Vajin zakon naj bo prioriteta

Thumbnail

V hiši vlada nered, otroci vas cukajo za obleko in želijo, da se jim posvetite, na štedilniku vre, zvoni vam telefon, vi pa se sprašujete, kako poravnati stroške.

Kdo ima ob vsem tem še čas razmišljati o tem, kako bi v zakonu oživili iskrice, ki so kot plamen švigale med vama, preden sta se poročila.

Takšno stališče kaže na dve resni napaki:

  1. da je prav, če prezremo potrebo po »iskricah«,
  2. da je potrebno veliko časa, da jih ustvarite in obdržati žive.

Seveda ni časa, če ustvarjanje iskric vključuje velik napor. Ampak to ni potrebno. Potrebujemo le voljo, seveda pa moramo ohraniti tudi stvaren pogled na to, kaj lahko dosežemo.

Če imamo doma majhne otroke, verjetno res ne bomo mogli vsak večer pripraviti romantične večerje ob svečah v dvoje, vendar to še ne pomeni, da ne moremo pripraviti prijetnega obroka. Žena lahko še vedno možu skuha njegovo najljubšo jed. Soj sveče, kozarec vina ali skrbno obložena miza niso tisto, kar zares šteje. Šteje preprosto samo dejanje (kuhanje moževe oboževane hrane), ki sporoča: mar mi je zate.

Če pokažemo zanimanje, s čim se srečuje zakonec na delovnem mestu, kako poteka njegov dan, to prav tako pomaga ohranjati zakon živ. Pozorno ga (jo) poslušajte, pokažite mu (ji), da vam ni vseeno, kako se počuti, kakšne skrbi ga (jo) tarejo.

Po dolgem dnevu, pa najsi bo to doma ali kje drugje, se vsak želi preobleči v udobna oblačila. Vendar pa zanemarjena in preznojena oblačila sigurno ne pripomorejo k iskricam. Naši možje si zaslužijo, da namenimo vsaj toliko pozornosti našemu videzu kot jo namenimo, ko gremo na kosilo s prijatelji. Prav tako si žene zaslužijo, da si mož nadene kaj lepšega od strganih in od šmira umazanih hlač. Seveda takšno oblačenje ni vedno mogoče in praktične (sploh če kuhate večerjo, medtem ko za vašo pozornost moleduje majhen otrok), vseeno pa si lahko uredite frizuro in osvežite obraz.

Takšna majhna dejanja sporočajo: Navdušen (navdušena) sem, da si doma. Komaj čakam, da se vidiva. Tako kot ženske rade prejmemo kompliment, so tudi možje počaščeni, če jih pohvalimo. Zakonec mora vedeti, kako ponosni smo nanj, da cenimo njegovo (njeno) odgovornost, trdo delo, zavezo do nas in otrok ter čas, ki si ga vzame za rast. 

Medtem ko je v vsakem zakonu prostor za romantične večere, nikakor ni na mestu prepričanje, da moramo čakati na te redke trenutke, s katerimi bi ohranili zakon živ. Vsak par mora najti svoj način in svojo pot, s katero bo v zakonu ohranjal iskrice. Ni nujno, da to terja veliko napora. Tudi ni nujno, da vzame veliko časa. Prav tako ni potrebno, da je drago ali dovršeno. Potrebno je le, da je redno. Ne smemo dopustiti, da bi nas zahtevnost vsakdana posrkala do točke, da bi pozabili na zakonca.

Skrivnost iskrivega zakona je v tem, da zakon postavimo med prioritete.

 

© Copyright iskreni.net

Komentarji

  1. Vodice
    Vse drži kar je napisano, samo v današnjih časih je težko lahko rečem skoraj nemogoče, postaviti zakon na prvo mesto, ker so službe tako zahtevne in nepredvidljive da se pravzaprav ne moreš posvetit ženi oz. možu.
    In hudo je, kjer se tega ne razume. 🙁

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja