Vrt kot podaljšana dnevna soba

Thumbnail

Naj začnemo kot v pravljicah… Nekoč, pred davnimi časi, so imeli hiše za spanje. Hiša je služila kot zatočišče pred dežjem, snegom, vročino, mrazom … Prostor okoli njih pa so porabili za nasade sadnih dreves, gojenje zelenjave, njive, travnike za živino …

Danes pa si oglejmo naš prostor pod soncem v drugi luči. Hiše nimajo več hektar zemlje naokoli (izjeme tokrat izpustimo). Na njivah so zrasla nova moderna naselja, kjer so hišam odmerili minimalno kvadraturo zemlje. Tempo in hitre službe nam ne dajo časa in prostora za živinorejo ali večji kos zelenjavnega vrta. Morda nam že košnja trave predstavlja stres, saj nam rastline ali kamni stojijo na poti.

Kar potrebujemo danes, je predvsem MIR. Prostor, kjer lahko zadihamo brez pritiska in hitrega bitja srca. Kraj, kjer človek lahko zapre oči in v tišini obsedi na zeleni travi v senci drevesa. In zavonja bližnji grmiček rdečih vrtnic ali pomladne narcise … Del bivanja, kamor se naseli otroška igra in ples listov v vetru … Kjer bagri v mivki kopljejo pod rokami otroških rok. In hkrati živijo z naravo, saj se z njimi poigra deževnik, pikapolonica ali črni kos … V prvih pomladanskih žarkih iščemo krokose, zvončke in trobentice … Ko sedimo na terasi v zavetju vzpenjalke, opazujemo pajka, ki spleta svojo mrežo. V miru in objemu narave se spočijemo po naporni službi, brez hrupne televizije, ki bi nas odnesla v svoj svet, stran od naših domačih. Sveži zrak, vonj po kavi ali sadnem čaju … ki ga prinesemo na mizo in se prepustimo … življenju!         

Ste kdaj pomislili: zakaj vrt ne bi postal naša dnevna soba, njen »podaljšek«? Del našega doma in ne njegovo breme? V polnosti lahko izkoristimo vsak kotiček, ravno tako kot v hiši. Premišljeno in z zavestjo o naših željah in potrebah v vrtu, lahko počasi in vztrajno prilagodimo vrt stilu svojega življenja.

Staro drevo postane rogovila, po kateri pleza pisanolistni bršljan, na vrhu pa ptičja hišica vabi nove prebivalce. Iz drevesa visi vrv in ponuja otrokom varen prostor raziskovanja in igranja. Iz odpadnega lesa narejen peskovnik vabi najmlajše, da se v njem pozabavajo in ustvarijo svoj pravljični svet. Morda nas leska za hišo spomni, kako smo včasih naredili lok in se igrali indijance, streljali v tarčo in med seboj tekmovali.

V bližini letna kuhinja in terasa vabita starše, da so zunaj pod soncem skupaj s svojimi otroci. Da lahko vsak opere solato, olupi krompir …, ne da bi se med seboj nenehno opozarjali, kako bo vse mokro in umazano … Saj smo vendar zunaj. In ko nam je vroče, ni nič boljšega od cevi za zalivanje ali namakalnega sistema, in že imamo prave vodne igre … Morda nam čas dopusti, da imamo v bližini majhen zeliščni vrt v terasnih koritih ali dvignjen zelenjavni vrt, kjer nas čakajo redkvice in solata.    

Za otroke je skrb za rastline šola življenja. Ko skupaj z dežjem in sušo skrbijo za mlada semena, ki zrastejo v zdrav obrok. Kdo ne bi pojedel korenja, ki ga je sam posejal, zalival … vzgojil? Ali nabral gozdne jagode pod grmom ameriških borovnic, ter jih ponesel naravnost na vrh sadne kupe? Da ne omenim smeha, iskrivosti v očeh otrok, ko lahko zunaj živijo, ustvarjajo in pomagajo, so premočeni in blatni … In po topli kopeli, ko sonce zaide, v zunanjem kurišču pečejo hrenovke in sladke pene, ter jih pravljica v naročju starih staršev in prijetnem dnevu zaziblje v miren spanec. Starši pa si ob prižgani bakli in luninem soju vzamejo trenutek ali dva še zase …

Ja, take dnevne sobe želimo vam vsem!

Več na www.vilinskivrt.si

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja