Neobičajne krvavitve v menstrualnem ciklusu nam pripovedujejo, kaj se dogaja znotraj telesa

Foto: Canva

Ženske se lahko soočamo z različnimi motnjami v ciklusu. Te so posledica dogajanja v telesu in nam »pripovedujejo«, kaj se znotraj nas dogaja.

Ena najbolj pogostih motenj so različne neobičajne krvavitve. Razlog zanje je lahko organski (strukturna motnja-miomi, polipi …) ali funkcionalni (v tem primeru gre najpogosteje za hormonsko neravnovesje).

Vrste neobičajnih krvavitev

Vzrok za premočne krvavitve so pogosto miomi, adenomioza, polip maternične sluznice, predebela maternična sluznica, motnje v strjevanju krvi …

Vzrok za vmesne krvavitve je pogosto vneta maternična sluznica ali maternični vrat, polip v maternični votlini ali na materničnem vratu, padec hormonov ob ovulaciji, pomanjkanje progesterona, motnje v delovanju ščitnice, redko celo predrakave ali rakave spremembe.

Neredne menstruacije so najpogosteje prisotne ob policističnih jajčnikih in motnji v delovanju hipotalamusa in hipofize.

Kaj lahko storimo?

Dobro zabeleženi ciklusi z vsemi znaki, ki jih ženska opazi, zelo pomagajo pri iskanju vzroka. Osnova diagnoze je natančen ginekološki pregled z ultrazvokom ter krvne preiskave hormonov.

Več o neobičajnih krvavitvah si poglejte v videu ginekologinje in NaPro zdravnice dr. Milene Igličar.

POGOSTE TEŽAVE V CIKLUSU 

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja