Ustvarite orjaške milne mehurčke!

Thumbnail

Ste že kdaj kje videli velikanske milne mehurčke, ki kar lebdijo in ne počijo? Naredite jih še pri vas doma!

Vsi poznamo majhne milne mehurčke, ki jih ustvarimo iz kupljene milnice v pokončni plastenkah z malimi “loparčki” na ročaju. Vemo tudi, da je mogoče izdelati domačo milnico iz detergenta za pomivanje posode in vode ter da je mehurčke mogoče pihati tudi s slamico.

A kako narediti res »vzdržljive« in zares orjaške milne mehurčke? Ali res to lahko izdela vsak sam doma?

Seveda. Potrebujete le nekaj pripomočkov, ki jih ne smelo biti pretežko najti. Recepti, ki jih najdemo na spletu, so sicer precej različni, saj je veliko odvisno od vode, ki jo imate, in tudi od detergenta, ki ga uporabljate. Morda bo potrebno preizkusiti več različnih načinov in razmerij sestavin.

Recept za milnico

Najpogostejši recepti pa vsebujejo naslednje:

  • 6 skodelic (1,5 l) vode
  • 1/2 skodelice detergenta za pomivanje posode
  • 1 jedilna žlica glicerina (glicerola)
  • 1 žlička pecilnega praška (oz. 1/2 žličke na liter vode)

Nežno premešajte, pustite stati (vsaj) eno uro (nekateri priporočajo, da stoji preko noči). Milnico lahko uporabljate več dni ali celo tednov. Pazite, da med mešanjem mešanice ne spenite. Glicerin lahko dobite v lekarnah in trgovinah s slaščičarskimi pripomočki, cenejši pa je v tehničnih trgovinah (kje prodajajo barve ipd.).

Mehurčke lahko nato pihate s slamico ali kakršnim koli drugim predmetom, ki ima obod – lahko so to modelčki za piškote, kos zvite žice, obod modela za torte … Zanimivo vprašanje za otroke: če mehurček delamo z modelčki za piškote različnih oblik – kakšen bo mehurček, okrogel ali posebne oblike? 

Pripomoček za orjaške mehurčke

Da bi naredili res orjaške mehurčke pa potrebujete:

  • Dve palici z luknjico na koncu (ali na konec privijte kljukico, skozi katero zavežete vrvico)
  • Vrvica (bombažna)
  • Predmet z luknjico, ki bo služil kot utež (npr. ključ, matica)

Vrvico zavežite skozi luknjici na obeh palicah, nanjo obesite še utež in oba konca palic povežite, tako da ustvarite nekakšen trikotnik. Pripomoček je pripravljen, da ga pomočite v milnico, palici razširite in premikajte, da ujamete zrak, ki bo napihnil mehurček … oz. bolje rečeno mehur.

 

Kako sploh nastanejo mehurčki

Še posebej poučno bo, če boste otrokom razložili, zakaj sploh nastanejo mehurčki.

Iz navadne vode ne moremo delati mehurčkov, ker se vodne molekule močno privlačijo med seboj, na površini, kjer se srečajo z zrakom, pa se ustvari površinska napetost. Da bi dobili mehurček, moramo zmanjšati površinsko napetost vode, kar uspe detergentu (eno stran molekul detergenta privlači voda, drugi pa ne). Ustvari se tanek film, stena mehurčka, ki je iz treh plasti – med dvema plastema molekul detergenta je ujeta plast vodnih molekul. Ta film nam služi na podoben način kot služi raztegljiva gumijasta plast pri običajnih balonih, vanjo se ujame vpihan zrak. Mehurčki počijo, ko plast vodnih molekul med molekulami detergenta izhlapi in film ne more več zadržati pritiska zraka. Če mešanici dodamo glicerin, ta zadrži molekule vode, da kasneje izhlapijo, zato je mehurček bolj vzdržljiv. Pecilni prašek pa spremeni pH vode, da se ta bolje meša z detergentom.

Preluknjan, pa ne poči!

Še en zanimiv poskus za bolj radovedne:

Naredite mehurček, ki kot kupola stoji na površini (lahko v pokrovčku, lahko v krožniku na površini milnice). Namočite nek oster predmet (npr. škarje) v milnico in pojdite z njimi skozi steno mehurčka. Bo počil? Poskusite še s prstom, ki ste ga pomočili v milnico. S slamico, ki je bila dobro namočena v milnico, lahko celo poskusite napihniti manjši mehurček v večjem.   

In še dodaten izziv: kako ujeti otroka v mehurček ali ustvariti tunel:

Še video prikaz z razlago delovanja mehurčkov, s postopkom izdelave pripomočkov in z navodili za ustvarjanje orjaških mehurčkov:

 

Viri: parentdish.com, hometrainingtools.com, scientificamerican.com 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja