Zakaj je nastal Festival družin in kaj družinam pomeni danes?

Thumbnail

Festival družin je najlepši družinski in meddružinski dopust s kančki vsebin, ki družini napolnijo baterije in ji dajo novega zagona. Je tradicionalna družinska prireditev, ki poteka že 12. leto zapored oziroma neprekinjeno od leta 2007.

Festival družin smo začeli v želji, da bi tudi družine pripravljale dogodek za družine. Že od vsega začetka je glavni namen festivala, da se družina za nekaj časa oddalji od vsakdanjih skrbi, preživi nepozabno dogodivščino in v druženju z mnogimi drugimi družinami okrepi zavedanje lastne vrednosti. In to ne glede na stanje, v katerem trenutno je.

Začetki

Leta 2006, ko smo že dve leti izdajali spletno stran iskreni.net in pripravljali E-pripravo na zakon, smo se spraševali, kako to, da imajo veselice različne skupine ljudi, od gasilcev do motoristov, družine pa nimamo svoje prireditve.

Po hitri analizi trga smo videli, da tudi podjetja takrat niso posebej nagovarjala družine, čeprav so se ves čas zavedala, da so družine njihove ciljne stranke.

Trije mladi možje (takrat sveže poročeni) Klemen Mozetič, Štefan Kržišnik in Igor Vovk smo staknili glave in v februarju 2007 zasnovali koncept in poslanstvo 1. Festivala družin. Partnerja za organizacije prireditve smo našli v podjetju Postojnska jama, ki ga je takrat vodil direktor Matjaž Berčon. Vsi trije smo se naslonili na naše, sicer dokaj raznolike izkušnje s pripravo različnih večjih prireditev: silvestrovanje v mestni občini, praznik pršuta in terana, festival Stična mladih.

V dveh mesecih od začetka priprav smo ob pomoči ekipe Postojnske jame v Postojni izpeljali množični 1. Festival družin, ki je ga je udeležilo skoraj 6.000 udeležencev. Prvi festival je bil tudi zelo odmeven, pristali smo v prvi novici tako na TV Slovenija kot na POP TV. Uspeh festivala nas je iskreno povedano presenetil. Pa ne samo nas, ampak tudi udeležence, partnerja Postojnsko jamo, sponzorje, medije, slovensko Cerkev …

Močno doživetje 1. Festivala družin je bilo za nas velika spodbuda za naprej. Ne samo za organizacijo prireditve v naslednjih letih, ampak tudi za resnejši pristop pri upravljanju naše družinske organizacije Zavod iskreni.net, v okviru katere smo festival organizirali.

12 let

Veliko se je zgodilo v 12 letih zgodovine Festivala družin. Pogosto smo se selili: iz Postojne v Laško, iz Laškega v Olimje, iz Olimja na Roglo, z Rogle na Otočec, z Otočca na Visoko v Poljanski dolini.

Bili so časi, ko smo imeli blagoslov z vremenom, še posebej na najbolj množičnem Festivalu družin leta 2011 v Olimju, ko smo dosegli številko 10.000. In bili so časi, ko nas je vreme pošteno preizkusilo, najprej že na 2. Festivalu družin leta 2008 v Postojni, najbolj pa leta 2010 v Laškem. Poslovni partnerji so se takrat bali, da ne bo na prireditev skoraj nikogar, pa se je potem na festivalu zbralo od 2.000 do 3.000 udeležencev.

V letih po 1. Festivalu družin so se pojavili mnoge prireditve, ki so postale družinske (ali pa so si samo nadele tako ime). V marsikaterem elementu so kopirale naš koncept. Čeprav nas je večkrat zabolelo, ko smo zagledali dobesedno iste besedne zveze, kot smo jih sami v marketingu uporabljali leto prej sami, ali pa kopirane ideje za programske točke, kot smo jih leto poprej domislili sami, pa smo po drugi strani bili zadovoljni, da smo kot družinska organizacija začeli vzpostavljati novo kulturo praznovanja družin in družinskosti. Pa tudi podjetja so s svojim marketingom začela bolj pogumno nagovarjati družine, kar se nam je tudi zdelo dobro.

Tekom let se je precej spremenila tudi uporabniška izkušnja Festivala družin, z roko v roki s poslovnim modelom.

Organizacijska ekipa Festivala družin je vsako leto prišla na kraj prireditve seveda že prej in zadnjo noč smo na prizorišču (oziroma  v hotelu v bližini) tudi prespali. Na Rogli smo leta 2012 prvič ponudili možnost tudi družinam, da pridejo dan prej in v soboto popoldne pripravili nekaj malega programa. Nekaterim družinam je bilo to izredno všeč.

In tako se je Festival družin dokaj hitro preoblikoval v tridnevno prireditev, kjer nedelja ostaja festivalsko razigrana (seveda se je mogoče udeležiti festivala tudi samo v nedeljo), petek in sobota pa sta bolj mirna, več je časa za medsebojno druženje, pa tudi za obisk programa, ki ni tako natrpan. Se posebej starši si lahko vzamejo več časa za predavanja in razne predstavitve. Poseben čar tridnevnemu Festivalu dajejo tudi taborjenje in skupni obroki.

Spremembo vzdušja med udeleženci lahko lepo začutimo iz spodnjega zapisa mamice, ki se je udeležila prav vseh Festivalov družin doslej.

Spremenil pa se je poslovni model Festivala družin. Pred 12 leti so bili spoznorji veliko bolj radodarni za raznorazne prireditve in tudi spoznorska sredstva za Festival družin je bilo lažje dobiti. Skozi leta gospodarske krize pa se je varčevanje na tem področju zelo poznalo.

To je pomenilo, da smo morali iskati druge finančne vire za organizacijo festivala oziroma, da so morale del stroškov za udeležbo prevzeti tudi družine. Seveda je to pozvročilo, da je število ljudi, ki pridejo na festival, zadnja leta nekoliko manjše, je pa zato za tiste družine, ki se festivala udeležijo, doživetje toliko bolj kvalitetno.

Prostovoljci

Srce Festivala družin so prav gotovo prostovoljci. Prvo leto smo tudi vse zahtevnejše organizacijske naloge, kot so zbiranje sredstev, organizacijsko delo pred festivalom, vse upravne postopke … opravljali kot prostovoljci.

Od 2. Festivala družin del najzahtevnejših nalog, ki terjajo največ časa, delamo profesionalno, a brez široke ekipe prostovoljcev (od članov organizacijskega odbora do prostovoljcev, ki na festival pridejo samo za en dan), festivala ne bi mogli izvesti. Vseh skupaj nas je okoli 100.

Festival družin smo pred 12 leti začele pripravljati mlade družine. Pogosto so nam kot prostovoljci priskočili na pomoč mladi, študentje. Zadnja leta, ko je festival tridnevna prireditev, pa se za prostovoljstvo odloča tudi čedalje več družin. Marsikatera družina si razdeli čas festivala na »delovni del« in nekaj trenutkov, ki si jih lahko vzamejo zase, da se udeležijo katere od točk progama.

Najlepše pa je gledati rast družin, ki so pri festivalu že od začetka. Otroci odraščajo in tudi sami začenjajo sodelovati kot prostovoljci. In to zelo navdušeno in zelo radi. Prav to najbolj priča o tem, da Festival družin Iskreni resnično delajo družine za družine. In prepričani smo, da mu prav to daje najbolj edinstven čar.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja