6 velikonočnih spodbud za zakonce po navdihu papeža Frančiška

Vir: Shutterstock

Postnega časa je konec in lahko si odpočijemo od postnih zaobljub, odpovedi, akcij! Res?

Potem post ni imel smisla. Smisla, ki je v tem, da doživimo praznovanje velike noči in po njej živimo »velikonočno«.

Na velikonočni ponedeljek, ko se podajamo na pot, vam ponujamo 6 zakonskih izzivov po navdihu papeža Frančiška. V svojih pridigah in nagovorih spregovori neposredno in preprosto: kako naj se mož in žena obnašata drug do drugega, kako moliti, koga obiskati …

1. Bodita vljudna drug do drugega

Vprašanja naslavljajta prijazno. »Ali lahko …? Želiš morda …? Meniš da …? Bi želel iti zvečer ven?« »Bi želel, da naredimo tako?«

»Vprašati za dovoljenje pomeni vstopiti z vljudnostjo v življenje drugega. Prava ljubezen se ne sme vsiljevati ostro in agresivno.« (Pridiga zaročencem, Rim, 14. februar 2014).

2. Zahvalita se drug drugemu.

»Zdi se zelo preprosto izreči te besede, vendar vemo, da ni. A je pomembno! Pomembno si je vedno znova ozavestiti, da je vsak darilo od Boga, tudi zakonec, in za darilo se je potrebno zahvaliti.« (Pridiga zaročencem, Rim, 14. februar 2014).

3. Drug drugega prosiva odpuščanja

Naučimo se priznati svoje napake in prositi odpuščanja: »Oprosti mi, ker sem se danes drla. Oprosti mi, če sem odšla brez pozdrava. Oprosti, ker sem bila pozna.«

»Naj sonce ne zaide nad vašo jezo, nikoli ne odhajajte spat sprti. Nikoli, nikoli, nikoli!« (Pridiga zaročencem, Rim, 14. februar 2014).

»V družini je pomembno imeti pogum in prositi odpuščanja kadar smo krivi.« (Nagovor udeležencem romanja družin, Rim, 26. oktober 2013).

Vprašati za dovoljenje pomeni vstopiti z vljudnostjo v življenje drugega. Prava ljubezen se ne sme vsiljevati ostro in agresivno.

4. Molita skupaj in z družino

»Moliti skupaj za mizo ni nekaj nenavadnega: je čisto preprosto. In moliti rožni venec z družino, je čudovito. Je močan vir moči! Tudi molitev drug za drugega. Mož za ženo in žena za moža, oba skupaj za otroke. Otroci za starše in stare starše … Moliti drug za drugega. To naredi družino močno: molitev.« (Pridiga ob dnevu družin, 27. oktober, 2013).

»Molimo, da bi nam Bog pomnožil ljubezen in jo vsak dan obnovil in naredil močnejšo. Molimo skupaj: »Gospod, daj nam danes ljubezni.« (Homilija zaročencem, Rim, 14. februar 2014).

5. Obiščita starejše, posebej stare starše

»Stari starši so modrost vsake družine, poslušajte jih.« (Nagovor udeležencem romanja družin, Rim, 26. oktober 2013).

»Stari starši imajo izjemno vlogo za družinsko življenje, iz roda v rod prenašajo dediščino vere in to je nujno za vsako družbo.« (Svetovno srečanje mladih, Rio de Janeiro, 26. julij 2013).

6. Delita svojo vero z drugimi

»Krščanske družine so misijonarske družine … So pričevalke v vsakodnevnem življenju, v rutini in vsakodnevnem ritmu. V opravljanju vsakodnevnih stvari, prinašajo sol in kvas vere.« (Pridiga ob dnevu družin, 27. oktober, 2013).

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.