Zakaj z možem vsak dan 15 minut pijeva kavo

Thumbnail

Veliko staršev pije kavo, da se po neprespanih nočeh prebijejo skozi dan. Midva z možem pa sva jo začela piti iz čisto drugačnega – in mnogo pomembnejšega – razloga.

Z možem imava vsakodnevni obred. Po kosilu, ki ga, če se le da, pojemo skupaj, se usedeva na kavč. In petnajst minut pijeva kavo. Tisto kavo res nujno potrebujeva. Pa ne zaradi kofeina …

Ko se vse začne vrteti okrog otroka

Preden sva postala starša, sva imela ves čas na svetu zase. Hodila sva na sprehode, se pogovarjala, odšla na lepše … Kave pa nisva pila. Ni bilo potrebe.

Nato so prišli otroci. In nenadoma se je vse začelo vrteti okrog njih. Ves čas nekdo govori, drugi rabi pomoč, tretji se je potolkel. In čeprav imava rada vse te družinske trenutke, v njih pogosto zmanjka časa za naju.

Čas zase si je treba izboriti

Ob majhnih otrocih je realnost težko drugačna. Pogovor in čas za odnos sta bila včasih samoumevna, danes pa sta luksuz, za katerega si je treba izboriti čas. Vsak zmenek je postal projekt, ki se ga organizira več dni vnaprej. Kdo bo pazil otroke? Kam greva, da bova dovolj zgodaj nazaj? In če kdo zboli? Saj veste …

Vsak dan ne moreva iti na zmenek. In v obdobjih z dojenčkom so trenutki v dvoje sploh redki. Zvečer sva pogosto utrujena. Ampak za kavo po kosilu imava vedno čas.

A to ne pomeni, da si časa zase ne moreva vzeti. Pravzaprav si ga morava, nujno! Da se najin odnos ne posuši. Da lahko iz njega črpava energijo za družino. Da lahko otroci vidijo ljubezen med možem in ženo. Da se bova imela kaj pogovarjati tudi takrat, ko bodo otroci odšli od doma. Pa tudi zato, da se nama čisto preprosto ne zmeša.

»Ne zdaj, pijeva kavo!«

Vsak dan ne moreva iti na zmenek. In v obdobjih z dojenčkom so trenutki v dvoje sploh redki. Zvečer sva pogosto utrujena. Ampak za kavo po kosilu imava vedno čas.

Pravila obreda so jasna: »Zdaj nimava časa, ker pijeva kavo. Počakaj.« Vmes ne crkljava, ne bereva pravljic in se pogovarjava med sabo. Sediva skupaj, da se lahko dotikava. Tisti čas je za naju.

Kava, ki koristi vsej družini

Otroci so seveda potrebovali kar nekaj časa, da so se navadili. (Najmlajši se še vedno uči …). Ravno takrat naju najbolj potrebujejo. (»Mamiiii, samo eno pravljico!«) A kava v resnici dobro dene tudi njim. Ker se naučijo počakati. Ker vidijo, da se svet ne vrti le okrog njih. Predvsem pa zato, ker vidijo, da oče in mama rada preživljata čas skupaj.

Zato ne odstopava od tistih nekaj minut. Minut, ki včasih prevesijo tehtnico na najinem odnosu.

Eno brez sladkorja, z mlekom, prosim!

Foto: habostorta.hu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.