Svetovni teden dojenja 2015

Thumbnail

Zakaj pa potrebujemo še en teden za najbolj naravno stvar pod soncem? Če bi bilo vse skupaj tako preprosto, verjemite, za to ne bi ustanavaljali Svetovnega zavezništva za dojenje, ki si je “izmislil” teden dojenja. Imeli ga bomo tudi v Sloveniji.

Jutri se pričenja svetovni teden dojenja, ki ga bomo na različne načine med 1. in 7. avgustom obeležili v številnih državah po svetu. V mnogih državah ga zaradi letnih dopustov praznujejo v začetku oktobra, toda po izkušnjah sodeč je poleti vreme pogosto ravno pravšnje za sproščena srečanja na prostem … Zato bo v Sloveniji teden dojenja v času, ko nas vreme kar vabi, naj pobegnemo iz zaprtih prostorov.

Kako se je pričelo?

Svetovni teden dojenja praznujemo v spomin na Deklaracijo Innocenti. Prvo praznovanje se je odvijalo leta 1992, danes pa ga obeležujemo v 170 državah po vsem svetu.

Svetovno zavezništvo za dojenje (WABA), ki povezuje vodilne organizacije na področju dojenja, so ustanovili leta 1991, leto dni po sprejetju Deklaracije Innocenti, ki ščiti, spodbuja in podpira dojenje. Del akcijskega načrta je bila tudi globalna strategija za spodbujanje dojenja in porodila se je ideja, da bi na koledar mednarodnih dogodkov uvrstili tudi dan, posvečen dojenju. Ta je kmalu prerasel v teden.

Organizacija WABA vsako leto izbere temo in slogan ter pripravi gradivo, ki služi spodbujanju aktivnosti v lokalnih skupnostih in na drugih ravneh družbe.

In pri nas?

Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje vse od ustanovitve v letu 2006 ob tednu dojenja vsako leto poda izjavo za javnost, aktivnosti pa so običajno oktobra. Avgusta 2008 sva se z vsestransko diplomirano medicinsko sestro in IBCLC-svetovalko za dojenje Ireno Ahčin, domislili, da je poletje kot nalašč za druženje z doječimi mamicami in vsemi, ki jih zanima dojenje.

To je bilo prvo poletno praznovanje dojenja. V starem jedru Kranja sva pripravili stojnico v podporo doječim materam – ona kot svetovalka IBCLC z bogatimi izkušnjami iz patronaže in moja malenkost, takrat še kot prostovoljka, laična svetovalka za dojenje pri La Leche League International. Najin cilj je bilo združiti znanje s praktičnimi izkušnjami in ponuditi podporo po meri mamic. Odziv je bil odličen!

 

Ob dojenju se stkejo vezi in prijateljstva za celo življenje, saj si mamice v družbi podobno mislečih v občutljvem in zahtevnem obdobju po rojstvu otroka napolnijo baterije, dobijo odgovore na številna vprašanja, pomirijo strahove, se družijo …

Naslednjič sva stojnico organizirali leta 2010. Lani smo se z doječimi mamicami dobile na otroškem igrišču v Kranju, organizirana pa so bila tudi srečanja na pobudo mamic v drugih slovenskih krajih.

Kaj pa letos?

Dojenje povezuje.

Zelo razveseljujoče je, da bodo letos prvega avgusta številne mamice obeležile svetovni teden dojenja v številnih slovenskih krajih, in sicer kar z dojenjem, prijetnim druženjem, izmenjavo izkušenj in podporo mama–mami.

Mamice se bodo zbrale v Ajdovščini, Celju, Črnomlju, Kamniku, Kranju, Krškem, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Piranu, Ptuju.

Za vse, ki si poleg druženja želijo ali iščejo tudi strokovno podporo, pa se lahko pridružijo skupini, ki se bo zbrala na otroškem igrišču v Radovljici. Več o letošnji temi tedna dojenja z naslovom Dojenje in delo boste lahko prebrali na iskreni.net v ponedeljek, 3. avgusta.

 

Alenka Benedik je mama treh dojenih otrok, svetovalka za dojenje (IBCLC) in nošenje, prevajalka in dula. Poleg podpore doječim mamam, ki iščejo strokovne informacije v zvezi z dojenjem, nošenjem, uvajanjem goste hrane, spanjem ipd., nudi tudi priprave na porod in pomoč po porodu.

 

Foto: Alenka Benedik

 

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja