Transverzala po klopcah ljubezni

Foto: Tadeja Kreč

Poletni dopustniški dnevi, dolgi topli večeri, čas med eno in grozečo drugo karanteno kličejo po tem, da jih dobro izkoristimo, da se posvetimo svojim najpomembnejšim stvarem in osebam. 

Ljudje ali osebe

Če mene vprašate, bom vedno najprej za osebe. Res pa je, da nas poleg odnosov napolnjuje še marsikaj. Jaz stavim na tišino narave, branje in vodo. To troje v veliki količini, pa so moje počitnice popolne.

Kaj pa ljudje?

Vse leto sem na voljo svojim otrokom. Kadarkoli, za karkoli. »Tukaj sem, vzemite!« Ko pa pridejo počitnice, me zagrabi malo sebičnosti. »Nekaj časa, nekaj več si želim tudi za vašega očeta.« Za naju, za romantiko, za grajenje najinega odnosa, za začrtanje najine poti v naprej, za razčiščevanje nesporazumov, za preprosto biti drug z drugim, drug za drugega. Za obujanje spominov na najine začetke, za drobne hece, ki jih razumeva le midva. In tako sem odkrila idejo, kako bova letos, ko itak nimava namena hoditi kam dlje, na romantičen način izkoristila čas. Tematski, ljubezensko obarvani izleti.

Kam torej? Ni pomembno, da sva le skupaj!

Zadnja leta me navdušujejo lokacije s tistimi krasnimi romantičnimi klopcami s silhueto srca v naslonjalih. Seveda so te klopce namenjene predvsem očarljivim ljubezenskim fotografijam. Nikoli me ni mikalo objavljati jih na družbenih omrežjih, vi pa le! Ljubezen je treba slaviti in se z njo ponašati; redka je. Jaz bom svoje spomine zaklenila v srce, vi pa jih seveda dokumentirajte po želji.

Gremo torej na pot, iskat romantično atmosfero na lokacijah z očarljivim razgledom in dokaj lahkim dostopom?

Število klopc, raztresenih po celi Sloveniji, se počasi povečuje. Zadnji podatek, ki sem ga našla, je, da jih je trenutno dvajset.

Kje so?

V Vzhodni Sloveniji jih najdete na Dreveniški gori pri Boču (tam blizu je doma tudi mojster, ki si je ta projekt izmislil), na Donački gori, v Jeruzalemu in Lendavi, JV Slovenije postreže z Lisco, Grmado nad Krškim in Kočevjem, na Primorskem boste lahko na ljubezenskem zmenku posedeli na Pomjanu, Sabotinu in Čavnu, v osrednji Sloveniji pa na Polhograjski Grmadi, v Vačah in na Planini nad Vrhniko, gorati del Slovenije pa nudi klopce ljubezni na Dovški babi, Vogarju, Golici, Veliki Osojnici, Gori Olševi, Veliki Planini in v Dobrovljah. Zagotovo boste našli lokacijo, ki vam ustreza, ki je blizu vašega doma ali pa v kotičku Slovenije, ki si ga že dolgo želite obiskati. Praviloma so postavljene na točkah, ki nas na koncu nagradijo z razgledom, vrednim vsakega koraka.

Poiščite tudi vi svojo klopco ljubezni. Stopite, pojdite, grizite kolena in tam nekje na poti skozi naše čudovite gozdove se bo razprl pogled in poplačal pogum.

Če vam majhni otroci še ne dovolijo predolge odsotnosti, pa bo dovolj tudi preprosta klopca pred hišo ali domače stopnice. Če z njih objet gledaš v zvezde, ki te dni skrivajo tudi utrinke, je čarobno.

Komentarji

  1. Pozdravljeni, prebiram vaš članek, super ideja za rekreacijo in preživljanja časa v naravi. Tudi na Brinjevi gori nad Zrečami imamo klopco ljubezni, krasna pot, ki jo lahko nadaljuješ v vse smeri proti Rogli ali pa samo od cerkvice do cerkvice( 3 ).
    Lep pozdrav, Štefka

  2. Zelo dobro, nisem vedel, da jih je toliko. Lepo bi bilo brati še kak članek na to temo, bolj podrobno. Premalo se zavedamo lepot domovine, ki niso povezane z denarjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja