8 načinov, da bo vajino spolno življenje vrhunsko

Vir: Shutterstock

Spolna združitev ni le združitev dveh teles, z namenom zadovoljitve fizičnih potreb po užitku. Vzajemna spolna podaritev drug drugemu omogoča, da se čustvena povezanost in intima med zakoncema poveča in utrdi.

Zakonca se tako počutita v odnosu bolj varno, sta sproščena in umirjena in se drug do drugega bolj pozitivno vedeta. Počutita se bolj mlada, samozavestna, vredna in spoštovana.

Ker spolni odnosi znižujejo stopnjo razdražljivosti, depresije, anksioznosti in stresnega hormona kortizola (le-ta sproži utrujenost in zmanjša hrepenenje po spolnosti), si lahko zakonca, ki se trudita živeti aktivno in zadovoljivo spolno življenje, vsakdanje stresno življenje naredita bolj umirjeno in kvalitetno.

Kdaj spolnost zakonca čustveno povezuje?

1. Kadar dobro poznata sebe in drug drugega ne le na spolnem, temveč tudi na čustvenem, mentalnem in duhovnem nivoju.

To pomeni, da je v odnosu toliko varnosti in zaupanja, da drug drugemu lahko povesta svoje želje, pričakovanja in hrepenenja (»Jaz si želim … Razveseliš me tako … Veliko mi pomeni, ko … Ljubezen mi boš izkazal, če …«).

Pomembno je, da sta pripravljena slišati in zadovoljiti potrebe drug drugega.

Ko dobro poznata sebe, potem želje lahko povesta drugemu. Pomembno je, da z radovednostjo odkrivata notranji svet drug drugega.

2. Ko sta tudi sicer čustveno uglašena.

Zavedata se, da sta dve ločeni osebi, ki se srečata v prostoru med njima, torej v odnosu, kjer vzajemno doživljata pozitivna ali negativna čustva. Čutita drug drugega, si zmoreta prisluhniti in se trudita, da bi oba bila zadovoljna in ljubljena.

3. Ko se zavestno trudita za odnos in komunikacijo z drugim.

Najbolj pomemben je odnos in ne zgolj »jaz« ali »ti«. Če rešujeta odnos in se zanj borita, potem bo v odnosu spontano tudi jaz in ti dobil svoje mesto.

Na področju spolnosti je pomembno, da sta pripravljena slišati in zadovoljiti potrebe drug drugega.

4. Kadar prakticirata širok spekter spolnih vedenj in zunanjih izrazov ljubezni, z namenom čustvene povezanosti in naklonjenosti.

Različni izrazi ljubezni zakoncema omogočajo, da drug v drugem prebudita občutke nežnosti, ljubljenosti in strasti drug do drugega.

Mednje sodijo: dvorjenje, osvajanje, poljubljanje, dotikanje, držanje za roko, ljubljenje, stik z očmi, nasmehi, masiranje, prinašanje daril, delanje uslug, skupni sprehodi, kopeli, savne, zahvale, pohvale in spodbude (M: »Čudovito dišiš … Krasno izgledaš … Lepa si … Čudovita žena si …«; Ž: »Najboljši mož si … Rada te imam … Všeč si mi … Tvoje telo je močno …«).

Za zmenke si morata zakonca narediti urnik, dati otroke v varstvo in si dati dovoljenje, da jima ta čas pripada.

Temelj zadovoljujoče spolnosti je medsebojno spoštovanje. Ko namesto svobodne podaritve drugega popredmetimo in izkoristimo za lasten užitek, tam ni navzoča ljubezen.

5. Kadar uvajata novosti v vsakdanje spolno življenje.

Ker spolno življenje v zakonu mnogokrat postane dolgočasno, je poslušanje romantične glasbe, ljubljenje v soju svečk in v zapeljivih oblačilih, v romantičnem vikendu v hotelu ali na eksotičnem kraju, z molitvijo neposredno pred spolnim odnosom … lahko v popestritev in izziv za zakonca, da se zavestno potrudita ustvarjati sproščeno vzdušje romantike, kjer se strast znova prebudi.

6. Kadar poskrbita za zadovoljstvo v zakonu.

Pomembno je pogovoriti se, kaj je za vaju lep zakon, kaj si želita, kaj sta pripravljena za to storiti.

7. Kadar je namesto golega poželenja v ospredju darovanje.

Temelj zadovoljujoče spolnosti je medsebojno spoštovanje. Kadar pa je spolnost zlorabljena, ko je namesto svobodne podaritve v ospredju golo poželenje (ko drugega popredmetimo in izkoristimo za lasten užitek) oziroma fizično, čustveno ali spolno nasilje ter občutek dolžnosti ali prisile, potem je človekovo dostojanstvo okrnjeno in tam ni navzoča ljubezen.

Kadar se zakonca podarita drug drugemu v spolni združitvi, na duhovni ravni odpreta prostor za vstop Svetega Duha, za »Gospoda, ki oživlja«. Saj se tisto, kar je duhovno, izraža prav v telesu.

8. Kadar obnavljata dobro v odnosu.

Konflikti in boji, preobremenjenost, utrujenost, družinske obveznosti itd., so del vsakega zakona. Zato je nujno iskati pozitivne trenutke, ozavestiti, kaj je med nama dobro, se vsakodnevno zahvaljevati in drug drugega občudovati.

Potem bodo tudi privlačnost, strast in medsebojna naklonjenost postali pomemben del zakonskega življenja.

Mag. Janja Grilc je zakonska in družinska terapevtka. Terapije izvaja v okviru Zavoda iskreni.net.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja