Zaradi smrtnih žrtev umikajo kontracepcijsko tabletko Diane 35

Thumbnail

V Franciji bodo zaradi štirih smrti, ki jih je potrjeno povzročilo zdravilo Diane 35, le-to umaknili iz prodaje. Tabletka je bila primarno namenjena odpravljanju aken, a se večinoma uporablja kot kontraceptiv.

Francoska agencija za varnost zdravil je sporočila, da so v preteklih 25 letih v Franciji zabeležili najmanj štiri primere smrti zaradi venske tromboze, ki je bila posledica jemanja hormonskih tablet Diane 35. Pri 125 drugih uporabnicah pa so se potrjeno razvili krvni strdki v venah ali arterijah, ki na srečo niso bili usodni.

Diane 35, proizvod nemške farmacevtske industrije Bayer, so v Franciji odobrili leta 1987 kot zdravilo proti aknam in ga uradno ne štejejo med kontracepcijska sredstva, a se vseeno pogosto predpisuje kot oralna kontracepcija. Zaradi varnosti uporabnic bodo zdravilo in vse njegove generike, ki se sicer prodajajo tudi v Sloveniji, v Franciji sedaj popolnoma umaknili iz prodaje.

Na slovenski Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke pojasnjujejo, da se Diane 35 pri nas pogosto uporablja za odpravljanje posledic sindroma policističnih jajčnikov. Glede uporabe zdravila pa bodo pri agenciji sledili priporočilom Evropske agencije za zdravila in sklepom strokovnih teles na ravni EU-ja.

Pomisleki glede varnosti tabletke so bili sicer izraženi že večkrat. Na tveganje nastanka tromboze je leta 2001 opozoril angleški komite za varnost zdravil, leta 2003 pa je strokovna revija kanadske zdravniške zbornice izdala odmeven članek dr. Erica Wooltortona, ki je zdravnike svaril pred možnimi zapleti in stranskimi učinki uporabe tega zdravila.

Umik Diane 35 je eden prvih umikov zdravil, ki se uporabljajo za kontracepcijo, čeprav je med strokovnjaki splošno znano dejstvo, da vse kontracepcijske tablete drastično povečujejo možnost za nastanek krvnih strdkov. Obenem tudi povečujejo tveganje za nastanek rakavih obolenj, zlasti raka dojke, trajnega povišanja krvnega tlaka, stalnih vnetij ipd.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja