“Pozabila sem, kako je, če si srečna mama”

Vir: Shutterstock

Že pred časom se je zgodilo, da mi je prijateljica napisala sms: „Uživaj s svojimi otroki!“ Brez premisleka sem ji odgovorila, da sploh ne vem več, kako se je z njimi zabavati. Že ob sami misli na to mi je šlo kar na jok.

Vem, kako je biti zaposlena mama – hiteti od enega opravka k drugemu, od “zmanjkalo je wc-papirja in školjka ne požira dobro” do “ne najdem matematičnega delovnega lista, ki bi ga moral oddati tri dni nazaj”. Praktično doktorirala sem že iz stvari kot so priprava kosila iz ničesar, nakupovanje daril v zadnjih trenutkih in v pomoči pri domačih nalogah ob 7.11 zjutraj tik pred odhodom v šlo. Povsem obvladam situacijo triurnega spanja z majhnimi nogicami, potisnjenimi v moj obraz, tedenske nakupe opravim v pol ure.

Zato te spodbujam, vsak dan sproti naredi eno stvar, ki te osrečuje. Eno samo stvar.

Naučila sem se umiriti, šteti do deset (čeprav kdaj tudi po desetkrat in večkrat) in si privoščiti tuš, da se umirim, preden se soočim s trmo in utrujenostjo. Še vedno me včasih nepripravljeno dobi velik kup umazanega perila, ampak tudi to počasi spravljam pod nadzor.

Ampak zabavati se? Smejati? Preprosto biti srečna mama? Spraševala sem se, če nisem tega pozabila nekje med vsem delom in stresnimi dnevi.

Kadar sem se igrala z otroki, so mi misli begale skozi seznam, kaj vse je še potrebno storiti. Oni so se zabavali in smejali, jaz pa planirala in organizirala … Razmišljala sem o igračah, ki jih je bilo potrebno presortirati, o oblekah v omarah, ki so jih prerasli.

Pa ne razumite me narobe – svoje otroke imam neskončno rada!

Ampak včasih še vedno občutim to močno krivdo. Da nisem bolj prisotna in se bolj ne zabavam in ne počnem vseh tistih kul stvari, ki jih starši pač počnejo z otroki. Resnično si želim biti srečna, zabavna mama! Pa mi to sploh ne uspe vedno!

Kje je vse smejanje, sedenje za mizo in ustvarjanje z lepilom in bleščicami in izdelovanje živalic iz rolic wc-papirja? Kajti vedno, ko to počnem in se morda celo zabavam, zraven razmišljam samo o tem, kako bom vso to lepilo počistila z mize.

“Želim si, da se sreča vrne!”

Tako sem se nekega dne odločila, da vsak dan naredim nekaj, kar me osrečuje. Eno samo stvar. Lahko z otroki, lahko sama zase. Poslušam glasbo, berem, telovadim, pogledam kakšno serijo, grem v vrt, igramo karte, gremo na sprehod. In se trudim, da medtem ne bi mislila na to, kaj bom skuhala za večerjo ali kako umazana okna imam. Zato te spodbujam, vsak dan sproti naredi eno stvar, ki te osrečuje. Eno samo stvar. Ni ti treba početi ekstravagantnih stvari. Ni ti treba premakniti gore. Eno samo stvar, ki te osrečuje in v kateri se boš lahko osredotočila prav na ta trenutek.

Če si dovoliš trenutek sreče, se bo sreča postopoma vrnila k tebi. Seznami opravil ne bodo nič krajši, če boš kar naprej mislila nanje. To je nikoli dokončana zgodba. Zato se nekje vmes večkrat ustavi, zazri vase in okoli sebe, se umiri in bodi preprosto srečna. Dovoli si nasmejati, dovoli si „zapraviti“ čas za igro.

Počneš neverjetne stvari. Čeprav se zdijo povsem običajne in utrujajoče. Ne skrbi, nisi pozabila, kako biti srečna. Samo malce prezaposlena si postala. Nasmehni se. In vsak dan izberi in naredi eno stvari, ki te osrečuje.


Povzeto po zapisu: I forgot to be the happy mom

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja