15-letni računalniški genij na poti do svetnika

Thumbnail

24. novembra je kardinal Angelo Scola zaključil fazo škofijskega odločanja v procesu beatifikacije mladega Italijana Carla Acutisa, računalniškega genija, ki je živel kot pravi kristjan.

Carlo je umrl leta 2006, pri rosnih 15 letih, zaradi levkemije.

Na spletni strani za njegovo beatifikacijo so zapisali, da je bil je občudovan in ljubljen fant. Želel si je biti »normalen« najstnik, ki je v življenju posvečal čas veliko stvarem, poleg urejanja in ustvarjanja spletnih strani, urejanja filmov, računalniškega programiranja, se je, odkar je prejel prvo sveto obhajilo, vsak dan udeležil svete maše in veliko premolil.

Bil je izredno nadarjen za delo z računalniki. To so mu priznavali tudi odrasli računalničarji, ki so ga označili za genija na tem področju, saj je bilo njegovo znanje na ravni tistih z univerzitetno izobrazbo.

Življenjski projekt: evharistični čudeži

Njegov najbolj znan podvig je bilo “zbiranje” evharističnih čudežev. Pri 11. letih je starše prosil, da so ga začeli voziti po vseh svetih krajih, kjer so se zgodili evharistični čudeži in so bili priznani od Cerkve.

Po dveh letih in pol je projekt končal. Uspelo mu je obiskati več kot 136 krajev evharističnih čudežev. Zbral jih je v virtualnem muzeju. Poleg zagona spletne strani je pomagal ustvariti tudi razstavo, ki je prepotovala svet in navdihnila mnoge.

»Vsi ljudje so rojeni kot originali, ampak veliko jih umre kot kopije,« je znan citat 15-letnega Italijana Carla Acutisa, ki je na poti do svetništva.

Vedno blizu Jezusu

Mama je povedala, da je kljub veliko hobijem našel čas za prostovoljno delo, da je pomagal tujcem, hendikepiranim, otrokom, ostarelim in drugim potrebnim pomoči. »Biti blizu Carla je bilo kot biti blizu vodnjaku sveže vode,« je še povedala.

Razumel je, da je treba življenje ceniti kot Božji dar. Želel si je biti najstnik 21. stoletja, obenem pa je nekoč dejal, da je njegov življenjski načrt biti blizu Jezusu, pa naj bo to pri večurni molitvi pred Najsvetejšim ali pa pri ustvarjanju spletnih strani ali obiskovanju šole, poroča Aleteia.

Carlo je trdil, da je naš cilj, da smo večni in ne končni. Večnost je naša domovina. Njegov znan citat je: »Vsi ljudje so rojeni kot originali, ampak veliko jih umre kot kopije.«

Trudil se je, da sam ne bi umrl kot kopija, v kratkem času, kar je živel, je naredil veliko dobrega. Zato izjemno globoka vera, čut za sočloveka, zbirka evharističnih čudežev Carla Acutisa postavljajo za primernega kandidata za svetnika, kljub njegovi mladosti.

Kdaj bo proces beatifikacije končan?

Naslednji korak v procesu beatifikacije Acutisa je sedaj posredovanje dokaznega gradiva Kongregaciji za zadeve svetnikov, in če bodo ti ugotovili, da so izpolnjeni vsi pogoji, ga bo lahko papež Frančišek razglasil za blaženega.

Foto: carloacutis.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja