Velikonočni zajtrk z Aslanom

Foto: Zajem zaslona YouTube video

Jezik Svetega pisma in liturgije smo slišali že tolikokrat, da se včasih zdi, da nekako gredo ključna sporočila Evangelija mimo nas. Čeprav imamo krščanstvo za svojo identiteto, pa morda o njegovem bistvu in njegovem pravem sporočilu zaradi vsakdanjosti krščanskih vrednot in obredov, s katerimi je prežeta naša družba, sploh ne razmišljamo. Pa bi morali! Ker to sporočilo je tako revolucionarno, tako veliko, tako globoko … da je povsem obrnilo tok zgodovine in more in mora spreobrniti tudi naša srca.

Vsake toliko se v zgodovini pojavi kak mojster, ki obriše prah in odpre staro skrinjo, ki smo jo sicer zelo lepo okrasili s kulturo, vrednotami in pravili, toda vanjo vztrajno zaklepamo veselo novico, ki ima moč preobražati in za katero nam je bilo rečeno, da jo moramo ponesti do prav vsakega človeka.

Eden teh mojstrov je bil angleški pisatelj C. S. Lewis. V svojih številnih knjigah je preko razburljivih zgodb bralcem s pomočjo literature prinesel zgodovino božjega kraljestva. Najbolj znane so Zgodbe iz Narnije, ki jih gotovo poznate.

Ker je velikonočni čas, poglejmo velikonočno dramo skozi oči C. S.Lewisa, kot jo je opisal v knjigi Lev, čarovnica in omara.

Sporočilo velike noči je tako revolucionarno, tako veliko, tako globoko … da je povsem obrnilo tok zgodovine in more in mora spreobrniti tudi naša srca.

Narnija, ki pričakuje pomlad

Štirje otroci morajo zaradi 2. svetovne vojne odpotovati na podeželje k čudaškemu profesorju v še bolj čudaško hišo. Tam mala Lucy odkrije skrivnostno omaro, ki je pravzaprav vrata v nov svet – Narnijo. Tam vlada zlobna čarovnica Jadis, ki je deželo ovila v stoletno zimo.

Toda resnični vladar dežele je mogočni lev Aslan, ki že prihaja ter prinaša pomlad in rešitev. Otroci so poklicani, da bi skupaj z njim premagali čarovnico. Toda eden od otrok, Edmund, jih po žalostnem spletu okoliščin izda in pade v čarovničino suženjstvo. Od tam ga sicer uspejo rešiti, toda čarovnica zahteva njegovo kri, saj ji po starodavnem Zakonu pripada kri vsakega izdajalca. Aslan ponudi Jadis svojo kri v zameno za dečkovo. Čarovnica sprejme njegovo žrtev in njeni podaniki ga tako ob Kamniti mizi zasramujejo in umorijo.

Vendar pa čarovnica ne ve za še bolj skrivni čar izpred pradavnine. Ta pravi, da če kdo prostovoljno da svoje življenje za izdajalca, se tudi smrt umakne.

Aslan tako ob sončnem vzhodu oživi in vstane, s svojim dihom oživi tudi vsa druga bitja, ki jih je čarovnica spremenila v kamen in skupaj se pridružijo veliki bitki proti čarovnici in zmagajo.

Kdo je Aslan?

Aslan je pravi kralj Narnije, sin Čezmorskega vladarja. Mogočni lev vseh levov. Bober otrokom pove, da jim bo vse jasno, ko se bodo srečali z njim. Poudari pa, da ni ukročen lev, ni varen, je pa dober … V drugi zgodbi Aslan pove otrokom, da ga bodo v njihovem svetu spoznali pod drugim imenom. V našem svetu je to lev iz Judovega rodu (Raz 5,5), poznan pod imenom Kristus.

V veličastni in tudi zapleteni velikonočni liturgiji in arhaičnem teološkem jeziku včasih spregledamo veselo novico.

Takrat jim je veliko povedal v prilikah (Mt 13,3)

Knjiga Lev, čarovnica in omara (obstajata tudi risanka in film) je odličen način, kako otrokom predstaviti in razložiti Jezusovo smrt in vstajenje. Prav tako je odličen pripomoček za poglobitev vere tudi za odrasle. Še posebno, če smo praznovanje Kristusovega vstajenja zreducirali na barvanje jajc, šunko in obiske sorodnikov.

V veličastni in tudi zapleteni velikonočni liturgiji in arhaičnem teološkem jeziku včasih spregledamo veselo novico. Ki je ta, da nas ima veliki Bog, ki vlada vesolju, tako zelo rad, da je postal človek, namesto naše ponudil svojo kri in umrl. Toda smrt je premagal, vstal od mrtvih in živi. In njegov dih bo oživil tudi nas. Ker bi On rad skupaj z nami vladal svojemu kraljestvu. Želi nas ob sebi, kot svoje ljubljene otroke, prijatelje, ljubimce … Bog nam to veselo novico vedno znova in na različne načine ponavlja in nas vabi na velikonočni zajtrk za svojo mizo.

Pri levji grivi, vstal je! Tudi na drugi strani omare.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja