Vlada Velike Britanije – nadomestite “noseče ženske” z “noseči ljudje”!

Foto: Canva

Vlada Velike Britanije kritizira Združene narode, ker v enem svojih dokumentov uporabljajo besedno zvezo “noseče ženske”.  Po njihovem mnenju bi morali uporabljati besedno zvezo “noseči ljudje”.

Argument? Besedna zveza “noseči ljudje” naj bi bila nespoštljiva do transspolnih oseb, ki so že ai še bodo rodile.

Gre za besedilo Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah, ki je bil prvič sprejet leta 1976, trenutno pa poteka razprava o njegovih spremebah oziroma dopolnitvah.

Slovenska verzija trenutnega besediila sicer uporablja besedo besedo “nosečnice”.

Mednarodni pakt nosečnice omenja ne enem mestu, in sicer v 6. členu, kjer se zavzema, da se smrtna kazen ne bi izvajala nad nosečnicami.

“To ni inkluzivno, ampak ženske dela kot skupino, ki se je ne sme omenjati”

Predlog britanske vlade je naletel na nasprotovanje, in to ne samo iz konservativnih krogov.

Neodvisna novinarka Sarah Ditum, ki se sama opredeljuje za feministko, je tako denimo zapisala, da je vladni predlog zgovoren znak sistematičnega “izginjanja” žensk in zavesti mednarodne skupnost ter simbol sovražnega odnosa do žensk, ki “ne prepoznava nobene izvirne razlike med moškimi in ženskami, posledično pa ženskam ne priznava potrebe po posebni zaščiti”.

“To ni inkluzivno. To tabuizira ženske, jih dela kot skupino, ki se je ne sme omenjati,” še dodaja Ditumova.

Že videno

Taktika, ki se kaže v kritiki britanske vlade, ni nekaj novega. Pod krinko skrbi za dobrobit “transspolnih oseb, ki so ali še bodo rodile”, se dogaja sistematično zanikovanje razlik med spoloma in v tem primeru zlasti razvrednotenje pomena ženskosti in materinstva.

Če bi šlo res za iskreno željo po zaščiti transspolnih oseb, bi to v mednarodnih dokumentih lahko dosegli tudi drugače kot s posegom v temeljno razumevanje ženskosti.

Tako kot se da partnerstva med istospolnimi osebami urediti drugače, kot da definicijo moškega in ženske razvrednotiš v zapis z “osebo 1” in “osebo 2”.

Še posebej sprevrženo pa je, da politične in družbene elite zahodnega sveta vsiljujejo te poglede manj razvitim državam, namesto da bi se posvetili reševanju resničnih problemov tamkajšnjih žensk, ki so zares eksistencialne narave.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja