Mati prepotovala 500 km, da bi lahko rodila otroka »brez možnosti za preživetje«

Thumbnail

Medtem, ko se nekatere Irke odločijo potovati preko 500 km v sosednjo Anglijo, da bi opravile splav, je zgodba zakoncev Dillon iz Anglije povsem nasprotna. 500 km sta namreč prepotovala, da bi pred splavom svojega otroka rešila.

Cheri je bila noseča šele 20 tednov, ko je že začutila prve popadke. Z možem sta se odpravila v lokalno bolnišnico na otoku Isle of Wight (največji angleški otok), od koder sta doma.

Glede na zgodnjo nosečnost zdravniki otroku niso napovedali preživetja in so ji predlagali zaključek nosečnosti s splavom. Toda starša nista obupala in sta našla bolnišnico, v kateri so bili pripravljeni dati priložnost življenju. Kljub oddaljenosti (odpotovati sta morala skoraj 500 km proti severu v mesto Middlesbrough) in rizični nosečnosti sta se odločila za pot.

Nosečnost so tam uspeli podaljšati še za nekaj tednov in v skoraj dopolnjenem 24. tednu se jima je rodila hčerkica Hallie. Rojena je bila le dan prej, ko je v Angliji nosečnicam (glede na to, kako dolgo so noseče), še dovoljeno opraviti splav.

Cheri se prvih dni po rojstvu še vedno spominja s cmokom v grlu: »Hallie so dali v inkubator in nisva se je smela niti dotakniti. Lahko sva videla njene žile skozi njeno tanko rdečo kožo.«

Kot je pri tako zgodaj rojenih otrocih pričakovati, tudi pri Hallie na začetku ni šlo brez zapletov, med drugim jo je bilo potrebno dvakrat tudi oživljati. Toda februarja letos je praznovala eno leto in je popolnoma zdrava deklica.

Kljub temu, da naj otroci, rojeni pred dopolnjenim 24. tednom nosečnosti (meja, kakor jo razumeva angleška zakonodaja glede splava) ne bi imeli možnost preživetja, tako Hallie in mnogi drugi otroci dokazujejo, da se verjetnost preživetja za ekstremne nedonošenčke zvišuje.

Nekatere statistike kažejo celo, da naj bi se možnost preživetja nedonošenčkov, rojenih v 23. tednu nosečnosti iz 25% povečala na kar 70% v zadnjih 12 letih. Za nedonošenčke, rojene v dopolnjenem 24. tednu pa naj bi bila možnost preživetja že kar 80%. Obstajajo pa tudi primeri otrok, ki so preživeli še bolj zgodnje rojstvo (recimo 21., 22. teden).

Vir: christian.org.uk

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja