Ženske smo bolj zmrzljive kot moški. Toda zakaj?

Foto: Shutterstock

Je že tako, da nam ženskam bolj ustrezajo nekoliko višje temperature kot moškim. Medtem ko je njej ravno prav toplo, on že švica od vročine. Pa je to le splošno razširjena miselnost ali je v resnici kaj na tem?

Biološke razlike

Ženske imajo manj mišične mase kot moški. Mišice pa med drugim pripomorejo k tvorbi toplote. Prav tako imajo ženske več maščobe med kožo in mišicami, zato je koža bolj hladna, saj je bolj odmaknjena od krvnih žil. Ženska lastnost pa je tudi počasnejši metabolizem, zato je tudi tvorba toplote manjša kot pri moških.

Hormonske razlike

Razlike so se verjetno razvile evolucijsko, saj so samice tiste, ki skrbijo za mladiče, ki še niso sposobni regulirati svoje telesne temperature in morajo biti bolj na toplem.

Glavna ženska hormona estrogen in progesteron prispevata k telesni temperaturi in k temperaturi kože. Estrogen razširi krvne žile v okončinah. To pomeni, da telo odda več toplote v okoliški zrak. Progesteron pa povzroči, da se žile v koži skrčijo, kar pomeni, da bodo določeni predeli manj prekrvavljeni, z namenom, da notranji organi ostanejo topli. Posledica je ta, da je ženski bolj hladno. Hormona tekom ciklusa nihata, zato se tudi naše občutenje toplote spreminja. Hormoni pa vplivajo tudi na to, da so pri ženskah dlani, stopala in ušesa kar dobre tri stopinje hladnejši kot pri moških.

Najvišja notranja telesna temperatura je v tednu po ovulaciji, ko je progesteron na višku. Zato je v tem obdobju ženska najbolj občutljiva na mrzle zunanje temperature.

In čeprav imamo ženske hladnejše dlani in stopala, pa je naša notranja temperatura višja kot pri moških. Zato včasih ponekod poznajo rek: mrzle dlani, toplo srce.

Pojav, ki ni poznan le pri ljudeh.

Tudi pri pticah in živalskih sesalcih so opazili razlike med samci in samicami. Samci se zadržujejo v hladnejših območjih z več sence, medtem ko samice in mladiči ostajajo bolj na toplem, kjer je več sonca. Pri netopirjih samci počivajo visoko v hribih, samice pa ostajajo v toplejših dolinah.

Razlike v temperaturni občutljivosti so se verjetno razvile povsem evolucijsko, saj so samice tiste, ki skrbijo za mladiče. Ti še niso sposobni regulirati svoje telesne temperature in morajo biti bolj na toplem.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja