5 dragocenih prazničnih daril za starostnike

Foto: Shutterstock

Smo sredi adventa (za verujoče) ali veselega decembra (za vse ostale). Povabim vas, da v mislih vstopimo v dom za ostarele. Tam sem delala kot medicinska sestra 30 let. S starimi ljudmi sem preživljala vse mogoče praznike. Najbolj doživeti, čustveni in tudi žalostni so bili božični. Takrat se je med starostniki še posebej čutilo pričakovanje. Pričakovanje daril, ki jih ni mogoče kupiti in zaviti v darilno škatlo. Dom je lepo okrašen, napoveduje lepe praznike. Spominjam se, kako so že v preddverju sedeli stanovalci na invalidskih vozičkih, nekateri s palico ali hojico na stolih. Vsi so bolj ali manj radovedno spremljali, kdo prihaja v dom in h komu. Nekateri so nestrpno čakali svojce, saj so se napovedali, da pridejo.

Prvo dragoceno darilo je PRISOTNOST/OBISKI

Vsakdo ima rad pozornost svojcev, prijateljev, da je obiskan, nepozabljen. Obiski svojcev so v starosti zelo pomembni, v domu ali doma. V obeh situacijah ne želijo biti pozabljeni, odvečni. Osamljenost v starosti je bolečina, ki bolj boli kot noga v prevezu. V prazničnih dneh je ta bolečina še hujša. Medtem ko smo mi še aktivni, zaposleni in si še ustvarjamo svoje spomine, se stari ljudje v prazničnih dneh spominjajo svojih najbližjih, ki so že umrli; svojega doma, v katerem mogoče že stanuje kdo drug; svojih praznovanj božiča, ki so bila bolj skromna, skrivaj zaradi takratnega režima v državi in so bili oni bolj lačni kot siti. Zaradi fizične onemoglosti si ne zmorejo zapolniti časa in preostane jim veliko prostega časa za spominjanje, razmišljanje in čakanje na obiske.

Drugo dragoceno darilo je POSVEČEN ČAS

Starostnik bo vedno zelo cenil, če si bomo vzeli čas za poslušanje njegovih težav, spominov. Bodimo potrpežljivi, sočutni, pa čeprav smo mogoče vse že večkrat slišali. Zanj(o) so vse bolečine, žalost, fizična nemoč, monotona in na videz nekoristna starost še kako resnične.

Od njega (nje) vsak dan zahteva veliko fizične in psihične moči; pa naj bo to nepokretni starostnik v postelji, ki ne zmore sam niti jesti, ali pokretna mestna gospa, ki zaradi depresije ne gre nikoli iz hiše. Podprimo jih s poslušanjem, cenimo njihovo zaupanje. Saj sami vemo, da se le pred ljudmi, ki so nam blizu, lahko v resnici izpovemo.

Pomembno spoznanje za nas bo, da so nas vzgajali najbolje, kot so znali, in nam dali vse, kar so zmogli.

Tretje dragoceno darilo za starostnika je DOM

Za nekoga je to obisk njegove nekdanje hiše. Radi vidijo, da nasledniki zanjo dobro skrbijo, saj so jo postavili z lastnimi žulji. Še pomembneje pa je, da jih povabimo v svoj dom. Vključimo jih v družinska srečanja, kosila. Tako se bodo čutili sprejete kot del družine, ne pa pozabljene. Marsikateri starostnik se bo branil, češ ne bom šel nikamor, da ne boste imeli delo z mano (npr. pomoč pri higieni, oblačenju, z invalidskim vozičkom …). Če pa z ljubeznijo zagotovimo, da bi res radi z njim(njo) praznovali praznike, bodo to čutili in sprejeli našo pomoč. Dom niso le stene, ampak predvsem družina. Naj bodo njen pomemben del tudi ostareli.

Četrto dragoceno darilo za starostnika je POVEZANOST

Z družino, svojimi sorodniki, prijatelji. To jim daje pravo vrednost, (p)ostanejo osebe z imenom in priimkom, ki so pomembne neki rodbini. Ob njih se hčere, sinovi učijo staranja. Ko opazujemo naše starše v starosti, velikokrat ugotavljamo, da jim postajamo v marsičem podobni, če nam je všeč ali ne. Dozorevamo, spoznavamo in razvrščamo prioritete ter ugotavljamo, da so stari imeli prav. Takšno medgeneracijsko bogatenje se lahko zgodi, če si dovolimo odpreti drug drugemu in prisluhniti zakladom spoznanja življenja.

Ob babicah, dedkih vnuki(nje) razvijajo sočutje, skrbnost za sočloveka, spoštovanja do starih ljudi. Poleg tega je dokazano, da se med babicami, dedki in vnuki razvijeta posebno razumevanje in zaupnost. Za mlade imajo vedno toplo roko, nasmeh, razumevanje, vzpodbudno besedo, priboljšek (tudi finančni). Zaradi takšnega medgeneracijskega sožitja so vnuki (nje) lahko dobri zagovorniki ostarelih.

Stari ljudje pogosto doživljajo veliko nestrpnosti in nerazumevanja zaradi pričakovanj svojcev.

Peto dragoceno darilo za starostnika je RAZUMEVANJE – SPREJEMANJE

Sami pri sebi vemo, kako pomembno je to za vsak tesnejši odnos v družini,  npr. mož – žena, starši – otroci. Za starostnika je prav tako pomembno, da ga sprejemamo takšnega, kot je, tukaj in zdaj. Ostarelega, fizično in umsko upočasnjenega, duševno nestabilnega … Stari ljudje pogosto doživljajo veliko nestrpnosti in nerazumevanja zaradi pričakovanj svojcev. Ti ne zmorejo sprejeti starostnih sprememb svoje matere, očeta. Pričakujejo, želijo, da bodo ostali takšni, kakršnih se spominjajo v njihovih najboljših letih.

Zelo pomembno je tudi sprejeti in razumeti njihovo mladost, odraščanje, kako so živeli. Ko jih bomo spoznali, bomo lažje razumeli njihovo aktivno življenje, kako in zakaj se je takrat tako skromno živelo. Pomembno spoznanje za nas bo, da so nas vzgajali najbolje, kot so znali, in nam dali vse, kar so zmogli. Naj posebej izpostavim družine, kjer odrasli otroci ne morejo predelati in odpustiti staršem kakšnih težav, revščine, alkoholizma, nasilja iz otroštva. Če takšne travme niso pravočasno izpovedane in odpuščene, mučimo sebe in ostarele z zamerami.

Odprimo srce razumevanju, ljubezni, miru in drug drugemu podarimo neminljiva darila.

Darilo vere

Advent pomeni pričakovanje, čakanje na veličastno darilo – našega Odrešenika. Večkrat smo nestrpni, v čakanju nismo najboljši. Tako zgodaj se prižigajo lučke, krasijo smrečice. Vsi po malem se zalotimo, da poskusimo iskati radost v zunanjih, materialnih stvareh, ugodnih ponudbah, ki obljubljajo veselje, srečo.

Verujoči doživljamo ta čas bolj ponotranjeno. Molitev in dobra dela nam pomagajo, da postanemo boljši, manj sebični in zagledani le vase. V pričakovanju rojstva našega Odrešenika se vedno znova čudim in veselim brezmejni Božji ljubezni do nas.

Boste letos namenili del svoje dohodnine ali jo boste pustili v proračunu? Če jo boste darovali, se zelo toplo priporočamo, da podprete naše delo. Oddate jo na TEM obrazcu brez kakršnekoli prijave ali certifikata. Vzame vam zgolj nekaj sekund. HVALA.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Vse, kar pišete je res. Vse to starostniki potrebujejo. Materialne dobrine v glavnem ne pridejo v poštev. Treba pa se je zavedati, da so nekateri starejši ljudje (upokojenci) v slabem materialnem položaju. To so predvsem tisti z minimalnimi pokojninami.
    Nič ni narobe, če damo v čestitko za rojstni dan ali Božič kakšen bankovec. Starejši ljudje imajo zdravstvene težave in nekatera zdravila morajo tudi plačati. Da ne govorimo o raznih vitaminih, kapljicah za oči, mazilih itd. ki jih morajo kupiti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja