Ugotovili, kako izbrisati strahove in slabe spomine

strah

V človeške možgane se vtisnejo spomini, ki nosijo tudi močno čustveno vsebino. Lahko na njihovo vsebino kakorkoli vplivamo?

 

Raziskovalci Univerze v Uppsali so temu pritrdili z nedavnimi študijami. Pokazali so, da lahko iz človeških možganov izbrišemo novonastale čustvene spomine. Odkritje bi lahko pomagalo ljudem premagati strahove, ki jim otežujejo vsakodnevno življenje.

Dolgoročen spomin se ustvari s pomočjo konsolidacije, ki temelji na formaciji proteinov. Vsakič, ko se nečesa spomnimo, se za nekaj časa ta spomin destabilizira. V tem času je možno aktivno vplivati na vsebino spomina. Po določenem času pa se spomin ponovno konsolidira in njegova vsebina zopet utrdi. Naslednjič se ne spominjamo tega, kar se je zares zgodilo, ampak to, kar smo si zapomnili nazadnje, ko smo o določeni stvari razmišljali.

Raziskovalci iz univerze Northwestern so prostovoljcem kazali nevtralne fotografije in jih pospremili z električnim šokom. Tako se je v kandidatih ohranil spomin strahu. Vsakič, ko so zagledali isto nevtralno fotografijo, se je v njih prebudil strah, čeprav elektrošoka ni bilo več. Spomin se je rekonsolidiral nespremenjeno, torej z ohranjenim občutkom strahu.

Eni od skupin prostovoljcev pa so proces rekonsolidacije zmotili tako, da so jim v prvih desetih minutah od dražljaja, ki prebudi neprijeten spomin (v tem primeru prikaz fotografije), še večkrat prikazali fotografije brez elektrošoka. S tem so jim v času pred ponovno konsolidacijo spomina omogočili novo izkušnjo brez občutja strahu. 

Rezultati so pokazali, da je ta skupina izgubila strah pred fotografijo. Magnetna resonanca možganov pa je potrdila, da je spomin na fotografije celo izginil iz tistih možganskih centrov, ki so povezani s spomini, vezanimi na občutje strahu.

Nova odkritja so zagotovo prinesla izzive tudi na področju zdravljenja travmatičnih spominov, ki so povezani z veliko stopnjo groze, strahu ali celo terorja. Znanstveniki pa opozarjajo, da novo odkrita metoda ne bo pomagala preprosto odvzeti strahu, ki se pojavlja pri trajnejših fobijah.

Vir: Dnevnik

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja