Vsi sveti naše družine

Thumbnail

Naša družina ima svoj nabor svetih, ki se jim priporočamo. Pravzaprav smo pred leti »iznašli« svoje prilagojene litanije, ki jih redno molimo med jutranjo potjo od doma.

Kdo so svetniki naše družine

Ko se priporočamo našim zavetnikom, gremo po vrsti glede na starost. Najprej prideva na vrsto midva z možem, potem si sledijo zavetniki otrok. Pa zavetniki vseh 4 starih staršev, zavetniki tet in strica, botrov in boter, zavetnika župnijske in podružnične cerkve. Glede na tegobe, ki nas tarejo, smo si izbrali tudi nekaj priprošnjikov posebnih področij. Svetega Krištofa za varno vožnjo na naših mnogih poteh, Judo Tadeja za priprošnjika v hudih stiskah, sveta brata Kozmo in Damijana za zdravstvene težave in še nekaj občasnih. Sveta starša sta pri nas zaobjeta že v osebnih imenih v družini, tako da ju omenimo že takrat.

Glede na tegobe, ki nas tarejo, smo si izbrali tudi nekaj priprošnjikov posebnih področij.

Še bolj naši svetniki

Sama se občasno v svojih najintimnejših molitvah obračam tudi na svoje tesne sorodnike, ki so me imeli radi in so že v večnosti. Seveda ne morem vedeti, ali so med svetimi. Mi je pa mnogokrat lažje, ko se pogovorim s svojo pokojno mamo ali z najinim otročkom, ki nas je prezgodaj zapustil. Pravzaprav imam do njiju zanimiv odnos.

Moj nerojeni otročiček je zagotovo sveta dušica in on je med tistimi, za katerega verjamem, da so čisto v božjem Srcu. In tam ima najboljše mesto, da Bogu šepeta prošnje za svojo mamo in očeta, za brata in sestre.

Z mamo večkrat v mislih predebatiram kaj v zvezi z otroki, z vzgojo, z možem, z mojimi najglobljimi bolečinami. Včasih, ko je zares hudo, jo prosim za pomoč, da bi zmogla. Za nikogar ne moremo biti prepričani, kam ga je/bo Bog večnostno postavil. Ampak dobrota, ki sem jo prejela od mame, me opogumlja, da o njej samovoljno razmišljam kot o svetnici. In kot zanjo večkrat molim, se nanjo pogosto obračam tudi v prošnji. Ali pa vsaj v klepetu, kakršnega si predstavljam med odraslo hčerko in mamo.

Imela sem smolo, da sem poznala samo eno babico, pa še tista je ta svet zapustila v mojih najzgodnejših letih. Ostali trije so v večnost odšli še pred mojim rojstvom. Kar o njih vem, vem iz pripovedovanja in redkih fotografij. Vseeno pa jih čutim kot neke svoje varuhe, nekoga za sabo, ki me nevidno podpira.

Ko sva z možem izbirala imena najinih otrok, sva vedno pogledala tudi, kdo je bil človek, ki bo godovni zavetnik otroka. O njih smo kasneje tudi skupaj veliko prebirali in se pogovarjali.

Svetniki širše gledano

Življenje svetnikov me z leti vedno bolj zanima in navdušuje. Rada prebiram njihove življenjepise in dnevnike in se bogatim ob njihovih razmišljanjih in dejanjih. Rada o njih premišljujem kot o priprošnjikih za posamezna področja življenja. In rada jih prosim za posredovanje pri Bogu. Ko sva z možem izbirala imena najinih otrok, sva vedno pogledala tudi, kdo je bil človek, ki bo godovni zavetnik otroka. O njih smo kasneje tudi skupaj veliko prebirali in se pogovarjali.

Zadnja leta vedno bolj čutim tudi povezanost s slovenskimi svetniškimi kandidati. Prepričana sem, da za Slovence in našo domovino še prav posebej goreče prosijo pri Bogu.

Kaj pa mi, živi?

Ah, nas vse še čaka. Jaz, recimo, niti slučajno nisem popolna. Grešim, delam napake, sem krivična … Trudim se in samo upam lahko, da bo ta moj trud dovolj. Dvomim, da bom kdaj vredna oltarja. Želim pa si, da bi nekoč svojim otrokom predstavljala takšno vez z večnostjo, kot jo meni danes predstavljajo moji predniki.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja