Zaljubljena do smrti!

Thumbnail

Od nekdaj sem razneženo gledala pare, dedke in babice, ki se imajo še vedno radi.

In hrepenela po tem, da bi v starosti tudi sama imela ob sebi nekoga, ki me bo poznal do skrajnih meja (nemara celo bolje, kot se poznam sama). Tudi takrat, ko vloga ostarelega in obnemoglega telesa izgubi skoraj ves pomen …

Ne dolgo nazaj sem naletela na internetu na ganljiv posnetek poslavljanja 92-letnega moža od svoje 93-letne žene. Tako čudovita sta! Ves čas gledanja posnetka mi je misli prevevala ena misel: kako dostojanstveno slovo! In nisem si mogla pomagati, da me ne bi pretresla misel o evtanaziji. 

Četudi je zgodba vsakega posameznika drugačna, si vsak zasluži dostojanstvo in ljubezen.

Howard se poslovi od svoje žene Laure

Video je brez slovenskih podnapisov. Toda četudi ne razumete angleško si ga poglejte. Kako močna je ljubezen!

Njun pogovor:

Laura: Moj srček si!
Howard: Seveda sem tvoj srček! Vedno sem bil tvoj srček!
Laura: Jap.
Howard: Jaz sem bil tvoj najboljši ljubimec! Ne vem, če si imela še kakšnega, ampak jaz sem bil najboljši!
Laura: Oh, vem!
Oba se iskreno nasmejita. Njegov smeh se spremeni v solzne oči in vzdih žalosti.

Laura: Ljubim te. Ljubim te.
Howard: Jaz te tudi ljubim, moja!
Laura: Obnašaj se!
Howard: Vedno sem dober…
Laura: Ljubim te! OK?
Howard: Ljubim te! 
Laura: Vedno sem te.

Vnuki jima nato predvajajo pesem, ki jo je Howard predvajal ženi, da bi jo umiril pred svojim odhodom v 2. svetovno vojno. On pa ji prepeva. Prečudovit posnetek!

Zadnja želja: umreti v njenem naročju

Druga, prav tako čudovita zgodba je zgodba o Jeannette in Alexandru Toczko. Oba sta bila rojena 1919. leta. Par sta postala, ko sta bila stara 8 let in Alexander je vse življenje v denarnici nosil fotografijo svoje žene posnete na njeno prvo obhajilo.

Alexander je poleg žene imel še eno ljubezen: oboževal je golf. Igral ga je do lanske jeseni, ko je nesrečno padel in si poškodoval medenico. Njegovo zdravje je začelo izredno hitro pešati. Tudi žena je bila že precej obnemogla in je obležala v postelji. Otroka pa sta vedela za njuno posledno željo: Da bi lahko umrla v postelji drug ob drugem, držeč se za roke.

Hospic jima je to omogočil. Njuni postelji so združili. Jeanette je vsakodnevno spraševala:
“Kateri dan je danes?” 
“Junij,” ji je odgovorila hčerka.
“Smo 21.?”
Samo to je imela v mislih. Kdaj bo prišel 21. junij, dan ko bo njuna 75. obletnica proke.

In ko je ta dan prišel, so otroci in sorodniki napolnili sobo in jo okrasili z baloni … Hčerka pove: “Mama je bila ganjena! Ganjena na smrt! Bila je njuna obletnica in zavedala se je, da on odhaja in da jima je uspelo biti skupaj 75 let!” 

Čez pol ure se je Aleksandrovo dihanje spremenilo. Umrl je v ženinem objemu. Ko ji je hčerka povedala, da je Alexander umrl, mu je žena zašepetala: “Vidiš, to si želel. Želel si umreti v mojih rokah. Ljubim te! Ljubim te! Počakaj name, kmalu bom tam!”

Čez 24 ur je umrla tudi žena.