Dr. Katarina Kompan Erzar: “Intima ni nekaj, kar se začne od zgoraj navzdol, ampak od znotraj navzven” (video, 1. del)

Ogledali ste si lahko le izsek iz oddaje. Izobraževalna vsebina je na voljo naročnikom. Postanite naš naročnik in si oglejte celotno oddajo!

O čem je spregovorila izr. profesorica, supervizorka in terapevtka dr. Lie Katarine Kompan Erzar?

“Pobožaš z besedo, objameš s pogledom, drug drugega se dotakneš s čustvi”, so uvodne besede izr. profesorice, supervizorke in terapevtke dr. Lie Katarine Kompan Erzar, ko odpira temo o partnerskih odnosih, spolnosti in intimi. “Ne da začnemo od zunaj in najprej zagrabimo telo in to potem kasneje poskušamo opravičiti z besedami, čustvi in povezanostjo, ampak da se gre obratno,” še pove.

Gostja v oddaji razblinja najbolj pogoste stereotipe, ki še vedno “krožijo” med nami in ki nikakor ne pripomorejo k temu, da bi se partnerja zbližala, začutila in intimno povezala. Naprotno, napačne predstave o najglobljnih človekovih doživljanjih lahko v par prinesejo strah, negotovost in nezadovoljstvo.

V zameno nas dr. Kompan Erzarjeva povede k nečemu, kar v odnosu povečuje kreativnost, radovednost, živost in strast. Občutek, da par resnično živi “njuno” ljubezen in nikakor kopijo nekoga drugega.

V oddaji boste tako izvedeli:

  • Zakaj partnerski odnosi niso linearna zgodba, z vnaprej določenim začetkom in koncem?
  • Intimnost kot “into-me-see” (prev. videti vame). Kaj to pomeni?
  • Kako razumeti različnost moške in ženske spolnosti?
  • Zakaj je škodljivo, če svojo zvezo primerjamo z zvezami drugih?
  • Imeti spolne odnose, toda ne doseči intimnosti. Kako narediti ta prehod v globino?
  • Kako premagati strah in začeti pogovor o spolnosti? Kako se izogniti obsojajočim vprašanjem “kdaj”, “zakaj” itd.?

Vabljeni k ogledu oddaje, po ogledu katere boste lahko začeli resneje jemati svojo telesnost in čustva, se umaknili od zunanjih pritiskov in bolje začutili ljubljenega človeka, ki je pred vami!

Nadaljevanje oddaje z dr. Lio Katarino Kompan Erzar na temo intimnosti, spolnosti in partnerskih odnosov bo objavljeno prihodnjo soboto, 13. 7. 2024. Prav tako si boste v prihodnosti lahko ogledali oddajo z dr. Kompan Erzarjevo na temo “Ali poznam svojega otroka?”.

Izr. prof. dr. Lia Katarina Kompan Erzar je profesorica za zakonsko in družinsko terapijo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in predavateljica na Univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani. Kot terapevtka in supervizorka deluje na Študijsko raziskovalnem centru za družino.

Postanite naš naročnik. Na portalu Iskreni na tedenski ravni pripravljamo sveže izobraževalne video vsebine s področja osebne rasti, vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov. Vabljeni k spremljanju! >>