Zakaj dekleta potrebujejo več odklopa od socialnih omrežij?

najstnica

Kultura stalnega všečkanja in ocenjevanja na socialnih omrežjih močno obremenjuje predvsem dekleta in vpliva na njihovo doživljanje lastne vrednosti.

Med novejšimi trendi v svetu socialnih omrežij velja obsedenost z všečki, predvsem na Facebooku in Instagramu, ki se kaže v pojavu “kluba 100 všečkov”. Gre za to, da je cilj vsake objavljene osebne fotografije, da bi zbrala vsaj 100 všečkov – če ti to ne uspe, gre za velik poraz in sramoto. Pojav je še posebej aktualen, a tudi pereč med dekleti. Vpliv tega trenda nanje je v Psychology Today pred nedavnim takole opisala profesorica in terapevtka dr. Laura Choate:

“Če dobim manj kot 100 všečkov … bom sliko izbrisala, ker ni bila dovolj dobra,” je pred nedavnim v televizijski oddaji dejala najstnica, prijateljica pa ji je pritegnila: “Vsak na šoli jih nabere 100 ali več; ni dobro, da si edini, ki jih nima.” Imeti za merilo to, ali tvoja fotografija uspe nabrati 100 všečkov ali več, predstavlja velikanski pritisk na dekleta; če ne dosežejo meje 100, so prepričane, da jih njihovi vrstniki ne sprejemajo.

Številke kot merilo vrednosti

Čeprav se nas bo večina odraslih strinjala, da to res ni dober način, kako meriti, ali si drugim všeč, ali si priljubljen, ali si privlačen, pa se je pomembno zavedati, da se dekleta zlahka ujamejo v te številke, ki jim predstavljajo merilo njihove vrednosti. Drugače kot nekoč, ko smo morali le ugibati glede tega, ali smo ljudem “všeč” ali ne, lahko danes dekleta pogledajo dejansko število svojih prijateljev, sledilcev, všečkov in ogledov, v katerih iščejo dokaze o svoji priljubljenosti. Njim se zdijo te številke povsem otipljiv način, kako oceniti, ali so sprejemljive za druge, in začnejo verjeti, da niso v redu, če jim drugi preko posvečanja svoje spletne pozornosti ne dajo potrditve njihove vrednosti. Kot je dobro povzel dr. Robyn Silverman, “živeti za všečke” zlahka postane nova resničnost deklet.

V vlogi starša se ti verjetno zazdi, da ta stalen pritisk, da bi bil “všečkan”, predstavlja zelo izčrpavajoč način življenja. Kako se lahko sprostiš, če pa je vse, kar izrečeš in storiš, analizirano, fotografirano, javno objavljeno in ocenjevano? In občutek, da moraš biti priklopljena ves čas, neprestano dosegljiva, ker če predolgo ne preverjaš svojega telefona ali računalnika, boš morda ostala za svetom? Vse to je dekleta obremenilo z novimi kulturnimi pričakovanji, ki še pred desetletjem sploh niso obstajala.

Posledice hiper-socializacije

In kaj so posledice tega, kar Ana Homoyoun imenuje hiper-socializacija današnjih deklet? Ker je trend še razmeroma nov, ne poznamo dobro vseh razsežnosti njegovih daljnosežnih učinkov. Zaenkrat pa imamo vzorec trenutnih dognanj:

  • Zavira lahko razvoj prave identitete. Če moraš biti stalno priklopljen, nimaš časa, da bi razvil svojo misel, še manj, da bi ugotovil, kdo si in kaj si želiš za svoje življenje. Razvoj lastne identitete zahteva čas umirjenosti in razmisleka, hiper-socializirano življenje pa ne dopušča prostora za takšen razvoj.
  • Zavira lahko razvoj zdrave samopodobe. Če njen občutek za to, kdo je, temelji na preštevanju “všečkov”, se deklica nikoli ne bo počutila dovolj dobra taka, kot je; vedno bo iskala zunanjo potrditev svoje vrednosti. Tudi če je ta potrditev zelo površinska, jo bo vztrajno iskala naprej.
  • Zavira lahko razvoj socialnih veščin. Prav ironično je, da lahko spletna hiper-socializacija pravzaprav ovira razvoj socialnih veščin pri dekletih. Po podatkih Sveta za komunikacijo in medije pri Ameriški akademiji pediatrov se večji del socialnega in čustvenega razvoja te generacije dogaja s tem, ko so na spletu in mobilnih telefonih. Steiner Adar to potrjujejo, ko piše, da več energije ko dekle posveča socializacijo preko sms-ov in socialnih omrežij, večja je verjetnost, da bo s tem prikrajšana za tiste vrste pogovorov in izkušenj, ki prispevajo k razvoju odnosnih veščin, ki so potrebne za zdrave prijateljske odnose in čustveno intimnost.
  • Zavira lahko razvoj empatije. še ena težava, ki je povezana s socialnim razvojem, ki se v veliki meri dogaja preko sleta, je porast krutosti in pomanjkanje upoštevanja čustev drugega. V odsotnosti pogovorov iz oči v oči, v katerih se deklice učijo razpoznavati posamezne socialne znake, je manj verjetno, da bodo razvile empatijo in se zavedale vpliva, ki ga ima lahko njihova komunikacija na druge ljudi. V takšni vrsti okolja bodo sodobni trendi, kot so nadlegovanje preko spleta, pošiljanje sporočil s seksualno vsebino in izsiljevanje še naprej cveteli.

Ni vse izgubljeno!

Če vas je ob vsem tem morda zaskrbelo, je potrebno izpostaviti še eno dobro novico s tega področja, in sicer, da tudi če otroci zamujajo učenje primernih socialnih znakov, lahko to z vajo in časom brez tehnologije hitro izboljšajo. V zanimivi študiji so raziskovalci preučevali dve skupini otrok, ki so se pripravljali na 5-dnevni tabor v naravi brez vsakršne tehnologije. Vse otroke so preizkusili v njihovih sposobnostih razbiranja čustvenih znakov in človeških obraznih izrazov. Polovica je nato šla na 5-dnevni tabor brez tehnologije, druga polovica pa je čakala na poznejši tabor doma in tehnologijo uporabljala kot običajno. Po semo petih dneh brez zaslonov in udeleževanja v dejavnostih v naravi, ki so vključevale neposredno medosebno komunikacijo, so otroci postali občutno boljši v razbiranju obraznih čustvenih znakov (pri skupini, ki je ostala doma, pa se to ni spremenilo).

Za zaključek: Pomembno je, da vložimo okrepljen trud v to, da svojim hčerkam ponudimo več možnosti za vključevanje v neposredne medosebene pogovore in da vsaj za nekaj časa odložimo tehnološke naprave. Ko je deklica v interakciji z drugimi brez bega v igre ali v skrbi glede sms-ov ali najnovejšega dogajanja, ki ga zamuja, se bo naučila biti navzoča tukaj in zdaj in bo razvijala socialne veščine, ki jih bo potrebovala v svoji prihodnosti.

Vir: psychologytoday.com
Prevod: Mica Škoberne

Foto: parentmap.com, videohive.com, americaexplained.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja