Vzgoja in kristalni globusi

Thumbnail

Na misel mi prihaja podobnost med vzgojo in treniranjem vrhunskega športa. Obema so skupni jasni cilji, trdo delo, motivacija in doslednost. In dosežki.

Tistemu, ki zmaga, bom dal tudi zvezdo danico. Raz 2, 28

Naša družina je, kar se tiče spremljanja športa, precej zanimiva. Meni prijetno popestritev večera pomenijo tekme Lige prvakov, še posebej, če igra klub Barcelona, mož pa prisega na zimske športe in formulo.

Tako vrhunskemu športu kot vzgoji so skupni jasni cilji, trdo delo, motivacija in doslednost.Vsem športnim navdušencem je torej jasno, da je bil minuli teden pri nas v znamenju navijaškega veselja. Sredi tedna je Barca gladko premagala Milan, vikend pa je bil ves v znamenju Tine Maze in njenih vrhunskih, rekordnih dosežkov. V teh dneh najbrž ni Slovenca, ki bi ostal ravnodušen ob dveh malih kristalnih globusih in velikem kristalnem globusu, ki jih bo Tina postavila v vitrino najbolj uspešne smučarske sezone vseh časov.

Meni pa ob vsem tem prihaja na misel podobnost med vzgajanjem otrok in treniranjem vrhunskega športa. Obema so skupni jasni cilji, trdo delo, motivacija in doslednost. In tako kot pri športu so tudi na domačem igrišču pomembni dosežki. Tisti mali, ki zvečer na obraz narišejo hvaležnost, in tisti malo večji, ki še nekaj časa odzvanjajo v nas.

Tudi dosežki lahko postanejo samoumevni

Ko malček prvič prime sam za žlico in pospravi krožnik zelenjavne rižote, je to naš mali kristalni globus.Zanimivo, a tudi malo žalostno, je, kako hitro postanejo dosežki nekaj samoumevnega, kako naglo se pustimo ujeti v tok ravnodušja ob malih podvigih in kako nam naglica in stres na naše male kristalne globuse mimogrede nasujeta prah pozabe.

Na primer … Kako se mame obremenjujemo z uvajanjem goste hrane. Prebiramo, pasiramo, mešamo, kombiniramo, preizkušamo, se posvetujemo in končno mali junak na tak ali drugačen način poje žličko korenčka in cvetače. Ko je prazna prva skodelica naribanega jabolka, banane in piškota, je pri hiši pravi mali praznik. In ko malček prvič prime sam za žlico in pospravi krožnik zelenjavne rižote, je to naš mali kristalni globus.

Sledijo novi cilji. Navajanje na kahlico. Koliko neuspelih poskusov, prošenj, motivacijskih trikov, obljubljenih nagradic, plakatov z nalepkami … In potem se nekega dne trud obrestuje. Mali kristalni globus. Spanje v svoji postelji. Mali kristalni globus. Samostojno delo domačih nalog. Še eden. In tako naprej.

Vsak otrok ima svoj poligon, kjer se dokazuje, in kar je šlo pri enem zlahka in brez posebnih ceremonij, se pri drugem izkaže za skrajno trd oreh. A slej ko prej pozabimo na vse tiste ure, ko smo se mučili z brokolijem in rdečo peso, pozabimo na noči, ki so bile prepredene z vstajanjem, pozabimo na male in velike bitke in na globusih naših skupnih dosežkov se počasi začne nabirati prah. Le kadar nas kakšna višja sila spomni na to, da niso vse stvari samoumevne, smo v svoji ranljivosti dovolj pošteni, da si to tudi priznamo.

Ko poseže višja sila …

Šele kadar nas kakšna višja sila spomni na to, da niso vse stvari samoumevne, smo v svoji ranljivosti dovolj pošteni, da si to tudi priznamo.Saj veste, ko pride bolezen in se vse tiste lepo uigrane, rutinske zadeve sesujejo kot hišica iz kart. In včasih traja zelo dolgo, da se postavijo nazaj. S še več truda in volje. Kot če v športu pride do poškodbe. So pa zato dosežki po rehabilitaciji toliko bolj cenjeni.

Ko smo se pred mesecem dni soočali z boleznijo našega dojenčka, so bile vse prioritete jasne. Zdaj smo neizmerno hvaležni, da se je vse skupaj tako dobro končalo. Ob spremenjeni družinski logistiki, močni povezanosti in pridobljeni ponižnosti se zdi, da smo postavili v vitrino vsaj mali, če ne že kak srednji kristalni globus. Zdaj pa … življenje se vrača v ustaljen ritem.

Zaradi večje varnosti pred morebitnimi okužbami sta naša vrtičkarja začasno ostala doma. Naš dojenček je že osvojil dnevni ritem spanja in prisrčnih budnih obdobij, zato si vsak dan sproti zastavljamo takšne in drugačne cilje. Zajtrk, pospravljanje, pranje in likanje, čas za branje in družabne igre, skrb za dojenčka, pripravljanje kosila.

Veliki kristalni globus vzgoje

Vsak večer lahko pokažem na štiri zadovoljne obraze, ki mirno sanjajo.Velikokrat se zgodi, da v času večerne inventure dneva pomislim na tisti znani stavek, s katerim se srečujemo mame doma – ves dan sem nekaj počela, pa nimam nič konkretnega za pokazati. Pa ni čisto res. Vsak večer lahko pokažem na štiri zadovoljne obraze, ki mirno sanjajo.

Morda pa je to tisti veliki kristalni globus vzgoje, ki si ga kot družina želimo doseči. Da bi vsak izmed nas vsak večer lahko mirno legel k počitku. Da bi kljub preizkušnjam dneva, kljub nesporazumom, solzicam užaljenosti, stresnim situacijam in kopici medsebojnih odnosov znotraj in zunaj družine, zvečer hvaležno našteli celo kopico blagoslovov, ki nam jih je prinesel dan. Da bi znali tudi skrbi in dvome z zaupanjem izročati v Božje naročje. Da bi se zmogli drug z drugim iskreno veseliti, se nasmejati in z navdušenjem načrtovati naslednji dan. Da bi se znali učiti drug od drugega. In da bi vse te dragocene izkušnje lahko posredovali tudi izven varnega družinskega gnezda. Ne samo jutri, ampak tudi pojutrišnjem in vsak dan potem.

Veliki kristalni globus ne more postati lovilec prahu v vitrini življenja. Še več, nemogoče ga je popolnoma vsega dvigniti v zrak dokončnega cilja, saj je sestavljen iz mnogih kristalov, s katerimi dan za dnem izdelujemo njegovo popolno dovršeno podobo. Včasih kak kristalček odpade in se izgubi. Težko najdemo takšnega, ki ga bo nadomestil in prav zato je ta globus tako poseben in unikaten.

Pot do velikega kristalnega globusa je odločitev, da bo vsak dan preživet v zavedanju in polnosti.Za še večjo vrednost pa poskrbijo kristali, ki jih sploh ne moremo vdelati sami. Neprecenljiva pomoč zlate sestre, ki ima vedno na razpolago par rok, naročje in neskončno veliko srce za vse otroške želje. Bratovi nasveti in knjige, ki razširjajo obzorja. Ata in mama, ki vnukom dajeta sebe in zraven še svet nekega drugega časa in modrost, ki pride le z leti. Naključna srečanja, ki v nas prebudijo željo po raziskovanju.

Kakorkoli že – pot do velikega kristalnega globusa je odločitev, da bo vsak dan preživet v zavedanju in polnosti. Tudi v tednu, ki prihaja. Z radostjo, ki jo prinašajo drobne stvari. Med drugim tudi nove tekme lige prvakov in vikend s slovenskimi »orli« v dolini pod Poncami.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja