Neobičajne krvavitve v menstrualnem ciklusu nam pripovedujejo, kaj se dogaja znotraj telesa

Foto: Canva

Ženske se lahko soočamo z različnimi motnjami v ciklusu. Te so posledica dogajanja v telesu in nam »pripovedujejo«, kaj se znotraj nas dogaja.

Ena najbolj pogostih motenj so različne neobičajne krvavitve. Razlog zanje je lahko organski (strukturna motnja-miomi, polipi …) ali funkcionalni (v tem primeru gre najpogosteje za hormonsko neravnovesje).

Vrste neobičajnih krvavitev

Vzrok za premočne krvavitve so pogosto miomi, adenomioza, polip maternične sluznice, predebela maternična sluznica, motnje v strjevanju krvi …

Vzrok za vmesne krvavitve je pogosto vneta maternična sluznica ali maternični vrat, polip v maternični votlini ali na materničnem vratu, padec hormonov ob ovulaciji, pomanjkanje progesterona, motnje v delovanju ščitnice, redko celo predrakave ali rakave spremembe.

Neredne menstruacije so najpogosteje prisotne ob policističnih jajčnikih in motnji v delovanju hipotalamusa in hipofize.

Kaj lahko storimo?

Dobro zabeleženi ciklusi z vsemi znaki, ki jih ženska opazi, zelo pomagajo pri iskanju vzroka. Osnova diagnoze je natančen ginekološki pregled z ultrazvokom ter krvne preiskave hormonov.

Več o neobičajnih krvavitvah si poglejte v videu ginekologinje in NaPro zdravnice dr. Milene Igličar.

POGOSTE TEŽAVE V CIKLUSU 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja