Yukio Shige: življenje s smislom

Thumbnail

O človeku, ki je življenje posvetil reševenju ljudi, ki so hoteli storiti samomor.

Japonska je ena od držav z najvišjo stopnjo samomorilnosti. Toda en človek se je odločil, da bo svoje življenje posvetil temu, da se bo boril s to žalostno statistiko. V zadnjih 11 letih je rešil že preko 500 življenj.

Yukio Shige je 70-letni upokojeni policist, znan pod vzdevkom »chotto matte man«: »chotto matte« pomeni »stoj, počakaj«. Shige skupaj s še tremi prostovoljci vsak dan patruljira po pečinah Tojinbo v prefekturi Fukui nad japonskim morjem in išče posameznike, ki so na tem, da storijo samomor. Ta sicer čudovita turistična točka je namreč tudi razvpit kraj za samomorilce.

Shige tudi sam pozna bolečino spopadanja s posledicami samomora. Pred nekaj leti je prejel telefonski klic, ko so mu sporočili, da je njegov prijatelj storil samomor. Najel je avto in se na SV države zapeljal v ocean. »Videl sem toliko žalosti in ne želim več slišati o takšnem žalovanju pravi Shige in razloži, kako uporablja daljnogled za iskanje osamljenih krajev in špranj v pečinah, ki so za samomorilce najbolj izpostavljene.

»Če se ustavite in si predstavljate ta prizor: tamle nekdo sedi in je prepričan, da ima samo eno možnost, da se vse konča, skupaj s senčnimi stranmi življenja. V takšnem primeru si resnično želim pomagati. Vsi ti ljudje si želijo, da bi se jim nekdo približal in jih rešil pojasnjuje Shige in pojasni, da ima na voljo šest apartmajev, ki jih ponudi vsakomur od rešenih, ki si želijo nazaj sestaviti življenje.

 
Filmček: prvi del 

 
Filmček: drugi del

Vir: dailymail.co.uk, japantoday.com