Veste, kaj se učijo vaši otroci?

Thumbnail

Nedavno nazaj sem si v roke vzela zvezek devetošolke. Biologija. Spolna vzgoja.

Ena stran za spoznavanje spolovil. Druga stran za opis spočetja. En delovni list s slikami. Tretja stran zapiskov: Kontracepcija.

Če se še poskušam tolažiti, da je učiteljica morda vendarle povedala kaj o pomembnosti ljubezni, človekove zrelosti (duhovne, čustvene, telesne, socialne), pa težko verjamem, da so se pogovarjali o tem, da sta mož in žena drug drugemu dar in da spolnost ni namenjena samo reprodukciji. Pa o tem, kako pomembno je, da se sprejemamo v celoti. Kako čudovito smo ustvarjeni (če tega izraza ne sme uporabiti, pa lahko reče “razviti”), kako delujejo ženski hormoni, kako to odzvanja na dekletih samih, na sošolkah, na mamah. Tako preprosto bi se lahko pogovorili o medsebojnem spoštovanju in bi razumeli, zakaj se jim dogaja to, kar se jim.

Da ne zaidem…

Kar me je dobesedno razvnelo, je bila stran o kontracepciji. (Strani o tem, kako poskrbeti za svojo plodnost, ki nam je naravno dana, seveda ni bilo. Pa ne bi bilo težko opozoriti, da je to del njih in da si bodo čez 10 let želeli otroke. Naj pazijo na sevanje, prehrano, materiale in kemikalije, s katerimi prihajajo v stik, pesticide…).

Takole nekako je izgledal zapis…

KONTRACEPCIJA (preprečevanje nosečnosti) Kot da je cilj spolnega odnosa preprečiti zanositev, ne pa medsebojna podaritev!

S kontracepcijskimi sredstvi se lahko pri spolnih odnosih zavarujemo pred nezaželeno nosečnostjo.

Tabela, prepisana iz zvezka za 9. razred osnovne šole. Hormonski obliž bi praviloma moral biti uvrščen med kemična zaščitna sredstva (po tukajšnji delitvi), sicer pa običajno vso hormonsko kontracepcijo uvrščamo v posebno skupino.

Prvo, kar kričeče bode v oči, je dejstvo, da nikjer niso napisani plusi in minusi posamezne oblike kontracepcije, temveč je predstavljena zgolj in samo z vidika zanesljivosti.

Pri kontracepcijskih tabletkah (in hormonskem obližu) seveda ni zapisano (in jim, preverjeno ni bilo niti povedano!), da so abortivne ter ni bil omenjen niti eden od stranskih učinkov tabletk.

Pri jutranji tabletki ni zapisano, da je zaradi visokih doz hormonov zelo nevarna za njihova telesa, in jim ni bilo sporočeno, da je to “rešitev” potem, ko je morda že prišlo do zanositve. Niso bili informirani, da je tudi jutranja tabetka abortivna!

Pri spirali ali materničnem vložku niso dobili informacije, da je abortiven!

Pri sterilizaciji niso dobili informacije, da gre za nepovraten poseg v človeško telo, kjer dejansko odstraniš del svoje osebnosti. Da je to poseg, ki ti nikoli več ne omogoča imeti otroke.

Pri naravnih zaščitnih sredstvih so naštete samo tri oblike, ki so jih uporabljale naše babice (dejansko te metode pozna moja stara mama, ki je stara 85 let), ne omenijo pa novih metod, ki so zanesljive v rangu tabletk, torej sodijo med zelo zanesljive metode. Tako je simptotermalna metoda Sensiplan 99,6% zanesljiva, a morda malo težja za izvajanje, metoda FertilityCare pa je še enostavnejša za uporabo in je 99,5% zanesljiva (tabletke so 99,7%).

Nikjer ni bilo zapisa o abstinenci. Enako bi se dalo zapisati pozitivne in negativne lastnosti tovrstne “kontracepcije”.

Že slišim učiteljice, kako se jezijo, da jih preganja učni načrt, in kaj vse morajo obdelati. Vendar, ker sem po profesiji tudi sama učiteljica biologije, vem, da učiteljem učni načrt pušča dokaj proste roke. Držati se morajo smernic in NI NUJNO, da obdelajo vse vsebine (Učni načrt za biologijo posebej ne navaja delitev znanj na obvezna (OZ) in izbirna znanja (IZ), ampak v obsegu do 20 odstotkov pouka biologije učitelj strokovno avtonomno določi, katere vsebine bo obravnaval glede na aktualne teme in probleme v ožjem in širšem okolju.) Vir: Učni načrt za biologijo za osmi in deveti razred, poudarek dodan.

Vso spoštovanje do učiteljev in učiteljic, ki zmorejo preseči okvire starih priprav in posredujejo učencem uporabna in življenjska znanja.

Kaj torej zahteva obstoječi učni načrt o spolni vzgoji v devetem razredu?

D11 Razmnoževanje je značilnost vseh organizmov. Ker noben osebek ne živi večno, je razmnoževanje temelj za nadaljevanje vsake vrste.

Učenci:

 1. razumejo, da se človek razmnožuje samo spolno in da ima spolno razmnoževanje dve vlogi: prenos dednih informacij na potomstvo in nastanek novih kombinacij dednih informacij,
 2. razumejo, da so razlike med spoloma povezane z razlikami v spolnih organih, ki omogočajo spolno razmnoževanje,
 3. razumejo povezavo med zgradbo in delovanjem spolnih organov,
 4. vedo, da spolne celice nastajajo v spolnih žlezah, ki so del spolnih organov,
 5. razumejo, zakaj je v nastajanje spolnih celic vključena mejoza (to povežejo s količino dedne snovi in nastankom novih kombinacij dedne informacije),
 6. razumejo razlike pri nastajanju moških in ženskih spolnih celic, poznajo vlogo menstrualnega ciklusa in razumejo, kdaj lahko pride do oploditve,
 7. vedo, da se zarodek ugnezdi v steno maternice, in poznajo proces nosečnosti in s tem povezane spremembe v ženskem telesu,
 8. spoznajo načine načrtovanja družine,
 9. poznajo poti za okužbo z virusom HIV in preventivo ter nekatere druge spolno prenosljive bolezni,
 10. spoznajo telesne in osebnostne spremembe v puberteti, sosledje pojavljanja sekundarnih spolnih znakov in da se ti znaki izražajo pri različnih osebah različno močno ter različno hitro (razlikujejo med primarnimi in sekundarnimi spolnimi znaki),
 11. razumejo, da so predpogoj za odgovorno starševstvo osebnostna in telesna zrelost ter ustrezne materialne in socialne možnosti za vzgojo in razvoj potomcev,
 12. razumejo različne vidike spolnosti in pomen spolnosti za človeka.

Opomba: Medpredmetna povezava z državljansko in domovinsko vzgojo ter etiko.

Naj poudarim še to, da je minimalno znanje o razmnoževanju, ki ga učenec mora osvojiti za napredovanje (se pravi, kar mora znati za oceno 2) sledeče: “Razmnoževanje je značilnost vseh organizmov. Ker noben osebek ne živi večno, je razmnoževanje temelj za nadaljevanje vsake vrste.” 

Poglejte v zvezke svojih otrok, preverite učne načrte, bodite aktivni starši!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.