Z nošenjem otroka proti poporodni depresiji

Foto: Canva

Ne, nošenje ni čudežno zdravilo proti poporodni depresiji, lahko pa bistveno pripomore k dobremu počutju in povezovanju mamice in dojenčka. Tudi to praznujemo v prihajajočem mednarodnem tednu nošenja.

Od svetovanj na domu mi kot svetovalki za nošenje še posebej v spominu ostaja obisk pri mamici z nekajtedenskim dojenčkom s kolikami, ki je veliko jokal in malo spal. Izčrpanost in stiska sta bili prav otipljivi, vse okrog nas je pričalo o tem – izčrpana mamica, neurejen dom, jokajoč otrok. Čeprav sva jokajočega dojenčka na koncu le uspeli namestiti v tkan trak in se je nekoliko umiril, sem z obiska odhajala z občutkom nemoči in zaskrbljenosti.

Čez dober teden pa mi je mamica sporočila: »Življenje se nam je spremenilo na bolje – nošenje je ZAKON! :):):) Mali se že od prvega poskusa v traku počuti odlično, zaspi po nekaj minutah, včasih že prvo. 🙂 V ponedeljek sva si celo upala na salso – kolegica ga je pa ta čas nosila – tudi pri njej se je odlično počutil.« Kakšna sprememba! Mamica, ki je zaživela, otrok, ki se je umiril, odnos z možem, ki se je nahranil. Večkrat se vprašam, kako bi bilo, če se ta mama na tisti točki ne bi srečala z nošenjem.

Raznoliki obrazi poporodne depresije

To sicer ni zgodba o poporodni depresiji. Morda pa bi lahko bila. Vsekakor je težko reči, ker ima poporodna depresija veliko različnih obrazov, različne vzroke in različne načine zdravljenja. Nošenje sicer ne velja za enega od njih, vsej ne uradno priznanega, saj na tem področju še niso bile opravljene ustrezne raziskave, pričujejo pa številne mame prav o tem, da je bilo nošenje otroka eden od pomembnih dejavnikov, ki jih je pomagal potegniti iz brezna temnih občutij in odtujenosti od otroka.

Poleg številnih konkretnih zgodb lahko tudi na podlagi raziskav s sorodnih področij – kengurujčkanje nedonošenčkov, nošenje in jok, vzpostavljanje navezanosti, telesni stik in sproščanje oksitocina v povezavi s poporodno depresijo ipd. – sklepamo, da je nošenje lahko izredno koristno za mamo, ki se sooča z znaki poporodne depresije, ali da morda lahko celo prepreči polni razcvet te bolezni.

Zakaj se pojavi poporodna depresija?

Čeprav se večina mam nekaj dni po porodu sreča s t. i. poporodno otožnostjo, pa je poporodna depresija resnejše stanje, ki prizadene od 10 do 20 % mam po porodu. Pojavi se lahko v prvih mesecih ali tudi kasneje, celo do otrokovega drugega leta.

Dejavniki tveganja so različni, od depresivnih težav v preteklosti, hormonskih neravnovesij, težav s ščitnico, do travmatičnega poroda, zaradi katerega je bilo povezovanje z otrokom v prvih dneh oteženo, zdravstvene težave otroka, težave z dojenjem, izčrpanost, neprespanost, stiska ob veliki življenjski spremembi, občutki (pre)velike odgovornosti, občutje krivde in nezmožnosti, nemoč ob zahtevnejšem, osamljenost, ujetost med štiri stene, pomanjkanje opore v okolici, nezmožnost povezovanja z dojenčkom …

Mama s takšnimi težavami nujno potrebuje pomoč okolice, ki lahko sega vse od večje podpore, pomoči in pozornosti bližnjih, psihoterapije, pa tja do zdravljenja z zdravili in hospitalizacije v hujših primerih.

Ko mama otroka ne »čuti« …

Ena največjih stisk, ki jo doživljajo mame s poporodno depresijo, je lahko ta, da niso sposobne dobro poskrbeti za svojega otroka, občutek, da so slabe mame, da ne čutijo povezanosti z njim, da otroka niso vzljubile v prvem trenutku.

Čeprav nošenje ni čudežna paličica, kaj šele nadomestek za zdravljenje, kjer je to nujno potrebno, pa lahko prav na tem mestu bistveno pomaga mami k povezovanju z otrokom. Tudi če mama ne čuti prave povezanosti z otrokom ali ga ni sposobna negovati, ga lahko – sprva čisto pasivno – pestuje v traku ali nosilki. To pa ji sčasoma omogoči tri bistvene izkušnje:

1. Pozitivna materinska izkušnja

Otrok se ob tem dobro počuti (tako so ustvarjeni), manj joka, se umiri in zaspi, mama pa dobi občutek, da zmore, da zna, da je lahko dobra mama. To pa je prvi korak na poti k temu, da mama zmore zaznavati otrokove potrebe in se odzivati nanje. Tamara tako opisuje tovrstno izkušnjo: »Nošenje je bilo eno od področij starševstva, na katerem sem se počutila samozavestno. Skrbelo me je, da sem sicer slaba mama, a ko sem dala hčerko v nosilko, se je umirila (in s tem tudi jaz) – torej očitno počnem nekaj prav!«

2. Povezovanje preko telesnega stika

Tesen telesni stik sproži sproščanje oksitocina, ki je hormon, ki je zaslužen za povezovanje in zaljubljanje. Vonj dojenčkove glavice, nežni dotiki, toplina, občutenje telesa – vse to so neprecenljiva izkustva, ki otroka in mamo povežejo tako na telesni kot na duševni ravni.

3. Svoboda in mobilnost, ki jo občuti mama

Mama, ki otroka nosi ob svojem telesu, ima proste roke in se lahko svobodno giblje naokrog. Lahko gre v naravo ali med ljudi, lahko počne, kar ji je v veselje, lahko poskrbi zase in za druge družinske člane – ob vsem tem pa je dobro poskrbljeno tudi za dojenčka, ki je na varnem. Občutek ujetosti popusti, lahko se zamoti z opravili, ki ji preženejo tesnobna občutja. Poleg tega lahko otroka nosi tudi očka ali kdo drug in s tem mamo razbremeni.

Osebna izkušnja: »Tisti trak, tisti nasmešek, tisti trenutek«

Daniela je bila po travmatičnem porodu prvi dan ločena od svoje novorojene deklice. Ko jo je končno dobila, je pričakovala naval evforičnih občutkov in ljubezni, a ničesar od tega ni občutila. V naslednjih tednih so se depresivni občutki, z njimi pa tudi odtujenost od otroka, samo še poglabljali, dokler ni bila potrebna hospitalizacija in zdravljenje z zdravili.

Ko se je lahko vrnila domov, se je le stežka pripravila do tega, da je čas preživljala v isti sobi s hčerko, jo božala po laseh in licih in skušala karkoli občutiti. Ker pa občutkov ni bilo, so ji bili že dotiki zelo težki.

Po vnetem iskanju rešitev, se je Daniela odločila, da poskusi tudi z nošenjem. Takole opisuje prve poskuse: »Ko je bila hčerka stara tri tedne, sem jo prvič namestila v trak za nošenje. Bilo izredno čudno. Moje telo je bilo naelektreno ob dotikanju te male osebe, a še vedno so mi ostale roke, zaradi katerih sem občutila ‘svobodo’. In prvič, odkar sem držala to malo osebo, brez da bi jo zares pestovala, se je ugnezdila vame in zaspala. Čeprav sem se že naučila obvladovati, pa je bil to prvi znak napredka, ki sem ga občutila. Upanje. Luč na koncu tunela.«

Po tem, ko je začela redno nositi deklico, je upanje začelo rasti – dojenčica je zadovoljno spala na mami, ona pa je poskušala živeti običajno življenje. Z vztrajnostjo se je praznina med njima začela manjšati in po štirih tednih se je deklica mami med zavezovanjem traku nasmehnila: »Tisti nasmešek. Žarek upanja, ki je na široko odprl tunel. Tisti trak, tisti nasmešek, tisti trenutek. Moja hči je bila na dan, ko sem postala mama, stara 7 tednov. In to po zaslugi nošenja. Za nekatere je to pač praktično. Zame pa je stvar duševnega zdravja. Je moj rešilni jopič.«

Sprehod z nosilkami po Ljubljani in Mariboru

V naslednjem tednu bomo praznovali mednarodni teden nošenja (od 2. do 8. oktobra), v okviru tega tedna pa organiziramo tudi sprehod z nosilkami po Ljubljani in Mariboru. Srečamo se v soboto, 7. oktobra, ob 15. uri v Ljubljani na Prešernovem trgu, v Mariboru pa na Trgu svobode (več podrobnosti za Ljubljano in za Maribor). Vabljeni vsi, ki svoje otroke z veseljem nosite, pa tudi vsi tisti, ki bi se s tem šele radi spoznali!

Cilj tovrstnih dogodkov je poleg druženja in izmenjave izkušenj tudi ta, da bi se čim več staršev (pravočasno!) srečalo z nošenjem in s tem otrokom in sebi olajšalo prve mesece skupnega življenja.

Če ste novi v svetu nošenja in vas zanima, kako sploh nositi, si lahko začetke olajšate s tem, da se v Zavodu iskreni.net dogovorite za osebno svetovanje s svetovalko za nošenje, pripravimo vam lahko delavnico o nošenju (ob zadostnem zanimanju), sicer pa si lahko različne nosilke tudi izposodite v izposojevalnici nosilk iskreni.net in jih pred morebitnim nakupom doma v miru preizkusite.

Viri: scarymommy.com, babywearinginternational.org

***** ***** *****

 

Bi radi imeli trak ali nosilko?

V trgovini iskreni.net lahko kupite različne vrste nosilk in trakov za nošenje, če pa bi radi trak ali nosilko najprej preizkusili, si jo lahko tudi izposodite. Če se po izposoji odločite za nakup, vam na redno ceno nosilke ali traku priznamo 7 % popusta.

Tako za nakup kot za izposojo se lahko oglasite v naši poslovalnici na Nazorjevi 1 v Ljubljani ali v naši spletni trgovini.

 

 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja