo, Adamovo rebro. Knjigo barvito dopolnjujejo ilustracije akademske slikarke Evgenije Jarc Zaletel, ki je poskrbela že za oblikovanje Boga v metroju.

Čeprav je bilo Adamovo rebro napisano leta 1975, je še vedno aktualno. Odnos z Bogom, skušnjava greha, odnos med možem in ženo in družbene spremembe so pač teme, ki ne zastarajo. Le Mouël jih naslavlja igrivo in humorno, ne da bi pri tem izgubil ostrino. Adamovo rebro je knjiga, ki jo lahko ob večernem čaju z ramo ob rami bereta mož in žena skupaj. Se držita za roke in potem še kakšno rečeta. Tako kot Adam in Eva, ki se nikoli povsem ne razumeta, vendar ne moreta drug brez drugega.

Knjigo Adamovo rebro lahko naročite v naši spletni trgovini. Trenutno po akcijski ceni!

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja