Zakaj moj otrok ne je

Vir: Shutterstock

Ena od največjih skrivnosti življenja je, kako lahko malček preživi, če v celem dnevu zaužije le tri špagete, polovico banane in en piškot.

Zakaj je predšolske otroke tako težko hraniti?

Prvič, pri večini otrok se rast znatno upočasni. To lahko pojasni, zakaj se je vaš vedno-lačen dojenček spreobrnil v izbirčnega jedca. Drugi razlog je, da večino predšolskih otrok bolj zanimajo razvojne stvari. Veliko raje bi zlagali kocke ali govorili kot pa jedli. In če to ni dovolj, večina majhnih otrok ne mara novih stvari, zato najraje jedo iste štiri stvari znova in znova.

Nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo preprečiti »gladovno stavko« pri otroku:

  • Ponudite majhne porcije. Obrok za majhnega otroka je približno ena četrtina obroka odraslega.
  • Naj otrok pomaga v kuhinji. To bo sicer dodatno delo za vas, vendar je bolj verjetno, da bo otrok jedel nekaj, kar je pomagal pripraviti.
  • Pazite na vnos tekočine. Mnogi malčkov popije veliko mleka in soka, ki zagotavljajo samo nekatera hranila. Preveč pijače lahko vpliva na njihov že tako slab apetit.
  • Imejte redne obroke in prigrizke. To bo otroka spodbudilo k prehranjevanju, hkrati pa boste v načrtovane obroke lažje »skrili« nekatera hranila.
  • Izogibajte se enoličnim jedem. Ne pustite, da vaš otrok živi od makaronov in sira, medtem ko preostanek družine uživa uravnotežene obroke. Namesto tega raje vedno postrezite eno stvar, ki jo ima vaš otrok rad, in mu dajte priložnost, da poskusi tudi ostalo.
  • Pozabite na vaša pričakovanja. Poskusite se ne sekirati zaradi prehranjevalnih navad. Otroci prerastejo predšolsko izbirčnost in tudi vi jo boste.

 

Vir: troubledwith.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Ha, moj ravno nove stvari obožuje, ko mu isto zadevo čez dva meseca spet ponudim, pa nič. Poleti ga je razneslo od navdušenja, ko je lahko prvič jedel “hobotnice” – lovke od lignjev in ribe različnih velikosti in oblik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja