Zakaj za božič Božiček nima vstopa v našo hišo?

Foto: Shutterstock

Ogromno otrok na vprašanje, koga pričakujemo za božič, odgovori, da Božička. In čeprav je razumljivo, da imajo otroci radi darila, smo se pri nas odločili, da božič praznujemo brez njih. Predvsem pa brez Božička!

Je Božiček preoblečeni Miklavž?

Ime Santa Claus izvira iz nizozemskega imena za Miklavža – Sinterklaas. Ker pri protestantih daril ni več mogel nositi svetnik, so Miklavža nekoliko preoblikovali in ga prestavili na božični večer. Evropski priseljenci so ga prinesli v ZDA, kjer se je sčasoma oblikovala njegova tipična podoba: rdeča oblačila, bela brada, sani z jeleni in bivališče na severnem tečaju. Ta podoba se je utrdila v 20. stoletju s številnimi reklamnimi kampanjami, npr. za Coca colo, ter filmsko in glasbeno industrijo, ki sta Božička ponesli po svetu. Tako je prišel tudi k nam, kjer vse bolj izpodriva sv. Miklavža, pa tudi Dedka Mraza, ki so ga namesto krščanskega svetnika uvedli v času socializma.

Božiček, ki je v zadnjih desetletjih predvsem komercialni mitološki lik, je torej v osnovi protestanstka različica sv. Miklavža.

Koga čakamo za božič, Jezuščka ali Božička?

Za božič praznujemo Jezusovo rojstvo. Otrokom znam razložiti marsikaj, ampak kako naj bi bil trebušast možak, ki na božično noč leze skozi dimnik in grizlja piškote, povezan z novorojenim Jezusom, presega moje moči. Zato smo ga v naši družini črtali s seznama povabljencev.

Včasih je otrokom zahtevno razložiti, zakaj nekaterim otrokom darila prinese Božiček, nekaterim pa celo vsi trije »dobri možje« in zakaj se zdi Božiček toliko ljudem pomemben, nam pa ne. Ampak zvozimo. Pogovarjamo se o pomenu božiča in Jezuščkovem rojstnemu dnevu, izogibamo se ameriških božičnih risank in slikanic ter otrokom pojasnimo, da si dobri možje pač razdelijo delo, zato k nam ne pridejo vsi trije. V resnici bi jim rajši povedala, da so si Božička izmislili tisti, ki ne poznajo sv. Miklavža, ampak nekako nimam srca, da bi bili ravno moji otroci tisti, ki bi vrstnikom razlagali, kako njihov Božiček ne obstaja.

Kakšen je božič brez daril?!

Zaplet gre v večini božičnih risank takole: Božička ugrabijo/ izgine/ se znajde v težavah, glavni junak pa mora rešiti božični večer, tako da osvobodi Božička, mu pomaga ali celo prevzame njegovo nalogo. In tako je božič rešen, hura! Ker brez Božička božiča sploh ne bi bilo ali kako?

No, iz izkušenj lahko povem, da se na božični večer in božič dogaja toliko čudovitega, da otroci daril niti malo ne pogrešajo. Postavlja se jaslice in okrašuje božično drevesce. Pokadi in blagoslovi se stanovanje. Prižiga svečke. Poje božične pesmi. Obišče čarobno (otroško) polnočnico. Bere božično zgodbo (tisto brez Božička). Moli. Obišče sorodnike. Vošči sosedom. Pripravi odlično božično večerjo. Predvsem pa se praznuje rojstvo našega Odrešenika! Ali za popolno zabavo potrebujemo še kaj več?

Koga bomo postavili v središče?

Obdarovanje ni samo po sebi slabo, čeprav ni obvezni sestavni del božiča. V nekaterih družinah otrokom darila prinese Jezušček. Drugod se obdarujejo v spomin na modre može, ki so prinesli darila novorojenemu kralju. Božično obdarovanje je lahko lepa tradicija, če jo uspemo umestiti v resnični kontekst Jezusovega rojstva.

 

Če se otroci za božič najbolj veselijo Božička in so prepričani, da brez daril ni božiča, pa lahko skupaj razmislimo, koga pravzaprav pričakujemo. Brez koga v resnici ne bi bilo božiča? Kdo na svet prinaša Luč, pa čeprav v čisto preprostem hlevčku, brez bleščečega papirja in utripajoče razsvetljave? Kaj je največje darilo, ki nam ga za božič daje Bog? Se ga znamo razveseliti in ga sprejeti?

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Komentarji

  1. Ko sem bil jaz otrok, je bil…
    Ko sem bil jaz otrok, je bil še globoko socializem. Zame je doma nosil Miklavž, uradno in tisto pravo pa je bil dedek mraz, ki je prišel iz Rusije. Miklavž je nosil tako mimogrede, inkognito. Nikoli ga nisem “videl” niti javno – verjetno je bil prepovedan? V glavnem nehal sem verjeti že pred vstopov šolo v vse skupaj. Mama mi je povedala o dedku mrazu, da je to izmišljen lik, protokol. Miklavž pa je duh, oziroma spomin na resničnega člvoeka, ki je delal dobro. O kakem božičku ni nihče ničesar vedel. Praznovali smo BOŽIČ, krščanski praznik in spomin na Jezusovo rojstvo. Takrat sem še verjel, da se je Jezus res rodil na prostem in to konec decebra.

    No, leta kasneje me je začelo motiti to božičkovanje v barvi nezdrave pijače, ki je sprva bila poživilo in zdravilo proti kašlju, imela pa zeleno barvo. Spraševal sem se kako bom to pojasnil otrokom, ko jih bom imel. No, ko sem jih imel, sva se z ženo odločila samo za Miklavža. Samo ta je nosil darila in gledal, če so otroci pridni. Ampak kaj pa, ko firma enega starša pripravi obdaritev za otroke zaposlenih in nosi Božiček, firma drugega starša pa isto, samo da tam nosi Dedek mraz? Pa ko sorodniki nosijo darila in pravijo, da je Miklavž/Božiček/Dedek mraz pustil darila pri njih? Mojim inteligentnim otrokom ni bilo potrebno dolgo, da so sešteli, da nekaj ne štima. Že to, da smo prišli domov iz “dedkamraza” in je bil na TV Dnevniku posnetek iz različnih obdaritev dedkov mrazov in potem še kak otroški film s to tematiko… pa povsod so različni moški. 4 letnik je že zaključil, da je to “fake”. Starejša sestrica, ki je še verjela v Miklavža, mu je pojasnila, da se ti samo preoblečejo, ker pomagajo pravem Miklavžu. V glavnem Rdeči, beli, sivi, … brezvezna zmešnjava. Preveč daril!! Izgubljen smisel. Nobenega veselja. Samo primerjanje in potrošniško obnašanje med otroki, kljub najinem trudu. “kako glup Miklavž, da darila pušča vsepovsod, če je tolk pameten, da vsakega vidi in pozna, bi lahko vedel, kje mora pustit darila, ne pa da jih raznosi okoli”, … Kdo je ukradel Božič… potrošniška družba. In zdaj svojemu otroku ne kupiti ničesar, kar bi bilo po mojem najboljše, …?? kako bo potem “čuden” v družbi. Težko je voziti slalom. Za enkrat za najmlajšega še nosi Miklavža, ostali pa vemo, a si vseeno izmenjamo darila le za ta praznik. Službena obdarovanja pa že vnaprej označimo za protokol in da so Božički in Dedki mrazi samo spomin na Miklavža.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja