Težave z zanositvijo

Thumbnail

Da pride do zanositve, mora priti v telesu do različnih sprememb. Poleg tega, da morate imeti ovulacijo in zdrava jajčeca, se mora spremeniti tudi kemična sestava v nožnici, k čemur prispeva sluz materničnega vratu, tako da lahko semenčice potujejo proti maternici in se ena od semenčic združi z jajčecem. 

Maternična sluznica mora biti odebeljena, da se oplojeno jajčece lahko ugnezdi. Za oploditev je zelo pomembno, da ima ženska spolni odnos v plodnih dneh, in sicer na dva do tri dni v času ovulacije. Ohranitev nosečnosti je odvisna od rednega izločanja hormonov progesterona in humanega horionskega gonadotropina.

Kaj pomaga?

  • Pijte čim manj alkoholnih pijač in opustite kajenje, ki najmanj za tretjino zmanjša možnost, da boste zanosili, in poveča nevarnost za splav in krvavitev med nosečnostjo.
  • Če ste telesno preveč aktivni, se odločite za zmanjšanje telesne obremenitve.
  • Stres lahko učinkuje negativno na oba partnerja, odloži namreč ovulacijo in nastajanje semenčic.

Želite si otroka, pa še niste zanosili?

Če s partnerjem nimata težav s plodnostjo, je možnost, da bi zanosili že pri prvem spolnem odnosu, ena proti tri. V Evropi čaka eden od šestih parov na zanositev več kot eno leto. Vzrok je lahko slaba časovna porazdelitev spolnih odnosov.

Plodni so samo dobri trije dnevi na mesec, zato takrat načrtujta spolne odnose.

Eno leto rednih spolnih odnosov brez vsakršnega varovanja pred zanositvijo pomeni, da gre za zmanjšano plodnost ali celo neplodnost določenega para. To ne pomeni, da v prihodnjih mesecih zanositve ne bo, statistično gledano pa so možnosti za to vedno manjše.

Kdo je »kriv«?

Večina ljudi, tudi ženske, je prepričana, da je za zaplete pri zanositvi “kriva” ženska. To prepričanje je povsem napačno! Težave z zanositvijo lahko v 35 % pripišemo ženski, v 35 % moškim, preostalih 30 % pa skupnim vzrokom pri paru.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja