Vzgoja za skromnost v svetu preobilja

Thumbnail

V današnjem svetu, prepolnem vsega, se vedno bolj uveljavlja trend minimalizma oz. preprostosti. Tisti, ki se odločijo za takšen način, ugotavljajo, da so veliko bolj srečni in umirjeni, da si želijo manj kot prej in da bolj cenijo tisto, kar imajo. Ko se odločite, da boste svoje otroke vzgajali v skromnosti, se morate zavedati, da boste hodili proti močnemu toku medijskega oglaševanja in potrošništva.

Nekatere družine so »zbiralci modernega ugodja«. Če odpeljete otroka k Novakovim, se bo tam veselo igral z video igricami, kuhal v plastični kuhinji, gledal DVD-je, se igral s številnimi igračami, vozil z različnimi kolesi. Morda se boste celo počutili krive, misleč da ste svojega otroka prikrajšali.

Kaj lahko storite, da se uprete materializmu?

Ne počutite se krive. Sodobni starši se počutijo, kot da so odvzeli otroku “najboljše”, če jih ne vpišejo na vsako aktivnost, jih peljejo vsak teden v kino ali jim ne kupijo vseh potrebnih igrač za njihov umski razvoj. To ni res. Je le izmišljena različica, ki jo plasirajo z oglaševanjem. Ste res prepričani, da so Novakovi otroci na boljšem, ker ves prosti čas presedijo pred televizijo ali se igrajo igrice?

Zmanjšajte vpliv medijev. Oglaševanje manipulira naše razmišljanje, ko nas prepričujejo, kaj moramo storiti, kupiti …

* Uporabite knjižnice! Te so ustanovljene z razlogom.

Življenje v skromnosti ne pomeni, da ne smemo kupiti nobene stvari, ki bi nam olajšala ali osrečila življenje. Pomeni pa to, da se odpovemo nespametnemu potroštništvu in vzgoji otrok v veri, da so vredni toliko, kolikor imajo materialnih stvari.

Vključite svoje otroke v “pospravljanje”. Pripravite jim škatlo, kamor lahko odložijo vse predmete, ki jih ne potrebujejo več. Nato jih darujte v dobrodelne namene. (Pri tem ne pozabite na lasten zgled in tudi sami darujte stvari, ki jih ne potrebujete.)

* Ko greste na obisk k Novakovim, otroka na to pripravite. Povejte mu, da imajo Novakovi drugačen način življenja kot vi. Povejte mu, da je vam bolj pomembno to, da lahko greste v ZOO, obiščete vodni park, greste na izlet v naravo, se vozite s kolesom …. ker vam ni treba toliko delati, kot delajo Novakovi. In ker so vam pomembnejši skupni trenutki kot pa kopičenje stvari.

* Druženje z Novakovimi je dobrodošlo, koristno pa je, da si poiščete tudi družbo družin, ki imajo podobno filozofijo kot vi. Ko se bodo vaši otroci družili, bodo uživali v ustvarjalnosti namesto, da bi z zavistjo gledali na Novakovega otroka.

 

Kako pa vi živite?

Komentarji

  1. Čestitke!

    Sam sem zagrizen iskalec “bolj preprostih izbir” in me prav veseli, da ste opazili ta trend in da ga cenite.

    Hvala za odličen članek. Ali ga lahko dodam na svoj blog PREPROSTOST http://www.edusatis.si/preprostost ? Seveda z zelo jasnim virom in povezavo na vaš portal.

    Vse dobro vam želim.

  2. Z veseljem sem prebrala vač članek. Mogoče lahko prispevam lastno izkušnjo. Hčerka je stara 17 let. Že celo življenje živi brez televizorja. Že kot majhen otrok je izjavljala, da ji je to zelo všeč. Kadar si je hotela ali si hoče ogledati kako oddajo, kar je zelo redko, gre pač k prijateljem ali k babici in dedku. Zato pa vsi veliko beremo, študiramo in pišemo. Tudi mesa doma ne jemo, čeprav se je ona odločila za vegetarijsnstvo šele pred nekaj leti, prej je jedla v šoli običajno kosilo. Nama z možem se zdi sicer tak način skromen in umirjen življenja samoumeven, sva pa pogosto slišala komentarje in čudenja drugih ljudi. Npr. ko je hčerka rekla, da bi rajši zanjo kupili rabljene smučarske čevlje, ker nam bo tako ostalo več denarja. Pač razmišlja podobno kot midva.

Komentiranje je onemogočeno.