50 skrivnosti vrta: Česa vse se lahko otrok v vrtu nauči?

Thumbnail

Gospa Mirjam Kopše je ena tistih oseb, s katerimi bi lahko dolge ure sedel ob čaju in srkal njene modrosti. Je topla, iskrena, preprosta in neverjetno razgledana gospa.

 

Na 11. Festivalu družin jo boste lahko spoznali na kar dveh izjemnih delavnicah!

V soboto, 3. junija ob 9.30, nosečnice in otročnice vabimo na njeno zanimivo predavanje z naslovom Botrinja – hrana za otročnice, na katerem bo za pokušino pripravila tudi odlične jedi – od piškotov proti nosečniški slabosti do srečnega kolača.

Za soboto popoldan, ob 14.15, pa ga. Mirjam pripravlja aktivno delavnico 50 skrivnosti vrta. Med drugim boste spoznali, katere rastline pomagajo pri pikih in katere pri padcih ter druge skrivnosti narave.

V dneh pred festivalom sem jo poklicala, da bi jo povprašala, kaj konkretno nam pripravlja.

Ga. Mirjam, kako bi se predstavili našim bralcem? S čim se ukvarjate, kaj radi počnete?

Imam srečo, da sem rojena v družini mame in očeta, kjer so se vrednote prenašale v naslednji rod z delom, z desetimi zapovedmi, z običaji, s praznovanji ter tudi s kuhinjskimi recepti skozi leta in generacije.

Dobra dediščina zgodnjega otroštva mi je pomagala preživeti hude, bridke čase v življenju. Na pragu srednjih let sem morala začeti znova. Napisala sem si vse, kar znam, in odkljukala tisto, kar z veseljem delam. To sta tudi dobra kuha in domači vrt.

To delo me pelje vedno znova med krasne ljudi. Ob tem ohranjamo našo nenapisano dediščino vrtne kulture in vseh pripomočkov v kuhinji, na vrtu, čudežnih starih otroških igrač …

Znova skupaj odkrivamo praznično leto Slovencev. Boste videli in okusili “Botrinjo”, jedi za mamico in družino ob rojstvu otročka!

Zakaj je potrebno, da se otročnice zdravo in dobro prehranjujejo?

Otročnice so mamice v obdobju od poroda do približno treh mesecev po porodu. V našem narodu, čisto povsod, so še močna vera, znanje in navade, kako je treba na mamico posebej paziti in ji pripravljati najboljšo možno hrano.

Dobra, ekološko pridelana in sproti kuhana hrana z raznovrstnimi jedmi mamici in dojenčku, pa tudi očetu, omogoča, da se privadijo drug na drugega. Da vsi dobijo dovolj potrebnih snovi, da dojenje steče, da mama dovolj počiva, da je oče lahko res zraven.

Druge, ki dostikrat nepotrebno jemljejo čas mladi družini, zaposlimo s kuho ali z nabavo in vsi se zavedo, da pomagajo na najboljši možni način, da nov voziček brez škripanja steče v življenje. Ja, umirjenost, počitek, čas za veselje v družini in okusno hrano, vse to lahko podarimo!

Zakaj ste se odločili za sodelovanje na Festivalu družin?

Na Festival družin so me povabili. Vabilo sem sprejela z velikim veseljem, ganotjem in hvaležnostjo.

Nekdo od mladih je zaslutil, da sem s svojo temo in znanjem posegla nekam, kjer je nekaj pomembnega za vse nas – za mlade družine, za generacijo starih staršev, za naše širše skupnosti!

Ob rojstvu moramo vsi stopiti skupaj in kot širša družina, prijatelji ali sosedje za lep začetek v življenje otročka narediti vse, kar zmoremo.  In ni bolj trdovratno dobre stvari, kot so družinski recepti za posebne priložnosti – šli so skozi 6 rodov in 150 let, pa so še vedno dobri in slastni. Ni jih za pozabiti!

Česa vse se lahko otrok v vrtu nauči? Kakšno vlogo imamo ob tem starši?

Vrt ob hiši ali lončki na balkonu so prvi korak otroka v veliki, neznani svet. Tu začne opazovati, vonjati, tipati, poslušati. V vrtu ga nehote, mimogrede, z zgledom učimo delovnih opravil. Rokice postajajo spretne, uči se novih besed, prstki tipajo …

Otroci radi pomagajo. Brez muje, panike in prepovedi jih privadimo na posebnosti. Ob vonjih, okusih in njihovi pomoči postanejo vsejedci zelenjave in jagodičja. Če starši redno uporabljajo vsaj sveža, sezonska zelišča, ne bo nobenih alergij. Otroci bodo zdravi, neizbirčni!

Kaj bo posebnost delavnice 50 skrivnosti vrta?

Malim in večjim otrokom bom pokazala, kar gre iz roda v rod, kako si sami pomagajo in ni treba za vsako prasko k staršem. Tako postanejo bolj samozavestni, samostojni.

Bistveni namen je pokazati, da je na vrtu, v naravi vedno tako zanimivo, skrivnostno, še neznano, da to počnejo tudi dedki, babice in se še niso naveličali.

Omenili ste, da raje kot fotografije ali videoposnetke na svojih delavnicah uporabljate konkretne stvari – da se jih lahko otipa, povoha, okuša. Zakaj?

Ob rojstvu moramo vsi stopiti skupaj in kot širša družina, prijatelji ali sosedje za lep začetek v življenje otročka narediti vse, kar zmoremo.Računalniki, pretirano fotografiranje in finančne spodbude so prinesli standard predstavitvam. A so nas osiromašili: za domisliti se, razmisliti, spominjati se in se odločiti, razumeti, delovati po svoje.

Sama sem še iz generacije branja knjig. Če berem knjigo, jo berem z lastno hitrostjo, kaj pogledam nazaj, se vmes smejem ali premišljam, se kaj presenetljivega spomnim ob branju in si zapomnim, kar mi je pomembno.

Z mojimi delavnicami, predavanji “Botrinje”, je podobno. Najprej povem, že vmes kaj pokažem. Ob koncu si vsi ogledujejo, pokušajo, otipajo, spomin jih odpelje do lastnih odkritij, še meni povedo kaj novega …

In dostikrat šele ob takem predavanju udeleženci uvidijo, da so na čisto pravi poti in potrebujejo samo še recept ali dva, kakšno kuhalnico, košaro, lesen krožnik in bo vse prav. Naše sreče so v vsakdanjem življenju, morda v jabolku z dedijevega sadovnjaka, v kosu kruha z marmelado po receptu prababice.

O, kako se veselim 3. junija! In hvaležna, hvaležna sem vsem, ki ste me povabili medse!

Bom zaključila tako, kot me je učila stara mama: da takrat, ko ne moreš človeku dobrega povrniti, je dovolj da se zahvališ: »Naj vam Bog na otrocih povrne!«

Foto: osebni arhiv, lerablog.org

»Že imate vstopnico za Festival družin?«

Če še ne, pohitite: cene v predprodaji veljajo samo še do srede, 31. maja!

 

 

Preverite tudi ostalo bogato ponudbo na www.festival-druzin.si.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja