5 napotkov, ki pomagajo vztrajati pri vsakodnevnem branju Svetega pisma

svetopismo

Čas, preživet ob Božji besedi, prinese mir v srce, daje življenjske napotke in neguje ter osveži našo dušo. Mnogi pravijo, da jim je navada vsakodnevnega branja Svetega pisma spremenila življenje. A zakaj je potem tako težko vztrajati ob branju Božje besede?

Dolgo časa sem si želela, da bi del dneva namenila molitvi in branju Svetega pisma. Imela sem zelo dober namen in voljo. A vsakič, ko sem začela, sem skoraj vedno hitro obupala in opustila moja srečanja z Gospodom. Kako že pravi pregovor? Da je pot v pogubo postlana z dobrimi nameni. Pa še res je.  

Dobra priprava je zlata vredna

Ko sem nekaj let tako poskušala najti način in se vedno znova jezila nase, ker mi ni uspelo, sem se branja Svetega pisma končno lotila bolj strateško. Ja, saj vem, kako to zveni. Prisiljeno, nedomače. Pa vendar, šele ko sem načrtno pristopila, je branje Svetega pisma postalo moja vsakdanja navada. Najprej načrtna, včasih bolj kot ne dolžnost, zdaj pa že tako domača in vsakdanja, da ne gre brez nje.

Vsak trenutek, preživet ob Njem, ima moč.

Dobri nameni brez dobrih načrtov pogosto ostanejo neizpolnjeni. Če si resnično želite razviti navado vsakodnevnega branja Božje besede, vam bo pomagalo nekaj spodnjih napotkov.

Vnaprej določite čas

Saj veste kako gre. Saj bom, saj bom, saj bom. Pa na koncu dneva ugotoviš, da nisi. Ko sem sama začenjala redno brati, sem najprej skušala branje prilagoditi mojemu dnevu. Če so otroci vstali hitro, sem molila zvečer, če so zjutraj spali, sem molila zjutraj. A kmalu sem ugotovila, da se to nikakor ne obnese.

Zato nisem branja več prilagajala dnevu, ampak sem dan in obveznosti prilagodila tako, da sem vnaprej določila čas molitve in se ga (skoraj brez izjeme) držala. Seveda sem izbrala uro, ko sem upala, da bo najmanj motečih dejavnikov, a se je moj načrt pogosto izjalovil. Morda je kdaj prišel kakšen otrok, ali pa se mi je zdelo, da takrat res nisem razpoložena. Ampak sem vztrajala. Časa nisem spreminjala ter sem, ne glede na mojo razpoložljivost, vsak dan ob isti uri brala Sveto pismo in molila.

Včasih se mi je zdela zato molitev bolj učinkovita, včasih manj, vsekakor pa so bile to »razumske« misli. Dejansko sem vedela, da ima vsak trenutek, preživet ob Njem, svojo moč. Ne glede na to, kako zaspana, nepripravljena ali razpoložena sem.

Uporabite bralni načrt

Na prvi videz je morda privlačna ideja, da pač odpreš Sveto pismo in je tisto, kjer odpreš, namenjeno tebi. A prej ali slej ugotoviš, da pogosto nisi odprl primernega odlomka. Pa da ni kontinuitete in da begaš sem ter tja.

Dobro je, da si pripravimo načrt, kaj želimo brati. Tudi ko odidemo na pot, vemo, po kateri bomo šli ter kje nas čakajo ovire na cesti ter zastoji. Pri branju Svetega pisma je podobno. Z vnaprej pripravljenimi načrti je branje Svetega pisma veliko lažje in manj ovirano.

Navada branja Svetega pisma spreminja naše življenje, misli, stališča in naša dejanja.

Sama sem najprej poskušala sproti izbirati odlomke. Pa sem ugotovila, da je to precej zamudno delo in precej odvisno od mojega razpoloženja. Zato sem vnaprej pripravila seznam in se ga držala. Tako sem vedela, kaj pričakovati, odlomki so si sledili, pa tudi v življenje je bilo lažje prenesti nekaj, kar si bral več dni zapored.

Zapišite

Medtem, ko premišljujemo in beremo Božjo besedo, se nam bodo v glavi pogosto porajale mnoge misli. Navdihi in spodbude. Ljudje smo pozabljivi, sploh zdaj, ko živimo v svetu preobilice podatkov. A misli, ki prihajajo ob branju Boje besede, so pogosto tiste, ki nam jih sporoča Sveti Duh, teh pa ne želimo pozabiti.

Zapisovanje vam bo pomagalo, da boste lažje zbrani, hkrati pa vam bo v pomoč takrat, ko bo težko. Kolikokrat sem sama prebrala svoje zapiske molitev za nazaj in se čudila navdihom in spodbudam. Pogosto me je to v težkih trenutkih dvignilo in mi dalo zavest, da je Gospod vedno z menoj.

Vpeljite Besedo v svoje življenje

Božja beseda je živa in dejavna in tudi tebe bo začela spreminjati. Dovoli Svetemu Duhu, da te preobrazi, spremeni, izpopolni. Ob vsaki Božji besedi, ki jo boš vsakodnevno prebral, si načrtno vzemi čas, da prisluhneš Gospodu, kaj ti sporoča.

Gospod vsakega izmed nas kliče, da Njegovo Besedo udejanji. Da pa bi uporabili tisto, kar beremo, je potreben trud. Aktivno moramo razmišljati o pomenu odlomka in v molitvi iskati, kako se le ta nanaša na nas. Vzeti si moramo čas in premisliti o tem, kako lahko uporabimo odlomek v svojem življenju.

Ko začnemo aktivno uporabljati Božjo besedo v svojem življenju, ugotovimo, da naša vsakodnevna navada branja dejansko spreminja naše življenje, misli, stališča in naša dejanja. To nas motivira, da nadaljujemo z branjem.

Poskrbite za spodbude

Branje nam bo lažje, če si bomo priskrbeli spodbude.

Prosimo prijatelja, da nas molitveno podpre in kdaj pa kdaj povpraša, kako nam gre. Tudi sami v molitvi prosimo Gospoda za vztrajnost in željo po branju Njegove besede.

Če potrebujete podporno skupino, si jo poiščite. Če vas motivirajo kljukice ali križci, si priskrbite seznam, na katerem imate možnost vsak dan narediti kljukico. Zakaj pa ne. Sicer pa vemo, da njim, ki ljubijo Boga, vse pripomore k dobremu. (Rim 8,28)

foto: storyblocks.com