Vlada Velike Britanije – nadomestite “noseče ženske” z “noseči ljudje”!

Foto: Canva

Vlada Velike Britanije kritizira Združene narode, ker v enem svojih dokumentov uporabljajo besedno zvezo “noseče ženske”.  Po njihovem mnenju bi morali uporabljati besedno zvezo “noseči ljudje”.

Argument? Besedna zveza “noseči ljudje” naj bi bila nespoštljiva do transspolnih oseb, ki so že ai še bodo rodile.

Gre za besedilo Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah, ki je bil prvič sprejet leta 1976, trenutno pa poteka razprava o njegovih spremebah oziroma dopolnitvah.

Slovenska verzija trenutnega besediila sicer uporablja besedo besedo “nosečnice”.

Mednarodni pakt nosečnice omenja ne enem mestu, in sicer v 6. členu, kjer se zavzema, da se smrtna kazen ne bi izvajala nad nosečnicami.

“To ni inkluzivno, ampak ženske dela kot skupino, ki se je ne sme omenjati”

Predlog britanske vlade je naletel na nasprotovanje, in to ne samo iz konservativnih krogov.

Neodvisna novinarka Sarah Ditum, ki se sama opredeljuje za feministko, je tako denimo zapisala, da je vladni predlog zgovoren znak sistematičnega “izginjanja” žensk in zavesti mednarodne skupnost ter simbol sovražnega odnosa do žensk, ki “ne prepoznava nobene izvirne razlike med moškimi in ženskami, posledično pa ženskam ne priznava potrebe po posebni zaščiti”.

“To ni inkluzivno. To tabuizira ženske, jih dela kot skupino, ki se je ne sme omenjati,” še dodaja Ditumova.

Že videno

Taktika, ki se kaže v kritiki britanske vlade, ni nekaj novega. Pod krinko skrbi za dobrobit “transspolnih oseb, ki so ali še bodo rodile”, se dogaja sistematično zanikovanje razlik med spoloma in v tem primeru zlasti razvrednotenje pomena ženskosti in materinstva.

Če bi šlo res za iskreno željo po zaščiti transspolnih oseb, bi to v mednarodnih dokumentih lahko dosegli tudi drugače kot s posegom v temeljno razumevanje ženskosti.

Tako kot se da partnerstva med istospolnimi osebami urediti drugače, kot da definicijo moškega in ženske razvrednotiš v zapis z “osebo 1” in “osebo 2”.

Še posebej sprevrženo pa je, da politične in družbene elite zahodnega sveta vsiljujejo te poglede manj razvitim državam, namesto da bi se posvetili reševanju resničnih problemov tamkajšnjih žensk, ki so zares eksistencialne narave.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja