Vse najboljše, dragi France!

Foto: osebni arhiv

Danes je Ta veseli dan kulture. Spominjamo se rojstnega dne Franceta Prešerna, pesnika ki je poezijo v slovenskem jeziku uvrstil med evropsko kulturno dediščino. Ne glede na njegovo literarno veličino, pa so ga pestile podobne težave kot pestijo vse nas. Ob njegovem prazniku vam podarjamo nekaj njegovih pesmi iz izdaje davnega leta 1896.

Foto: osebni arhiv

Ženske so težava že od nekdaj. Če te imajo rade in še bolj, če te nimajo. Prve lahko morda še kaj preoblikuješ, druge lahko samo obžaluješ. Prav pa pridejo tudi očitki 🙂

Foto: osebni arhiv

Ženskam je bilo že od nekdaj težko ustreči.

Foto: osebni arhiv

Ja, takrat še niso imeli navigacije. Če bi, Prešeren ne bi pisal, da tava okrog. Google Maps bi mu dal tudi kakšne druge predloge, da ne bi postaval pod okni nedosegljivih mu devic, ampak bi se raje usmeril v kaj bolj produktivnega…

Foto: osebni arhiv

“Gramar naciji” so bili očitno prisotni že v takratnem času 🙂

Foto: osebni arhiv

Malo patetike in jamranja pa tudi spada v naš nacionalni karakter in se je gotovo moralo ubesediti tudi v poeziji naših največjih pesnikov.

Foto: osebni arhiv

Domotožje in ljubezen do kraja rojstva je pogosta tema v slovenski literaturi. Razlog temu je verjetno tudi to, da je bilo večina naših ustvarjalcev mnogo prezgodaj iztrganih iz družine.

Foto: osebni arhiv

Nazadnje še, prijatlji, kozarce zase vzdignimo,

ki smo zato se zbratli, ker dobro v srcu mislimo;

dókaj dni naj živí vsak, kar nas dobrih je ljudi!

 

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Komentarji

  1. Obožujem poezijo Franceta Prešerna! Njegove pesmi so večne! Še sedaj, po toliko letih, znam veliko njegovih pesmi še na pamet. In vse so aktualne tudi za današnji čas!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja