Zavestno živeti s ciklusom

Thumbnail

Sprejeti sebe kot žensko pomeni tud zavestno živeti s svojim ciklusom. Z njim in ne proti njemu.

Ženska, ki ve, kje se nahaja v svojem ciklusu in kaj naj od posameznega obdobja pričakuje, se lahko na to notranje pripravi. Do določene mere lahko celo razporeditev dela in obveznosti prilagodi ciklusu.

Kaj se dogaja z žensko?

Povečana občutljivost v drugem delu ciklusa (ko kraljuje progesteron) in predvsem v dneh pred menstruacijo ne zajame samo telesnega, ampak tudi duševno področje ženske. V tem času se ji ne zmanjša samo storilnost, ampak tudi živi teže, je bolj vzdražljiva in potrta. Majhne težave vsakdanjosti se ji lahko zdijo kot nepremagljive gore. V teh dneh je tudi bolj nagnjena k depresijam, nekatere popadejo celo samomorilne misli.

Ko pa z začetkom novega ciklusa zopet prevzamejo vodstvo estrogeni, se začne ženska zopet počutiti »normalno«, spet je »ona sama«. Tudi njena koža postane čistejša, v tem času je enostavno lepša. Čuti, da je kos stvarem, je bolj vesela, bolj uravnovešena in bolj optimistična. Športnice v tem času dosegajo boljše rezultate, tudi študentke se na izpitih odrežejo bolje.

In kaj lahko stori moški?

»Kako to, da se njeno razpoloženje stalno spreminja?« se sprašuje marsikateri moški, ko le s težavo sledi spremenljivemu razpoloženju žene. Če bi se enkrat potrudil, da bi razumel, kaj se z njo dogaja med njenim mesečnim ciklusom, bi poznal odgovor.

Nujno je, da mož ve, kje se nahaja žena v svojem ciklusu. Potem bo vedel, da neutemeljeno slabo razpoloženje ali neutemeljene izbruh jeze ni povezan z ženinim značajem, ampak z njenim hormonskim stanjem in bo zato na to čisto drugače reagiral. Zato je pomembno, da mož ženi pri opazovanju in načrtovanju pomaga. Bistveno lahko pripomore k temu, da se ji posreči živeti s svojim ciklusom v soglasju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.