Kako so v resnici demonstrirali politiki v Parizu

Thumbnail

Mediji so 11. januarja poročali o milijonskih demonstracijah v Parizu. Zlasti so izpostavili udeležbo politikov z vseh koncev sveta. Dober teden dni sem živel v prepričanju, da so se politiki čisto zares udeležili demonstracij.

Prepričan sem bil, da so na protestih v podporo nekaj dni prej napadeni reviji Charlie Hebdo in proti terorizmu politiki hodili skupaj z demonstranti. Ob ogledu poročanja v medijih sem bil navdušen. Kajti »slike govorijo same po sebi« – kakor so rekli tisti dan na neki nemški televiziji.

Vseponujajoča se slika politikov je bila naslednja:


vir: telegraph.co.uk

Za dodatek poglejte, prosim, kakšne kadre je o politikih ponudil Reuters, ki ni nekakšna siva miška med tiskovnimi agencijami: reuters.com.

Nato je po manj branih in gledanih kanalih pricurljalo, da so bili politiki na precejšni varnostni razdalji od drugih demonstrantov; pravzaprav v izpraznjeni ulici; povsem obkroženi s strani varnostnikov; da so interventna in zaščitna vozila bila ves čas pri roki; da so hodili le 15 minut; da se je zgolj zaradi televizijske režije zdelo, da hodijo z množico ali celo na čelu množice.

Poglejte isti dogodek, če je kamera nekoliko višje:

vir: independent.co.uk

In še isti dogodek s ptičje perspektive:


vir: uncut-news.ch

Prepoznajmo propagando

Politiki v množici so lahka tarča. Ne pohujšujem se, če so hodili v svoji ulici in zadevo opravili na hitro. Tak način je z varnostnega vidika povsem razumljiv. Problem je nekaj drugega. To, da so tudi velike medijske hiše govorile, da so politiki hodili »z roko v roki«, »z ramo ob rami« ter »skupaj z ljudstvom«. Te hiše so hote ali nehote izvajale propagando. Dobronamerno propagando, proti-teroristično propagando, ampak propagando.

Propaganda še ni laž. Izvorno pomeni širjenje (lat. propagare = širiti). V klasični teologiji so denimo uporabljali izraz EVANGELII PROPAGANDA, ki je pomenil to, čemur danes pravimo evangelizacija. Dober namen propagande je obvestiti, ozavestiti, navdušiti, opogumiti. Slab namen pa … hm, tega Slovencem in Slovenkam, ki so zadnjih sto let preživeli tri totalitarizme, ni potrebno posebej razlagati.

Mediji nadzirajo oblast. A ker imajo tudi sami moč nad dušami, je potrebno nadzirati tudi njih.

Ko nastopi vojna, kot je ta proti terorizmu, tudi t.i. »visoko profesionalni« mediji navijajo za svojo stran. Če so mediji sami tarča nasilja, kar se je zgodilo v Parizu, sta »navijaštvo« in čustvena vpletenost novinarskega ceha toliko večja. Na nas je, da pri prebiranju novic te dejavnike upoštevamo in ne da zgolj goltamo, kar nam je servirano.

Urednikovanje kot organizacija ljudskega mišljenja

Ne verjamem, da zahodni tisk laže, kar mu očitajo kakšne skrajne skupine in teoretiki zarote. Vem pa, da režira in na veliko urednikuje. Določa, kaj je in kaj ni novica; določa, kakšno težo ima kakšna novica; bistveno pripomore k temu, katera interpretacija dogodkov bo na koncu obveljala; in, nenazadnje, promovira in brani točno določen pogled na svet, pogled, ki ga lahko označimo kot racionalistični humanizem.

Kaj je urednikovanje? Urednikovanje je pravzaprav organizacija ljudskega mišljenja. Z uredniškimi odločitvami danes »določamo«, kaj se bodo jutri menile gospe pri frizerju in kaj možje za šankom, pa tudi, kaj se bodo med pavzami na hodniku ob avtomatih za kavo pogovarjali v vladnih in parlamentarnih poslopjih.

Urednikovanje je moč. Mediji zase radi rečejo, da nadzirajo politično in ekonomsko oblast. A ker imajo mediji tudi sami moč nad dušami, je potrebno nadzirati tudi njih. Nadzora pa ne more vršiti ignorant. Potrebna je minimalna izobraženost. Potrebna je širša obveščenost, do katere pridemo, če se poslužujemo različnih virov. Potreben je določen instinkt za resnico, ki ti omogoči, da zavohaš propagandni trenutek, četudi nimaš na razpolago kdo ve kakšnih dokazov.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja