Zakaj je dobro jesti fermentirano hrano?

fermentirana_hrana

Smo v času priprave ozimnice. Eden od način, da si lahko zelenjavo, ki jo sedaj pridno pobiramo z njiv in vrtičkov, shranimo za čez zimo, je fermentiranje.

Zakaj fermentirati?

Človeško telo sestavlja na milijone celic. To niso samo človečke celice, ampak tudi milijoni mikrobov: bakterij, virusov in gliv. Večina mikrobov domuje v črevesju, zato tako pogosto govorimo o črevesni flori. Ta je za človeka koristna, zato boste tudi velikokrat slišali, da se zdravje začne v črevesju. Problem pa nastane, ko se ravnovesje mikroflore poruši in mesta, ki so jih zasedali koristni mikrobi, zasedejo t.i. slabe bakterije. 

S fermentacijo postane hrana lažje prebavljiva, bolj obstojna in bolj hranljiva. Z njo vnašamo v telo polno hranil in dobrih bakterij. Ta so pomembna za naše dobro počutje in zdravje. Pri fermentaciji bakterije hrano delno prebavijo in omogočijo, da se določena hranila, ki sicer ne bi bila telesu dostopna, lahko vsrkajo v kri.

Kako deluje fermentirana hrana? 

  1. Izboljša delovanje črevesja in krepi zdravo črevesno floro. V njej so najpomembnejši mikrobi, ki pomagajo pri prebavi hrane in absorpciji hranil ter pri tvorbi določenih vitaminov. 

  2. Krepi imunski sistem in poveča odpornost na okužbe. Več kot 80% našega imunskega sistema je namreč v črevesju. 

  3. Zmanjša kronično vnetje v telesu, ki je eden glavnih vzrokov za številne bolezni in prezgodnje staranje. 

Kaj je fermentirana hrana?

  • Fermentirana zelenjava. Ta vsebuje antioksidante, žive encime in laktobacile, ki ugodno vplivajo na črevesje. Fermentiramo lahko zelje, repo, kolerabo, rdečo peso, korenje … Pri nas sta najbolj poznana kislo zelje in kisla repa, ki vsebujeta veliko več probiotikov in encimov kot surovo zelje in surova repa. 

  • Fermentirane stročnice. Najbolj poznani so izdelki iz fermentirane soje: natto, tempeh in miso. 

  • Fermentirano sadje. Vino in sadne kvasne vode.

  • Fermentirani mlečni izdelki. Jogurt, kislo mleko, kefir vsebujejo veliko različnih mlečnokislinskih bakterij, ki ščitijo črevesje in uničijo slabe bakterije. 

  • Kombuča, ki nastane s fermentacijo čaja. 

  • Kruh iz droži (kislo testo).

Je lahko fermentirana hrana tudi problem?

Nekateri ljudje slabo prenašajo fermentirano hrano. Ta namreč vsebuje velike količine histamina, zato se težave kažejo kot intoleranca na histamin: izcedek iz nosu, glavobol, astma, srbenje. V tem primeru se je bolje odpovedati hrani, ki vam povzroča težave, ter najprej pozdraviti črevesje in vnetja, ter nato spet poskusiti s fermentirano hrano.

foto: storyblocks.com

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja