Nerojeni otroci »plešejo« ob glasbi pri 16. tednih

Foto: Shutterstock

Nerojeni otroci se na glasbo odzovejo 10 tednov prej, kot je bilo znano do sedaj. Ena od študij je pokazala, da že 16-tedenski otroci v maternici »plešejo« na pomirjujoče tone Mozarta ali Bacha in na rokovsko Bohemian Rhapsody skupine Queen.

To je pokazala študija, narejena na stotih nosečih ženskah, ki jo je izpeljal Inštitut Marques v Barceloni, poroča The Times.

Glasba aktivira možgane in spodbuja komunikacijo

Pred tem so mislili, da se človeški slušni sistem ne razvije do 26. tedna nosečnosti. Po mnenju raziskovalcev z omenjenega inštituta je raziskava pokazala, da glasba aktivira možganska vezja in stimulira jezik ter s tem komunikacijo znotraj maternice.

Tridimenzionalna ultrazvočna slika je namreč pokazala, da otroci v maternici ob predvajanju glasbe odpirajo usta in pokažejo jezik.

»Fetusi odgovarjajo na glasbo s premikanjem ust ali jezikov, kot da bi hoteli peti ali govoriti,« pravi Marisa Lopez-Teijon, vodja omenjenega inštituta.

Tridimenzionalna ultrazvočna slika je pokazala, da otroci v maternici ob predvajanju glasbe odpirajo usta in pokažejo jezik.

Najbolj priljubljen Mozart, za njim Bach, nato Queeni

Mozartova Eine Kleine Nachtmusic je takoj spodbudila 91 % nerojenih otrok k premikanju ust in 73 % otrok h kazanju jezika.

Naslednja priljubljena je bila Bachova Partita za solo flavto, sledi pa ji Bohemian Rhapsody skupine Queen.

Raziskava bo pomagala pri diagnostiki bolezni sluha pred porodom

Raziskovalci pravijo, da bo raziskava pomagala tudi pri diagnosticiranju gluhote oziroma okvar sluha.

Alberto Prats, profesor anatomije in embriologije na Univerzi v Barceloni: »To raziskavo smo naredili, ker smo želeli ugotoviti, ali glasba stimulira slušna področja v možganih. Če se zarodki premaknejo, vemo, da pri njih ni prisotne gluhote. Mogoče bomo v prihodnosti vedeli, če lahko ta način stimulacije popravi ali prepreči okvare.«

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja