4 nasveti, kako lahko zadnje dni adventa doživite kot Marija

Thumbnail

Advent je čas priprave in čakanja. Vsaka mama ve, kaj to pomeni. Samo pomislite na ure premišljevanja, kdaj bo prišel, kakšen bo, kaj vse bosta počela skupaj. In na ure gnezdenja in pripravljanja doma. Vse to samo zanj, za malo nežno bitje.

Kako pa je vse to doživljala Marija? Je bilo tudi zanjo vse novo? Je bila vznemirjena, vznesena ali morda celo prestrašena? Kako ji je bilo, ko je začutila prve brce? Kaj je počela?

1. Marija je bila v oporo

Odpravila se je na obisk k sorodnici Elizabeti in je tam ostala kar nekaj časa ter nudila pomoč vse do rojstva Janeza Krstnika. Čeprav je bila Marija tudi noseča in je morda izkušala enake nosečniške tegobe, kot jih izkušajo številne nosečnice (slabost, utrujenost), je prepoznala stisko Elizabete in ji priskočila na pomoč.

2. Marija je bila deležna pomoči

Marija ni bila sama. Ob sebi je imela Jožefa, ki ji je stal ob strani ob vsakem koraku. Skupaj sta se pripravljala na njegovo rojstvo.

3. Marija je potovala

Na 80 milj dolgo pot se je podala tik pred porodom. Ob tem ji gotovo ni bilo lahko. Najsi je hodila peš ali jezdila na osličku, ni bilo udobno. V dneh, ko naj bi bodoča mama počivala in se v miru pripravila na porod, je Marija odšla na pot v tuje mesto. Pa se ni pritoževala.

Kot vsaka mama je tudi ona božala trebušček in se pogovarjala z otrokom v njem. Molila je, da bi bila dobra mama.

4. Marija je molila

Kot vsaka mama je tudi ona božala trebušček in se pogovarjala z otrokom v njem. Molila je, da bi bila dobra mama. Nanj je mislila vsak trenutek, tako kot vsaka mamica v veselem pričakovanju.

Kako pa smo lahko mi Marija v tem preostanku adventa?

  1. Tudi mi smo poklicani, da pomagamo drugim. Lahko je to zaboj hrane za ljudi v stiski ali darilo za otroke, katerim starši jim ga ne morejo kupiti. Lahko je to obisk bolnika ali prijatelja, ki se sooča z osebno krizo. Vedno je nekdo, ki potrebuje pomoč.
  2. Sami ne zmoremo. Potrebujemo skupnost, v kateri bomo lahko rastli in se skupaj pripravili na Njegov prihod. Zakonec, družina, sorodniki, prijatelji, župnija, skupine. Vstopite v te odnose bolj globoko in dovolite, da rastete v ljubezni. In tako bo tudi On sprejet v ljubezni kot še nikoli doslej.
  3. Ob božiču boste obiskali svoje najbližje. Morda bi raje v miru sedeli doma, pili čaj in se spočili. Ko se boste letos podali na pot, pomislite, da ne greste tja zaradi ljubezni, veselja in vaših odnosov. Zato, da ste bližje Njemu.
  4. Molite. Naj bo prihajajoči Jezus v vaših mislih in vaših srcih. Naj postane središče vašega življenja. Zelo dobra in duhovno bogata priprava na božič je tudi obiskovanje božične devetdnevnice. 9 dni devetdnevnice je lahko tudi simbolno podoživetje devetih mesecev nosečnosti. Če vam le čas dopušča, se devetdnevnice udeležite.

Foto: towardemmaus.files.wordpress.com