Za ljubitelje gob in čemaža

Foto: osebni arhiv/Canva

Zima je minila, prišla je pomlad. Tudi v kuhinjo. Za vas imamo odličen zgodnje spomladanski recept. Sama priprava ni težka, se je pa potrebno malce ponuditi za sestavine. V supermarketu jih namreč ne boste našli. Morda na tržnici. Najbolj zagotovo pa v spomladanskem gozdu. Kar pa je pravzaprav že del recepta.

1 korak – iskanje in nabiranje sestavin: skoraj edine (užitne!) gobe, ki jih v marcu najdemo v gozdu, so marčnice. Ni jih težko najti, saj kukajo izpod listov. Vseeno preverite, če so prave, da ne bodo to vaše zadnje. Ko najdete prvo, jih je običajno v bližini še veliko. Naberite jih le toliko, koliko jih mislite porabiti. Če ste že v gozdu, poiščite še čemaž. Na vrtu poiščite por, ki je prezimil in v kleti čebulo, ki je ostala od ozimnice. Z jajci, mlekom in moko ne bi smeli imeti prehudih težav. Če so domače, toliko bolje. Če niso, nič hudega.

Torej sestavine: gobe marčnice, čemaž, dva pora, majhna čebula, jajca, mleko, moka, sol, poper.

Postopek priprave: Marčince so malce težje prebavljive gobe. Če nimate pravih gob, pa se lahko zgodi tudi, da jih sploh ne boste prebavili. Marčnice torej operemo, narežemo na koščke in v vodi zavremo. Zavrete precedimo, oplaknemo pod tekočo vodo in so pripravljene za nadaljnjo uporabo.

Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv

V ponvi segrejemo izdatno žlico svinjske masti in na njen opražimo čebulo. Kmalu dodamo še por in lepo pražimo. Če imate karkoli proti svinjski masti, vedite, da je sodobni medijski svet poln dezinformacij. Seveda jo pa lahko nadomestite tudi s kakšnim drugim rastlinskim oljem.

Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv

Kmalu dodamo gobe. Ko se pražijo, mislimo na temen in vlažen gozd, ki skriva v sebi toliko skrivnosti in ene od njih smo deležni mi.

Foto: osebni arhiv

Malo jih popopramo in počasi mešamo. Vmes umijemo in pripravimo čemaž. Če nismo prepričani, rahlo natrgamo vsak list in preverimo, če diši po česnu, da se ne bi znašli na straneh črne kronike. Precej na hitro jih popražimo.

Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv

V posodi zmešamo jajca, moko in mleko. Začinimo po okusu. Količino prilagodimo številu lačnih. Vse skupaj vlijemo v ponev in čakamo. Lahko razmišljamo o kokoših, ki so znesle jajca, o kravi, ki je dala mleko, o žitu, ki je plapolalo v vetru, preden je bilo požeto … ali pa na hitro preberemo dober članek na iskreni.net.

Foto: osebni arhiv

Ko se nam zdi, da bi že lahko bilo, pogledamo in če je, obrnemo.

Foto: osebni arhiv

Če do zdaj nismo nič zafrknili, zelo verjetno tudi ne bomo več in lahko vmes pripravimo mizo. Svoje najdražje povabimo, da si postrežejo. Okus je odličen, ima pa še dodaten učinek, da poveča stopnjo zaupanja med tistimi, ki ga zaužijejo. Dober tek!

Foto: osebni arhiv

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja