Zakaj je dobro jesti fermentirano hrano?

fermentirana_hrana

Smo v času priprave ozimnice. Eden od način, da si lahko zelenjavo, ki jo sedaj pridno pobiramo z njiv in vrtičkov, shranimo za čez zimo, je fermentiranje.

Zakaj fermentirati?

Človeško telo sestavlja na milijone celic. To niso samo človečke celice, ampak tudi milijoni mikrobov: bakterij, virusov in gliv. Večina mikrobov domuje v črevesju, zato tako pogosto govorimo o črevesni flori. Ta je za človeka koristna, zato boste tudi velikokrat slišali, da se zdravje začne v črevesju. Problem pa nastane, ko se ravnovesje mikroflore poruši in mesta, ki so jih zasedali koristni mikrobi, zasedejo t.i. slabe bakterije. 

S fermentacijo postane hrana lažje prebavljiva, bolj obstojna in bolj hranljiva. Z njo vnašamo v telo polno hranil in dobrih bakterij. Ta so pomembna za naše dobro počutje in zdravje. Pri fermentaciji bakterije hrano delno prebavijo in omogočijo, da se določena hranila, ki sicer ne bi bila telesu dostopna, lahko vsrkajo v kri.

Kako deluje fermentirana hrana? 

  1. Izboljša delovanje črevesja in krepi zdravo črevesno floro. V njej so najpomembnejši mikrobi, ki pomagajo pri prebavi hrane in absorpciji hranil ter pri tvorbi določenih vitaminov. 

  2. Krepi imunski sistem in poveča odpornost na okužbe. Več kot 80% našega imunskega sistema je namreč v črevesju. 

  3. Zmanjša kronično vnetje v telesu, ki je eden glavnih vzrokov za številne bolezni in prezgodnje staranje. 

Kaj je fermentirana hrana?

  • Fermentirana zelenjava. Ta vsebuje antioksidante, žive encime in laktobacile, ki ugodno vplivajo na črevesje. Fermentiramo lahko zelje, repo, kolerabo, rdečo peso, korenje … Pri nas sta najbolj poznana kislo zelje in kisla repa, ki vsebujeta veliko več probiotikov in encimov kot surovo zelje in surova repa. 

  • Fermentirane stročnice. Najbolj poznani so izdelki iz fermentirane soje: natto, tempeh in miso. 

  • Fermentirano sadje. Vino in sadne kvasne vode.

  • Fermentirani mlečni izdelki. Jogurt, kislo mleko, kefir vsebujejo veliko različnih mlečnokislinskih bakterij, ki ščitijo črevesje in uničijo slabe bakterije. 

  • Kombuča, ki nastane s fermentacijo čaja. 

  • Kruh iz droži (kislo testo).

Je lahko fermentirana hrana tudi problem?

Nekateri ljudje slabo prenašajo fermentirano hrano. Ta namreč vsebuje velike količine histamina, zato se težave kažejo kot intoleranca na histamin: izcedek iz nosu, glavobol, astma, srbenje. V tem primeru se je bolje odpovedati hrani, ki vam povzroča težave, ter najprej pozdraviti črevesje in vnetja, ter nato spet poskusiti s fermentirano hrano.

foto: storyblocks.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja