Za ženske, ki si ne želijo pogostih spolnih odnosov: kako dvigniti svoj libido?

Foto: Shutterstock

V večini parov ima eden od zakoncev močnejšo spolno željo in si pogosteje želi spolnih odnosov, kar lahko vodi do trenj. Pravil ni, a vendar so v večji meri ženske tiste, ki si spolnosti ne želijo tako pogosto kot možje.

Terapevtka Jessica Parker, ki je odgovarjala na vprašanje, kako pogosto bi morali imeti spolne odnose, se je v nadaljevanju osredotočila na žene, ki si manj želijo spolnosti. Gre za naravno stanje, s katerim se moramo sprijazniti? Nikakor ne, odgovarja Parkerjeva.

Bog si za nas želi spolno izpolnjujoč zakon

Parkerjeva zapis začenja s pismom, kakršno pogosto priroma v njeno svetovalnico.

Z možem sva poročena tri leta. S spolnimi odnosi sva počakala do poroke, zato sva v zakon vstopila brez »znanja« o dobri spolnosti. Možu spolnost veliko pomeni in uživa v njej, jaz pa se že nekaj let zelo trudim, da bi se naučila, kako uživati v njej in si je želeti. Čutim namreč, da bi prav dobro shajala brez nje, a vem, da to ni prav. Ne gre za to, da spolnosti nočem, a hkrati tudi ne hrepenim po njej. Občutim jo kot eno izmed domačih opravil. Vem, da tako ne bi smelo biti, sva v najboljših letih in bi si morala spolnosti oba želeti! Se še kdo ukvarja s podobno težavo?

Parkerjeva najprej čestita ženi za pogum in voljo, da želi rešiti svojo težavo in se ne sprijazni s tem, da v spolnosti ne uživa ter se ji zato izogiba. »Odlično, da raziskuješ, kaj si zate želi Bog: zakon, ki je intimen na mnogih področjih, tudi spolnem,« pravi Parkerjeva. Za rešitev opisane težave bi potrebovala več podrobnosti, saj ima nizka spolna želja številne vzroke, ki jih je treba najprej odkriti in nato odpraviti.

A ker je vprašanje, ki ji ga zastavlja bralka, zelo razširjeno, je Parkerjeva sestavila seznam za žene, ki se soočajo z nizko spolno željo. Kakšni so razlogi za nizek libido?

Fiziološke težave

Prva stvar, ki jo morate storiti, je, da obiščete svojega zdravnika. Bog nas je ustvaril kot spolna bitja, ki si želijo intimnosti z možem oz. ženo. Čeprav se naše želje po pogostosti spolnih odnosov razlikujejo, pa odsotnost spolne želje pomeni, da je nekaj narobe. Zato je treba najprej preveriti svoje telo.

Naročite se pri osebnem zdravniku ali ginekologu in mu razložite svoj nizek libido. Naročite se na hormonske preiskave in preverite morebitno pomanjkanje različnih vitaminov. Prepričajte se, da ne trpite za katero od oblik depresije, ki zmanjša spolno željo. Eden od pogostih vzrokov za padec libida je tudi hormonska kontracepcija. Prepričajte se, da vaše telo deluje, kot je treba!

V preteklosti ste imeli negativno izkušnjo

Marsikaj iz vaše preteklosti lahko povzroči, da spolnost dojemate kot nekaj negativnega. Ste kot otrok doživeli zlorabo? Vas je kdo nadlegoval? Ste se telesno zgodaj razvili, zaradi česar ste bili deležni posmeha? Ste žrtev posilstva? Ste se naučili, da je spolnost umazana? Ste živeli promiskuitetno življenje, zaradi česar imate občutek krivde? Je bil vaš prvi spolni odnos boleč ali neprijeten? Ste imeli težave s pornografijo?

Če vam je spolnost v preteklosti pustila slab priokus, si je ne morete iz srca želeti, pravi Parkerjeva. Kaj lahko storite? Najprej razčistite s svojo preteklostjo. Priznajte si, kaj se je zgodilo, na kakšen način vas je prizadelo in kakšen vpliv ima na vas. Poskusite napisati pismo osebi, ki vas je prizadela, ali celo samim sebi in izrazite svoja čustva, da dobite vpogled v situacijo. (Pisma ni treba odposlati.) Obiščite dobrega krščanskega terapevta, ki vam bo pomagal pri predelovanju travme.

Drugič, ponovno napišite svoj scenarij. Zakonske intimnosti ne moremo samo dojemati kot nekaj pozitivnega, ampak jo moramo kot takšno živeti. Vajina spolnost mora postati toliko boljša od negativne preteklosti, da bodo možgani in srce končno doumeli, za kakšno Božje darilo gre.

Niste v stiku s svojim telesom

Če želite uživati v spolnosti, se morate znati sprostiti in se hkrati zavedati svojih telesnih občutij. Urite telo v zaznavanju, kako se počuti ob različnih dotikih in občutjih.

Poskusite s satenastimi rjuhami, občutite penečo kopel na svoji koži, prosite moža, naj vas zmasira z dišečim oljem. Urite se, da boste bolj osredotočeni in se boste močneje zavedali, kako se počuti vaše telo in česa si želi. Na tak način boste postali bolj dovzetni tudi za prebujanje spolne želje.

Z možem nista dobra ljubimca

Parkerjeva pravi, da tega ne mara pisati, a ko ji žena reče, da že dvajset let sovraži spolne odnose, se vendar vpraša: Kaj delata narobe? Pri spolnosti tehnika seveda ni najpomembnejša, a če vas sozakonec ne zna »vklopiti« in če si pri tem ne znate pomagati sami, spolnost ne more biti izpolnjujoča.

Nekateri pari uživajo v čudovitem zakonu, dobrih odnosih in želji po povezovanju, a potrebujejo nekaj »treninga«. Parkerjeva pravi, da lahko številne informacije dobita na kvalitetnih krščanskih blogih, v knjigah, s poglobljeno komunikacijo ter učenjem na lastnih napakah. Pomagajte možu, da se nauči, kako in s kakšnim pritiskom naj se vas dotakne, da vam bo všeč, povejte mu, česa natančno si želite, kako naj vas poljubi. Vzemita si čas za odkrivanje drug drugega.

Imate slabo samopodobo

Bog je ženske ustvaril čudovite, zato si želimo občutiti, da smo lepe in zaželene. A pogosto smo pod velikim pritiskom, kako naj bi bile videti. Če ne marate svojega telesa, ga boste težko podarili svojemu možu. Morda si ne želite biti goli in izpostavljeni. A lepota prihaja v vseh oblikah in velikostih, kar potrjuje na milijone mož, ki obožujejo svoje žene, čeprav niso podobne modelom iz revij. Verjemite Božjemu zagotovilu, da ste čudovite, in verjemite svojemu možu, ko vam reče, da si vas želi ljubiti.

V odnosu imate težave

Če izven spalnice vaš odnos z možem ni harmoničen, se boste težko prepustili spolnim odnosom. Ženske si v zakonu želimo občutek varnosti in vrednosti, da se lahko prepustimo tudi v spalnici. Zato se je treba z izzivi v odnosu ukvarjati takoj, ko se pojavijo. Če težave ne moreta rešiti sama, se obrnita na svetovalca. A hkrati naj žene možu ne odtegujejo spolnosti, razen če gre za res izredne okoliščine. Če se kljub težavam še naprej fizično povezujemo, to lahko pomaga prebroditi krizo (ni pa nujno!), može pa to dodatno motivira, da si želijo izboljšati svoj odnos z ženo.

Stres je iz vas posrkal vso željo po spolnosti

Pod stresom ste lahko zaradi zahtev v službi, preobremenjenosti z gospodinjstvom ali vzgojo, medsebojnih odnosov, bolezni itn. Ena od posledic stresa pa je tudi upad spolne želje.

Pri moških spolni odnosi pogosto znižajo raven stresnih hormonov, ženske pa se zelo težko prepustijo užitku, kadar so pod stresom. Kaj lahko storite? Vzrokov za stres je veliko, a tu je nekaj splošnih nasvetov: Postavite si prioritete in recite ne tistemu, kar ni nujno. Jejte zdravo in se gibajte, kar je odličen način za zmanjševanje stresa. Poskrbite, da se boste vedno lahko s kom pogovorili o svojem počutju (z možem, prijateljico, sorodnico, svetovalcem …), saj boste tako stres hitreje predelali. Vzemite si čas za mirno krščansko meditacijo, npr. ob ponavljanju vrstice iz psalma, ki vas navdihuje (npr. »Zadaj in spredaj me obdajaš in name polagaš svojo roko,« Ps 139,5). Molite. Izročajte svoje srce Bogu. Sveto pismo je polno svetih ljudi, ki so svoje težave položili pred Njega, Jezus pa nam pravi: »Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek.«

Vir: hotholyhumorous.com

Komentarji

  1. Želim si spolnih odnosov,…
    Želim si spolnih odnosov, vendar me mož zavrača. Pravi, da ga ne privlačim. Vpričo mene bulji v mlajše ženske.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja