Vodič po izbiri termina za morje glede na vaš cikel

Vir: Pixabay

Bliža se čas poletnih dopustov. V desetih letih zakona in starševstva sem se naučila, da je marsikaj na našem dopustu odvisno od tega, v katerem delu cikla sem. Poleg tega imam na dopustu res čas, da se uglasim na svoje telo in mu prisluhnem.

Na podlagi svojih ugotovitev sem izdelala vodič za mame, kaj lahko pričakujete glede na to, v katerem tednu cikla se odpravljate na morje.

Na morje greste v prvem tednu cikla

Žal mi je, to leto ste imeli nesrečo pri ruski ruleti in na morje ste odšli z menstruacijo. Boli vas trebuh, bolijo vas noge, utrujeni ste in brezvoljni.

Najbolj očitna posledica je, da je oteženo vaše kopanje. Seveda se lahko kopate, a je s tem povezanih kup komplikacij – kje si bom zamenjala tampon, takoj ko pridem iz vode? Mi bo krvavitev butnila na kopalke sredi plaže in bodo to vsi videli? Še najbolje pridete skozi, če imate menstrualno skodelico. Če ste ena tistih, ki ji ta način zbiranja menstrualne krvi ne odgovarja, ste prisiljene v tampone ali pa čemerno ždenje v senci v oblačilih.

Ker vas hormoni hecajo, vas med sedenjem v senci rado zebe, na soncu se pa pretirano znojite. Morda so se vam pojavili mozolji, ne le po obrazu, tudi po hrbtu, skratka, raje bi oblekli brezoblično vrečasto obleko kot kopalke.

Seksa najverjetneje tudi ne bo. Še če bi lahko, se vam ne bi dalo.

Bonus je, da pri odhodu na morje z menstruacijo pakirate v času PMS-ja, kar je sploh prvovrstna polomija. Če ste v takem stanju na dopust, katerega ves smisel je kopanje, pozabile vzeti kopalke, naj vas potolažim: tudi meni se je že zgodilo.

Naj se še tako trudim, težko najdem svetlo plat odhoda na morje v tem delu cikla. Morda edino to, da vas komarji nekoliko manj marajo …

In če se kdo sprašuje, katera ženska na svetu si poletni dopust načrtuje ravno na menstruacijo, še ni slišal za veliko nepredvidljivost ženskega cikla ravno takrat, ko je to najmanj potrebno.

Na morje greste v drugem tednu cikla

Uf, koliko imate to leto na morju energije! Pripravljeni ste na vse: odkrivanje obale z otroki, pohajkovanje, kolesarjenje, tek, tekmovanje, kdo se potopi dlje, kdo hitreje preplava do tiste skale ali kdo lepše skoči z visokega pomola na glavo. Lahko gradite gradove iz peska ali v oblakih – kar je pač situaciji primerneje. Lahko skuhate božansko kosilo ali pa na pustolovščini v neznano ves dan zdržite brez hrane. V tednu dopusta lahko preberete šest debelih knjig in eno še napišete.

OK, pretiravam. Ampak vsekakor: Vi ste kraljica poletnega dopusta in mož vas obožuje.

Vendar vas ravno toliko obožujejo tudi otroci. Nikakor vaju niso pripravljeni pustiti samih. Lezejo vam v posteljo sredi noči, ali v šotor. Najverjetneje dopustujete stisnjeni na manjših kvadratih, kot ste jih vajeni doma in možnosti za zasebnost vama z možem kronično primanjkuje. Vidva pa bi tako rada izkoristila vsaj kak varen dan takoj po menstruaciji …

No ja, sprijaznite se, da vse pač ne more biti popolno. Priznajte, da bi bil z obilico posteljnih aktivnosti ta teden dopusta že kar preveč kičast! 😉

Na morje greste v tretjem tednu cikla

V tem tednu imate vse tako neznansko raaaaaadeeeeeee! Svojemu možu in svojim otrokom sploh ne morete povedati, kako zelo jih obožujete. Poljubljate in objemate jih toliko, da vas imajo že čez glavo. Resno, še najbolj crkljiva hčerka vas gleda izpod čela, kaj vam je.

Tudi videti ste čudovito. Vaša koža, oprana in obrušena od morske soli, sije še bolj kot običajno, na morju pa dobi še malo temnejšega nadiha. Vaš trebuh je raven, kot je po porodih le lahko. Lepe ste in tako se tudi počutite.

Sploh vam ni tako zelo pomembno, kaj na morju počnete, samo da ste vsi skupaj in se imate lepo.

Pametno je, če vnaprej opozorite moža, da se kak vaš izbruh silnih čustev prav lahko prevali tudi na negativno stran. In da bo za tolaženje tesen objem boljši od katerekoli besede.

Aja, ampak pazite s tistimle objemom. Tu so plodni dnevi!

PS: Če pa naslednjo pomlad absolutno želite zibati in ste morje v tem terminu načrtovali prav s tem namenom, pa najverjetneje ravno tokrat nič ne bo. Kdo ve, kako deluje ta Božja matematika …

Četrti teden cikla

Čestitam, na morje ste odšli s PMS-jem! No, ta dopust bo verjetno kar naporen. Ne samo za vas, ampak tudi za vašo družino.

Na plaži je prevroče. V senci pa piha. Nekaj bi jedle, ampak vam nič ne paše. Razbremenile bi se s kakšno zabavno igro. Ampak se vam je ne ljubi organizirati.

Kopanje? Kakšno kopanje! V kopalkah vaš napihnjeni trebuh izgleda kot vsaj v četrtem mesecu nosečnosti. Voda je premrzla. Ali pa pretopla. Zato se zavijete v brisačo in čemerno gledate valove.

Dobra stran dopustovanja v tem tednu je, da lahko veliko tuhtate in premlevate in morda najdete rešitev za kakšno težavo ali oviro, ki vam že dolgo stoji na poti. Ah, ja, in neplodni dnevi. Če se vam bo sploh ljubilo, seveda …

Tako, to je moj vodič po dopustovanju na morju v različnih delih ženskega cikla. Seveda je izkušnja cikla za vsako žensko nekoliko drugačna. In seveda se ravno tik pred dopustom rado vse skupaj zmede. Tako da zapisano vzemite z velikim zrncem (morske) soli. Pa lep dopust, v katerem koli tednu že boste! 😉

Da si boste lažje načrtovale svoje aktivnosti, se naučite spremljati svoj menstrualni cikel! Več informacij najdete na https://fertilitycare.si/.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja