Zakaj spolni odnos lahko boli?

Thumbnail

Ste kdaj slišali moškega, da bi tarnal zaradi bolečega spolnega odnosa? Jaz ne. Med ženskami pa je pogost problem.

Vse to pa pripelje do frustracij, nezadovoljstva in celo sramu. Beleženje ciklusa je lahko zelo v pomoč prepoznati težave in zmanjšati ali celo preprečiti bolečine.

Kaj povzroča bolečine?

Vzrokov za bolečine pri spolnih odnosih je veliko. Lahko so posledica kakšnega obolenja ali pa psihološke narave. Boleči spolni odnosi lahko vključujejo intenziven občutek stiskanja, težave s penetracijo, pekoč občutek, bolečine globlje v nožnici in včasih celo bolečine še dolgo po spolnem odnosu.

Težave se najpogosteje pojavljajo pri prvi izkušnji spolnega odnosa, pri ženskah, ki so nedavno rodile (tudi če ni bilo poškodb medeničnega dna) in pri ženskah v perimenopavzi.

Bolečine zaradi obolenj

Bolečina se lahko pojavi ob vhodu v nožnico ali globlje. Do bolečine ob vhodu v nožnico pride zaradi okužb in vnetij na koži, lahko pa tudi zaradi draženja kože s strani kemikalij, ki so prisotna v milu, intimnih robčkih, toaletnem papirju, lubrikantih oz. nošenja dintetičnega spodnjega perila, ki ne diha. Bolečine so lahko posledica alergije na lateks (kondomi) ali redko semensko tekočino.

Globoka bolečina se pogosto pojavi pri ženskah z endometriozo ali cistami na jajčnikih ter tudi ob dozorevanju jajčnega folikla ob obulaciji. Močne bolečine so lahko posledica zarastlin in zasevkov endometrioznega tkiva v trebušni votlini, rasti ali razpoka ciste na jajčniku. Vzrok za bolečine je lahko tudi vnetje v mali medenici ter okužba oz. vnetje rodil ali sečil. Vse to lahko poleg bolečin vpliva tudi na zmanjšano plodnost in težave z ohranjanjem nosečnosti.

Bolečine po porodu

Bolečine se lahko pojavijo zaradi poškodb ob porodu in epiziotomije. Po porodu pride do bolečin, ker se epiziotomija še celi in se na novo oživčuje, zaradi česar je občutljivejša.

Dobrodošlo je, če ženska beleži ciklus in tudi spolne odnose. Razlika je, če so boleči vsi spolni odnosi ali samo v določenem delu ciklusa.

Drugi vzroki

Pogosto se bolečine pojavijo zaradi suhe nožnice ali ker je spolni odnos prehiter. Suhost nožnice je lahko posledica naravnih hormonskih sprememb (po porodu), jemanja hormonske kontracepcije ali jemanja določenih zdravil, npr. zdravil za zdravljenje neplodnosti, alergij, antidepresivov, antibiotikov.

Perimenopavza

Pred menopavzo in po menopavzi je lahko nožnica suha zaradi atrofije sluznice ter zmanjšanega izločanja estrogena. Nožnica je zato manj prožna, pojavijo se bolečine pri spolnih odnosih, lahko se pojavijo tudi motnje v zadrževanju urina.

Vaginizem

Vaginizem je poseben simptom, pri katerem se nehote krči mišica ob vhodu v nožnico. Vzrok za ta pojav je le redko organske narave; pogosteje gre za psihološke vzroke, kot so jeza, strah, občutki krivde, neprijetne spolne izkušnje ali spolne zlorabe.

Prvi spolni odnos

Zanimo je, da pozneje kot se ženska odloči za spolni odnos, manj bolečin čuti, ker je na spolnost bolj pripravljena, predvsem pa je osebnostno in čustveno zrelejša. Včasih se zaradi slabe prve izkušnje pozneje pojavi strah pred spolnimi odnosi ali psihološke motnje in bolečine ob spolnih odnosih. Redko je prvi spolni odnos težji zaradi ozke deviške kožice.

Psihološki vzroki

Mednje sodijo strah pred spolnim odnosom, stres in nezadovoljstvo v odnosu.

Kako je lahko v pomoč beleženje ciklusov?

Pri mnogih ženskah pride do razdraženosti mehurja nekaj dni pred menstruacijo. Vzrok za to gre iskati v nizkem nivoju estrogena v tem delu ciklusa. Preprosta rešitev je izločitev kisle hrane in protivnetna prehrana vsaj v teh dneh.

Zelo dobrodošlo je, če ženska beleži ciklus in tudi spolne odnose. Razlika je, če so boleči vsi spolni odnosi ali samo v določenem delu ciklusa. Bolečine, povezane z endometriozo se običajno pojavljajo pred in med menstruacijo, medtem ko se bolečine zaradi ciste na jajčniku pojavljajo pretežno v poovulatorni fazi.

Kako si lahko pomagate?

Obstaja več možnosti, od spremembe prehrane, uporabe določenih zdravil, operativnih posegov do terapevtskih pristopov. Ključna pa je dobra diagnostika, saj samo identifikacija pravega vzroka lahko vodi do njegove odprave. Zato spregovorite o svojih težavah, saj seks ne bi smel biti boleč. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja