Tiha nedelja: Dan molitve in sprave za žrtve spolnih zlorab v Cerkvi in družbi v Sloveniji

Vir: Pixabay

Jutrišnja tiha nedelja je po naročilu škofov v slovenski Cerkvi dan molitve in sprave za žrtve spolnih zlorab v Cerkvi in družbi v Sloveniji. Škofje vernike spodbujajo, naj pri vseh svetih mašah zmolijo molitev, ki jo je pripravila Papeška komisija za zaščito otrok, in kjer je mogoče, naj pri sveti maši prižgejo svečo v znak solidarnosti z žrtvami spolnih zlorab ter organizirajo adoracijo pred Najsvetejšim.

Na to obeleževanje se je med prvimi odzvala škofija Celje, ki bo v sodelovanju s svojim novonastalim Uradom za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab v župnijski cerkvi sv. Martina v Laškem v noči od danes na jutri organizirala nočno adoracijo. Jutri dopoldne pa se bodo pri sv. maši ob 10.30 še posebej spomnili žrtev vseh spolnih zlorab in prosili za zaščito mladoletnih in ranljivih odraslih v Cerkvi, so zapisali na svoji spletni strani.

Dovolj.je: Potrebna so dejanja

Na odločitev Slovenske škofovske konference o Dnevu molitve in sprave se je odzval tudi zavod Dovolj.je, kjer so med drugim zapisali, da je molitev prazna, če ni podprta s konkretnimi dejanji.

Zapisali so, da odgovornim kot znamenje odločitve za učinkovito dojemanje problematike spolnih zlorab predlagajo takojšnjo postavitev središča za pomoč zlorabljenim osebam in strokovno usposobljenje osebja za delo z žrtvami, kar je, od konca marca novi predsednik Slovenske škofovske konference ter novomeški škof, dr. Andrej Saje že pred leti predlagal vodstvu Cerkve.

Prav tako opozarjajo, da je še vedno navzoča potreba po temeljitejšem informiranju in ozaveščanju javnosti o naravi spolnega nasilja in podatkih, kam se žrtve lahko obrnejo po verodostojno strokovno pomoč.

Neodvisna komisija SŠK naj bi začela delovati letošnjo pomlad

Konec letošnjega januarja je v imenu Dovolj.je duhovnik Janez Cerar vse škofe ter redovne predstojnike in predstojnice na novinarski konferenci pozval, naj podprejo ustanovitev neodvisne komisije za pregled zlorab v katoliški Cerkvi v Sloveniji.

Istega dne so Urad za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab ustanovili na celjski škofiji, Slovenska škofovska konferenca pa je zagotovila, da bo neodvisna komisija začela s svojim delom letošnjo pomlad.

Ob našem novinarskem vprašanju o tem, kdaj bo začela delovati, so nam s SŠK odgovorili, da “trenutno poteka zbiranje dobrih praks iz tujine, da bo lahko delovanje komisije zares učinkovito“.

Ne glede na ukrepe vodstva Cerkve, pa verniki prizadevanja za očiščenje zla spolnih zlorab v cerkvi in družbi lahko močno podpremo s postom in molitvijo.

Molitev za žrtve spolnih zlorab v Cerkvi in družbi v Sloveniji

Nebeški Oče,

ki ljubiš in skrbiš za vse svoje otroke, še posebej za najmanjše in najbolj ranljive,

Tebi izročamo življenja številnih otrok in ranljivih odraslih, ki so bili spolno zlorabljeni in

katerih zaupanje in nedolžnost sta bili uničeni.

Pomagaj nam slišati njihove krike bolečine in prevzeti odgovornost za toliko zlomljenih življenj.

Molimo, da bi v svojih skupnostih in družinah našli razumevanje in podporo,

da bi se s pomočjo Tvoje milosti zacelile njihove rane in da bi znova našli mir.

To Te prosimo po našem Gospodu Jezusu Kristusu, Tvojem Sinu,

ki nam je bil enak v vsem, razen v grehu, in s Teboj v občestvu Svetega Duha, ki živiš in kraljuješ vekomaj.

Amen.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Tako kot pravi civilna iniciativa Dovolj.je, potrebna so dejanja. Ne verjamem v iskrenost vrhov v cerkvi na Slovenskem. Sama molitev pa tudi ne pomaga. To je kvečjemu dopolnitev.
    Dejanja,dejanja,kje so po toliko letih?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja