Kako uživati ob svojih otrocih, ko jih imate še doma?

Vir: Shutterstock

»To je moje materinstvo. Priložnost imam samo eno,« je na svojem blogu zapisala Erica Layne, žena in mama treh otrok, ko se je ponovno zasačila, kako zgolj »opravlja materinstvo«, premalo pa zna uživati ob svojih otrocih.

»Otroci? V mojem domu bodo le za kratek čas. Za vedno bodo moji, a nikoli več me ne bodo potrebovali za vsako stvar. Ko bodo prerasli moje naročje, se tja več ne bodo vračali (čeprav bodo vedno dobrodošli). In to bo to.«

Še isti večer je Erica vzela papir in tudi za vse druge starše napisala seznam stvari, za katere je želela, da bi ob njih znala bolje uživati … uživati skupaj s svojimi otroki, dokler so še pod njeno streho.

 1. Opazuj jih, ko spijo.
 2. Po kopanju jih povonjaj, kako dišijo.
 3. Vzemi si malo več časa, ko krtačiš njihove lase.
 4. Preberi prisrčne stvari, ki jih otroci zapišejo o tebi, in dovoli, da se ti te besede vtisnejo v srce.
 5. Krši kakšno osebno starševsko pravilo ali dve. Pred kratkim sem peljala svojo 3-letno hčerko na pedikuro. Zamislite si, stara je tri leta! A kot kaže, je to spomin, ki bo ostal z menoj še zelo dolgo.
 6. Bodi malo trapasta. V avtu poj na ves glas, v trgovini pleši, odloči se za kakšno nedolžno potegavščino.
 7. Pusti otrokom, da (včasih) priplezajo k tebi v posteljo.
 8. Ne zaokrožuj njihove starosti navzgor. Tudi če bo tvoj otrok čez dva meseca dopolni 7 let, o njem še naprej misli, da je star 6. Naj se ti pri otroštvu nikamor ne mudi.
 9. Napolni svoj dom z njihovimi fotografijami.
 10. Živi preprosto življenje, da bo v tvojih mislih več jasnosti. To ti bo pomagalo, da boč zmogla doživeti trenutke, ko ti pridejo.
 11. Poglej svoje otroke skozi objektiv fotoaparata. Včasih je sprememba v perspektivi vse, kar potrebuješ – videti svojega otroka v novi luči.
 12. Ujemi v objektiv ali zapiši na papir ne le njihove dosežene mejnike, ampak tudi prizore, ki jih vidiš vsak dan.
 13. Izberi si eno stvar, ki jo lahko sprejmeš in ne samo toleriraš. Ko boš to stvar »spustila«, boš veliko manj razdražljiva in boš s svojimi najdražjimi lažje živela v tem trenutku.
 14. Ko tvojega otroka nekaj boli, se poskusi postaviti v podobno situacijo iz svoje preteklosti in se spomni, kako si se počutila takrat, kot se sedaj oni.
 15. V hiši namesti kamero (na telefonu) in uporabi funkcijo časovnega zamika za snemanje družinskega obroka ali domače naloge. Ko si boš posnetek ogledala mnogo pozneje, ti bo to pomagalo ceniti čudovit kaos pri vzgoji svojih otrok.
 16. Pozorno jih opazuj, kadar so njihovi umi popolnoma prevzeti nad nečim, kar imajo radi.
 17. Naredi nekaj zase. Pogosto. »Ne moreš točiti iz prazne skodelice.«
 18. Zakoplji se pod odejo in svojim otrokom beri knjige. (In ne zmeni se za to, če se otrok med branjem usede na nate ali te pomotoma udari s komolcem.)
 19. Znebi se krivde. To zamegljuje tvoj pogled.
 20. Redno si vzemi nekaj časa za spomine na svoje otroštvo. Tako boš bolje cenila otroštvo svojih otrok.
 21. Zahtevaj zase in za svojo družino časovni blok brez motenj. Jutro z zaprtim prenosnikom, popoldne stran od telefona …
 22. Za en dan si zastavi cilj, da boš z otroki podvojila količino očesnega stika.
 23. Ko pospravljaš določeno velikost otroških oblačil, naredi majhen ritual, v katerem se boš spominjala to zadnje fazo in kako hitro je minila.
 24. Zgradi si »podporno vas«. Težko boš uživala v starševstvu, če boš morala biti za vse sama. (Preveč energije bo šlo samo za golo preživetje.) Potrebujemo drug drugega.
 25. Organiziraj nekaj (super preprostih) zmenkov ena na ena s svojimi otroki. Če za to potrebuješ strukturo (in preproste ideje!), dovoli svojemu otroku, da gre spat 15 minut kasneje – samo zato, da bi s tabo preživel svoj čas. Izberi si en datum v mesecu in se tega drži.
 26. Če je tvoj otrok dovolj star za pošiljanje sporočil, naredi posnetke zaslona srčkanih besedilnih pogovorov, ki si jih izmenjujeta.
 27. Če te naglica vznemirja, poskusi v svoj urnik vpeljati čim več prostega časa, da te med aktivnostmi ne bo treba tako hiteti.
 28. Med gledanjem filma, se stisni k svojim otrokom.
 29. Poslušaj jih.
 30. Z njimi doživi nekaj novega – nekaj, česar še nikoli niso videli.

Ravno te “majhne” stvari, bodo nekoč velike in odločilne, zakaj je bilo vaše materinstvo in njihovo otroštvo (kljub naporom) lepo.

Prevedla in priredila: Mojca Belcl Magdič

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja